• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Variera ljuset med en dimmer

  Med en dimmer går det lätt att variera ljuset från soft mysbelysning till fullt helljus när det är dags att städa. Men det är inte bara att byta ut strömbrytaren mot en dimmer.

  Dimmer är ett bra sätt att reglera ljusstyrkan på en eller flera lampor. Tillräckligt med ljus i badrummet för att lägga en makeup eller mjukare ljus för ett avkopplande bad. Fullt ös på kökets bänkljus vid matlagningen och nedtonat när man sitter och äter. Dimmern anpassar ljuset efter behoven och gör nytta i alla hemmets rum.

  Ofta går det att byta ut den vanliga väggströmbrytaren mot en dimmer. För den som säkert vet hur man gör är det till och med tillåtet att göra den installationen själv. Men det är inte bara att byta ut strömbrytaren mot en dimmer hur som helst. För att det ska fungera utan komplikationer måste man välja rätt.

  Vilken typ av ljus ska regleras?

  Dimrar finns i olika typer och med olika kapacitet. Det första man behöver känna till är vilken sorts last dimmern ska klara, alltså vilken typ av ljuskälla som ska regleras. Glödlampor är inget problem; alla typer av dimrar klarar dem. Lysrör går att reglera med rätt dimmer, men det är inte särskilt vanligt eller användbart i hemmiljö. Lysrörslampor, så kallade lågenergilampor, går inte att reglera alls.

  Halogenlampor går bra att reglera. Halogenlampor finns i 230 volt och regleras med samma typ av dimmer som vanliga glödlampor. Vanligare är lågvoltshalogen där en transformator tar ned strömmen till 12 volt. Då är det inte lampan utan transformatorn som ska regleras. Och nu gäller det att hålla tungan rätt i mun.

  Vilken typ av trafo ska regleras?

  Det finns två typer av transformatorer, konventionella och elektroniska. För båda typerna gäller att man måste kontrollera att transformatorn kan dimras. Ibland är den märkt med "Dimable" eller "Not dimable". I andra fall är man hänvisad till att fråga leverantören eller i fackhandeln.

  Om transformatorn är dimbar måste man välja rätt dimmer. En tyristordimmer styr en konventionell transformator och en transistordimmer styr en elektronisk transformator. För att råda bot på detta och kunna belasta en dimmer med olika typer av last samtidigt har man utvecklat universaldimrar. Kruxet är förstås att dessa blir dyrare. I belysningsfackhandeln kan man ge råd om rätt dimmer till den belysning man vill reglera.

  Olika sätt att reglera

  Regleringen kan ske på tre sätt. En vriddimmer har en ratt. Tryckdimmern regleras med ett tryck. Elegantast och mest sofistikerad är touchdimmer. Den tänds med beröring. Håller man kvar handen höjs och sänks ljuset till önskad nivå. Ytterligare en variant är dimrar som kan regleras med en fjärrkontroll.

  Det går även att dimra enstaka lampor genom att byta ut sladdströmbrytaren mot en sladd-dimmer. Ännu enklare är att köpa en direktdimmer som sätts mellan eluttaget och lampans stickpropp.

  Pris efter kvalitet

  En enkel dimmer för fast montering går att få från 300-400 kronor upp till flera tusen. En del av skillnaden beror på mer eller mindre påkostad design. Dimrar av högre teknisk kvalitet och med mer utvecklade funktioner är självklart också dyrare.

  Även om en lågprisdimmer kan fungera utmärkt så kan man råka ut för att de surrar. Ofta har också billiga dimrar en säkring inne i sig som går sönder om dimmern överbelastas. Den måste ersättas innan dimmern fungerar igen. På dimrar av högre kvalitet sitter ett överslagsskydd som slår ifrån vid överlast. Efter ett tag fungerar dimmern igen. Om detta inträffar upprepade gånger måste man ta bort en lampa för att minska belastningen på dimmern.

   

  Några leverantörer av dimrar:

  Clas Ohlson   www.clasohlson.se
  Merten  www.merten.se
  Keroi   www.keroi.se
  Eljo/Schneider  www.eljo.se
  Gira/Eurocontact  www.gira.se

  Av Roger Nyström Illustration Staffan Millqvist
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!