• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Din sköna söndagsfrukost – här är recepten

    Sköna söndag – sovmorgon och långfrukost. Veckans bästa dag är som gjord för vila, mat och njutning. Här är recepten du behöver till en riktig lyxfrulle!

    Bild 1201551

    Du har inte ätit scones förrän du har ätit Anettes. De är bäst, det är bara så.

     

    Anette's Scones

     (ca 15 st)

    • 5 dl vetemjöl

    • 2 tsk bakpulver

    • 2 dl cre`me fraiche

    • 1,5 dl iskallt vatten

    • En nypa salt

    Blanda ihop alla ingredienser med en elvisp till en kladdig smet. Klicka ned i muffinsformar. Grädda i ugnen

    i 190 grader i ca 15 minuter och servera med clotted cream och berry butter!

     

    Clotted Cream

    Det här är ett givet tillbehör till Afternoon Tea. Det tar lite tid att göra, men prova – det blir galet gott.

    • 6 dl vispgrädde

    Värm grädden över ett vattenbad i cirka 3 timmar. Var noga med att den inte kokar, du får heller inte röra om under tiden den står på vattenbadet. När den börjar se riktigt tjock ut, tar du av skålen och ställer den kallt i 10 timmar. Ta ut den och skrapa av kakan som bildats ovanpå, vispa den mjuk och servera till dina scones.

     

    Quick Clotted Cream

    Ibland är tiden knapp och då är det bra med genvägar.

    • Vispa 1 dl grädde tillsammans med 1 dl mascarpone.

    Söta efter behag. Klart!

     

    Jam

    Om du alltid har lite bär i frysen, kan du ha god sylt utan massa tillsatser på en blinkning. Gott till clotted cream och scones.

    • 2 liter frysta eller färska bärBild 1201552

    • 1 kg syltsocker

    • Någon smaksättning, t ex vaniljstång, lime, stjärnanis, kanel, apelsinskal eller likör

    Rensa och skölj bären om de är färska. Lägg bär, smaksättning och syltsocker i en gryta och låt smälta om bären är frysta. Koka i cirka 5 minuter, ta grytan från värmen och skumma av. Häll upp på rena, varm glasburkar och sätt på lock. Håller i ca en vecka i kylen.

    Recepten är hämtat ur "Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien" av Anette Rosvall (Printz Publishing)

     

     

     

    Bild 1201553

    Smoothies gillar både stora och små. Den här är gjord utan socker och passar både gluten- och äggallergiker. Foto Jenny Grimsgård

     

     Jordgubbs- och kokossmoothie

    1 glas

    • 8 frysta jordgubbar

    • 2 msk riven kokos

    • 2 dl naturell yoghurt

    • 1/2 dl havregryn (använd ren havre om du vill ha en glutenfri smoothie)Bild 1201554

    • 1 nypa malen kanel

    Till servering

    • några färska jordgubbar

    Mixa jordgubbar, kokos, yoghurt, havregryn och kanel i en mixer.

    Häll upp i glas och servera med färska jordgubbar.

    Receptet är hämtat ur "Sött utan socker" av Emelie Holm (Norstedts)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     Bild 1201555

    Nygräddade våfflor är alltid underbart och speciellt till frukost. Foto Karolina Ehrenpil

     

    Lyxiga våfflor

    • 125 g normalsaltat smör

    • 150 g (1 1/2 dl) mjölk, 3 %

    • 180 g (2 dl) kolsyrat vatten

    • 25 g jäst för söta degar

    • 150 g (3 st) ägg

    • 35 g (1/2 dl) strösocker

    • 20 g (2 tsk) äkta vaniljsocker

    • 420 g ( 6 1/2 dl) vetemjöl

    • 15 g (1 tsk) havssalt

    Smält smöret. Tillsätt mjölken och det kolsyrade vattnet och värm tills det är fingervarmt. Rör ner jästen i en Bild 1201556bunke. Tillsätt vätskan och rör tills jästen löst sig. Separera äggen. Vispa gulorna med strösockret och vaniljsockret till en krämig smet. Blanda ner vätskan i äggkrämen. Sikta vetemjölet och saltet och vänd ner det i smeten. Vispa äggvitorna i en bunke till ett hårt skum, vänd skummet försiktigt i smeten. Låt smeten vila ca 30 min. Grädda våfflorna i 3-5 min tills de är gyllene och servera med sylt och grädde eller färska bär.

    Receptet är hämtat ur "En nya socker" av Sandra Boart (Ica bokförlag).

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!