• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Unik vintage och modiga färgval hos Eco from the past-grundaren

  På tre arkitektritade våningsplan med fri utsikt mot vattnet har Eco from the past-grundaren Mathias Lidén och hans fru Lotta hittat hem. Här inreder paret med färg, kontraster och vintagemattor.

  Unik vintage och modiga färgval hos Eco from the past-grundaren
  Styling Myrica Bergqvist Foto Patric Johansson

  När Mathias Lidén och hans fru Lotta träffades bodde de grannar på nedre botten i ett gammalt sekel­skiftes­hus, dit solens strålar aldrig riktigt letade sig in. När det så småningom blev dags för paret att leta efter sitt första hus stod därför mycket ljusinsläpp högst upp på priolistan. Och ljus, det var precis var de fick.

  – Den första morgonen efter att vi flyttat in var en total chock och det var nästan så att vi tog på oss solglasögon när vi skulle äta frukost. Dessutom har huset en tydlig och stark personlighet som jag tror till viss del beror på att arkitekten ritade huset till sig själv och gav det en skön 60-talsfeeling med fokus på räta linjer och stora fönster. Dessutom märks det att det är byggt med kvalitet, vilket visar sig i genomgående fina material som ek, marmor och kalksten, säger Mathias Lidén. 

  Huset de hade flyttat in i har tre våningsplan och stod klart 1967 – en era som stilmässigt fortfarande är högst närvarande. 

  – Vi gillade verkligen huset som det var och ville inte göra för stora förändringar. Vi har under åren renoverat i lugn takt och verkligen känt efter ordentligt innan vi satt i gång. Och hela tiden försökt bevara originalstilen i så stor utsträckning som möjligt.

  På soffbordet "Flower" av Christine Schwartzer, Swedese, står ljushållare och en vas av Alvar Aalto från Iittala. Fåtölj och kuddar i Josef Frank-tyget "Teheran", Svenskt Tenn. Tavla med lejon av konstnären Malin Aquilon och fotografi "Romeo & Julia" av Mattias Edwall.

  Längs väggen i matsalen står skänken "Vass" av Claesson Koivisto Rune från Asplund. Silverljusstakar från Skultuna och skeppslampa från Stelton

  I hallen ligger mattan "Stockholm" från Ikea. Bakom trappan syns en bänk med förvaring från Karl Andersson & Söner.

  Soffa från Bröderna Andersson, fåtölj från Hans Mikaels, kuddar från Svenskt Tenn och Designers Guild och pläd av Simon Key Bertman för Gad. Soffbord "Flower" av Christine Schwartzer för Swedese, vas av Alvar Aalto från Iittala, matta från Eco from the past. På väggen hänger en tavla med lejon av konstnären Malin Aquilon.

  Harmoniska kontraster

  Fastän väggarna förblivit vita är hemmet långt ifrån färglöst. I inredningen syns färgstarka möbler, textilier och tavlor som kompletterats med svarta detaljer och varma terrakottatoner som harmoniserar med hemmets många ek- och teakdetaljer. 

  – Stilen är en mix mellan vintage och nytt. Vi har velat skapa lekfulla kontraster mellan bohemiskt och klassiskt där till exempel "Pia"-lampan och Josef Frank-tyger får samsas med en "Flying V"-elgitarr på väggen och marockanska och turkiska nomadmattor på golven.

  Att skapa ett hem att må bra och trivas i har varit viktigt när hemmet sakta men säkert fyllts med väl valda inredningsdetaljer. 

  – För mig handlar det om att omge mig med saker som jag tycker om och som betyder något – det handlar definitivt inte om att kunna visa upp rätt saker för att vara trendig eller om dyra designmöbler med hög status. Däremot väljer jag gärna bra kvalitet när jag handlar möbler och inredning eftersom jag alltid köper långsiktigt med inställningen att det ska hålla i många år. 

  Den vita färgen återkommer i nästan alla rum – här i form av ett matbord av Per Söderberg från No Early Birds och stolarna "Lilla Åland" från Carl Malmsten. Belysningsskena från Belid, matta från Eco from the past och krukor från Grandpa, Hay och Designtorget.

  Den rymliga köksön blir både en smart arbetsyta och fin rumsavdelare mellan kök och matplats. Köksfläkt från Siemens och taklampa av Jonas Bohlin för Örsjö Belysning.

  På hyllan i köket finns förutom praktiska köksdetaljer ett av Mathias många loppisfynd – en dekorativ menytavla.

  Köket har inretts med ljusa färger och släta luckor från Marbodal. Diskmaskin i rostfritt stål från Miele.

  Passion för vintagemattor

  Sedan 2018 driver Mathias Lidén mattföretaget Eco from the past som fokuserar på vintagemattor, tillverkade långt ifrån fabriker och massproduktion. 

  – Jag växte upp i ett slottsliknande gammalt hus i Sala där även min farmor bodde. Hon var en samlare av konst och mattor och en stor inspiration för mig. Intresset för just mattor har alltid varit stort och jag kommer väl ihåg när jag till mina kompisars förvåning brände en och en halv månads studiemedel på en matta till studentrummet i Uppsala.

  Alla mattor från Eco from the past är unika och finns bara i ett exemplar. Mathias beskriver mattorna som riktiga konsthantverk med mycket själ. 

  – Jag kan fortfarande bli fascinerad när jag ser mattor som tillverkats i någon avlägsen bergsby högt uppe i Atlasbergen för 40–50 år sedan och fortfarande är hur välbehållna som helst. 

  Mattorna i det egna hemmet har med andra ord knappast lämnats åt slumpen. 

  – Självklart är passionen för marockanska och turkiska nomadmattor tydlig i mitt eget hem men en av mina favoriter är annars en matta från Missoni som jag köpte för min allra första lön från PR-byrån jag var med och startade i mitten av 00-talet. Men jag är inte någon snobb, "Stockholms"-mattan från Ikea tycker jag är helt under

  På den soliga och vilsamma uteplatsen står utemöbler från Fri Form och parasoll från Plantagen.

  Mathias passion för mattor är tydlig i nästan alla rum. Under matbordet ligger en turkisk zili-kelimmatta från Eco from the past. Matbord av Per Söderberg från No Early Birds, stolar "Lilla Åland" från Carl Malmsten och krukor från Grandpa, Hay och Designtorget.

  "En av mina favoriter är en matta från Missoni som jag köpte för min allra första lön från PR-byrån jag var med och startade i mitten av 00-talet." Matta från Missoni, stol "Sjuan" i läder av Arne Jacobsen för Fritz Hansen och pianostol från H&M Home.

  Hemmet är fyllt av många vintagefynd och personliga detaljer. Teakbänken och fåtöljen klädd i Josef Frank-tyg är båda arvegods.

  Vid fönstret skymtar ekfåtöljen "Eva" av Bruno Mathsson.

  Mathias bästa tips för att inreda med mattor

  1. Var inte rädd för att ta ut svängarna ordentligt och låta mattan sätta en personlig känsla i rummet.

  2. Om möbler och väggar har mycket färg och mönster kan det vara skönt med en neutral matta som lugnar ner och ger harmoni. På samma sätt skapar en matta som har mycket färg och mönster ofta en spännande och intressant kontrast till en neutral inredning.

  3. Stirra dig inte blind på vad som anses vara "rätt" storlek på matta. Mattorna från Eco from the past har ofta lite okonventionella format som nästan alltid visar sig fungera hur bra som helst när mina kunder väl testar dem hemma.

  4. Känn efter vad du själv gillar och som får dig att må bra – våga satsa på det!

  Dotterns rum är inrett med soffan "Söderhamn" från Ikea och en mönstrd marockansk matta från Eco from the pat. Rosa läslampa från Bright 123, pall av Arne Jacobsen för Fritz Hansen och kuddar och pläd från H&M Home.

  Rosa och grönt är en vinnande färgkombo även i sovrummet. Skrivbordslampa Luxo "Type L-1" och rislampa från Hay.

  Vas "Ekollon" från Svenskt Tenn och lampa "Panthella Portable" från Louis Poulsen.

  På väggen i sovrummet sitter hyllor från Elfa och på golvet ligger en turkisk barak-kelimmatta från Eco from the past.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!