• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mysigt och inbjudande gästhus på 24 kvadrat

    Det lilla 30-talshuset i Malmö var sorgligt förfallet, men i stället för att riva bestämde sig ägarna för att renovera från grunden. Nu har det förvandlats till ett luftigt gästhus med gammaldags charm och med omsorgsfullt återskapade originaldetaljer.

    Mysigt och inbjudande gästhus på 24 kvadrat

    Gästhuset, som hör till ett större boningshus i Limhamn i Malmö, var näst intill helt förfallet. Troligtvis var huset, som bara är 30 kvadratmeter stort (byggnadsarea), bonings­hus i sina glansdagar. Det byggdes på 1930-talet, med putsad fasad, vackert spröjsade träfönster och pulpettak. Med "ryggen" mot grannens tomt i söder, och bara några meter från dagens boningshus, ligger det vackert i den lummiga trädgården, med björnbärsbuskar och ett gammalt knotigt äppelträd i förgrunden. 

    I stället för att riva den lilla byggnaden ville ägar­familjen ta hand om den, och då krävdes en omfattande renovering. Samtidigt var det viktigt att bevara så mycket som möjligt av husets själ, berättar arkitekten Johanna Larsson, som tillsammans med kollegan och sambon Alberto Tenti ansvarade för renovering och inredning. 

    – Trots att huset var näst intill fallfärdigt upplevdes volymen med sina proportioner, fönstersättning, pulpettak och sin putsade mur med vacker gesims som väldigt inbjudande och harmonisk, säger Johanna Larsson.

    De befintliga fönstren och ytterdörren var i så pass dåligt skick att renovering inte var ett alternativ. En snickare anlitades för att tillverka nytt enligt det gamla utseendet.

    I hallen finns en liten nisch för att hänga av sig. Här ligger tåliga hexagonformade klinkerplattor på golvet för jordiga stövlar. Klinker "Victorian Tiles" från Byggfabriken.

    De gamla bjälkarna har fått behålla sitt rustika uttryck för värme och kontrast till de finputsade väggarna.

    Fick gjuta ny grund

    Halva huset hade torpargrund i dåligt skick, vilket gjorde att man valde att gjuta en helt ny betonggrund. 

     – Taket fick läggas om i och med att det varken var isolerat eller höll tätt. Vi hoppades kunna bevara takbjälkarna men det visade sig tyvärr att de var underdimensionerade, så även dessa fick bytas ut, säger Johanna Larsson.

    Av de invändiga originaldetaljerna var det bara loftets bjälkar som kunde bevaras. Strömbrytare, brädgolv, golvlister, fönsterbänkar och den invändiga dörren byttes ut, men valdes med omsorg för att återställa det ursprungliga uttrycket. De befintliga fönstren och ytterdörren var också i så pass dåligt skick att de inte gick att renovera, i stället anlitades en snickare för att nytillverka delarna enligt originalutseendet.

    Totalt tog renoveringen ungefär nio månader. Men det var väl investerad tid, ytan i det lilla huset har utnyttjats optimalt. Familjens önskemål om sovloft, ateljé och "spa-del" med bastu har uppfyllts. En del av bjälklaget upp till vinden har öppnats upp och blottlagt de gamla bjälkarna, vilket ger både rymd och ljus. 

     

    Genom att öppna upp en del av bjälklaget till vinden har man gett rummet en rejäl rymd som bidrar till känslan av ateljé. Fönster i två väderstreck, varav ett högt sittande, förstärker upplevelsen. Klämspot, Granit, hylla från Norrgavel.

    Den generösa dubbelsängen välkomnar övernattande gäster, men kan även användas av en trött förälder som behöver en stunds vila.

    Sovloftet är elva kvadratmeter stort och har likadant plankgolv som det stora rummet. Lampa, Ikea.

    Entréhallen är liten men funktionell. Mellan den mörka hallen och det stora ljusa rummet skapas en fin dynamik.

    De omsorgsfullt valda materialen och färgerna skapar harmoni och ger en behaglig helhetsupplevelse. I bad­-
    rummet sipprar grönskan in via fönstret och vidare genom det stora glaspartiet i bastun. Här finns medvetet inga speglar. Värmen från ljuset och trädgården reflekteras i glaset och de blankt glaserade kakelplattorna på väggarna.

    Johanna Larsson är nöjd med det färdiga huset.

    – Vi tycker att slutresultatet blev lyckat. Trots stora ingrepp är husets uttryck inte förändrat utan enbart förbättrat. Dialogen med både familjen och hantverkarna var bra, med stort ömsesidigt förtroende under hela processen, vilket bidrog till resultatet.

    För en småbarnsfamilj som jonglerar föräldraledighet, universitetsstudier och arbete har huset blivit en plats att dra sig undan vid behov av tystnad och stillhet – vid arbete, studier, digitala möten och seminarier, men också för eget välbefinnande. En kväll i veckan blir det joggingtur och bastu – lyx för en trött förälder.

    Det blanka varmvita kaklet med sin ljusa fog är satt i halvförband för fin rytm på väggarna. Kakel "Subway Half Tile" i färgen "Vintage White", Byggfabriken.

    Från bastun ser man rakt ut i trädgården via ett stort glasparti. Det blanka kaklet på väggarna i badrummet reflekterar ljus och grönska utifrån.

    Väggar och lavar i bastun är tillverkade i askträ.

    En brant men stadig stege i trä leder upp till sovloftet. Bjälken som ligger i höjd med den högsta punkten på stegen blir ett stöd att luta sig mot eller hålla i för den höjdrädda. Vid sidan av stegen, bakom en diskret skjutdörr inmålad i samma kulör som väggen, ryms en liten platsbyggd garderob för sängkläder och extra kuddar.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!