Grå glamour och vackra antikfynd – kika in

Grått lika med trist? Inte i Siljes ombonade hus. Här får den mjukt grå basen vara vilsam fond till färgglada detaljer, sköna sammetssoffor och lika vackra som spännande antikfynd.

Silje Lindborg har alltid haft en förkärlek för olika toner av mjukt grått. Och när det 2016 var dags att flytta till hus i villaområdet Bekkelaget i Oslo med man och barn, fick temat gå igen.

– Ja, det blev ju tvunget så, säger Silje och skrattar där hon sitter i det stora, ombonade vardagsrummet. Jag har ju alltid älskat att inreda med grått, gärna i kombination med detaljer i starkt grönt. 

Silje och familjen bodde tidigare i en lägenhet som låg inrymd i en stor äldre villa. De trivdes men ville ha en större trädgård och framför allt mer yta inomhus. Det kändes dock bra att vara kvar i samma område för att slippa byta skola, men dessvärre var det inte helt lätt att hitta ett hus här, visade det sig. Priserna för de villor som kom ut på marknaden låg dessutom över deras budget. Men så plötsligt dök ett hus upp, byggt 1972, som kanske skulle kunna vara en möjlighet.

– Konstigt nog var det inte så många på visningen, trots att läget var så bra med utsikt över vattnet, säger Silje. Vi var ändå beredda på en tuff budgivning. Det hela slutade dock med att vi faktiskt fick huset, utan att bli ruinerade.

Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
Silje piffar gärna upp med färgstarka detaljer, som till exempel en söt bukett.
Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
Silje har alltid gillat grå färger i kombination med svart, vitt, brunt och grönt. Stora krukväxter är också viktigt i inredningen.
Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
På nedervåningen finns ett extra vardagsrum. Silje och Geir fnissade åt eldstäderna när de köpte huset, men nu tycker de att det är underbart att bara kunna trycka på en knapp för komfort och värme. Fåtölj, Ikea.
Inget slit och släng

Stilmässigt var huset kanske inte riktigt vad Silje och hennes man Geir hade drömt om. I alla fall inte invändigt, med pampiga gaseldstäder och ett helvitt kök med gigantiskt kylskåp i amerikansk stil. Men det kanske skulle gå att göra om hyfsat enkelt. Eller rent av vänja sig vid?

– Vi skrattade åt de där öppna gasspisarna först, säger Silje. Men nu är vi faktiskt jätteglada över dem, det går ju hur enkelt som helst att få fyr! Och köket kändes alltför nytt för att bytas ut. Jag är inte mycket för slit och släng.

I stället för att bygga om anpassade de köksytan något för att den skulle passa dem bättre i stil. Några överskåp togs bort, väggarna målades och de satte in kakel. Det svarta golvet fick vara som det var. Man kan inte trolla hur mycket som helst, menar Silje, och låtsas att något är vad det aldrig kan bli.

– Hur mycket man än vill förvandla sitt hem så kan aldrig ett hus från 1970-talet bli en anrik sekelskiftesvilla. 

Men de har ändå kommit en bra bit på väg tycker hon, när det gäller att skapa charm och genuin hemtrevnad. Silje har alltid varit svag för gamla möbler, gärna i kombination med mer moderna.

– Jag var väldigt spänd på att se hur det skulle bli när våra antika möbler skulle passas in i vårt nya hem, säger Silje. Men jag tycker det gick riktigt bra.

Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
Köksinredningen från Dream Kitchen var kanske inte exakt det kök som Silje och Geir själva skulle ha valt, men eftersom det var så nytt kändes det bara dumt att riva ut det. Genom att ta bort några överskåp och byta kakel gav de köket ett lyft.
Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
Huset har vacker utsikt över fjorden, och till stranden är det bara tio minuters promenad.
Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
Matbordet köptes för ett par hundra på en loppmarknad och var egentligen bara tänkt som en tillfällig lösning. Nu har det gått tolv år, bordet har målats om otaliga gånger och är still going strong. Stolar, Ikea, taklampa ”Orb” av 365° Nord. Skåpet bakgrunden är ett antikfynd.
Spännande antikfynd

Många av föremålen i huset köptes i Bryssel, där familjen bodde några år när barnen var små. 

– Jag saknar Bryssel ibland, med det mångkulturella och alla olika människor. I jämförelse med det kan det ibland kännas lite homogent på den här kanten av stan, så vi försöker ta oss till andra och livligare kvarter för att få andra impulser, handla och dricka kaffe.

Silje var hemma när de bodde i Bryssel, och hade gott om tid att cykla runt och besöka mysiga loppmarknader. Det fanns alltid något fint att köpa, vilket gjorde att de hade avsevärt mycket mer med sig när de återvände till Oslo än när de flyttade. Men så här i efterhand önskar Silje ibland att hon passat på att fynda ännu mer.

– Vi hade ju en stor flyttbil, så jag kan ångra att jag inte köpte ännu fler fina gamla möbler och föremål medan jag hade chansen. Samtidigt finns det en begränsning för hur mycket som får plats. Och vad man egentligen behöver.

Silje älskar gamla möbler eftersom de har en historia och en själ. Att de har levt ett spännande liv. Vid ett tillfälle köpte Silje till exempel ett antikt skåp som visade sig innehålla en skatt.

– När jag gjorde rent det så hittade jag gamla papper och brev, vissa från tiden för andra världskriget. Jag googlade ett av namnen och hittade en kvinna som visade sig vara dotter till damen som ursprungligen ägt skåpet. Hon berättade att det varit en släktklenod i många år, tills det gick till försäljning när hennes mamma dog. De hade ingen aning om dokumenten inuti, så hon var väldigt glad över att jag tog kontakt. 

Hon fortsätter:

– Jag tyckte mycket om skåpet redan från början, men med den historien blev det mig bara ännu mer kärt.

Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
Köket förnyades enkelt genom att de tog bort några överskåp och bytte ut kaklet. Brasseriskylten ovanför spisen är ett fynd från Bryssel.
Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
Silje gillar att skapa personliga stilleben, gärna i tittskåp. Den svarta fågeln köpte hon på en second hand-affär i Belgien. Hästhuvudet är från Zara Home.
Oväntat besök

På husets entréplan finns hall, gästbadrum, ett öppet vardagsrum och kök samt en veranda på 35 kvadratmeter med västerläge och vacker utsikt över fjorden. På nedre plan finns tv-rum, badrum och fyra sovrum. Samt gästrummet som går under det intressanta namnet “master rat room” och som ursprungligen var Siljes och Geirs sovrum. Namnet kommer sig från en höst för några år sedan, då Silje tyckte sig se små spår i golvdammet.

– Det måste ha varit en mus här, sa jag till Geir, men han trodde mig inte. 

Inte ens när Silje upptäckte hål i kläderna längst ner
i garderoben ville Geir tro att de fått en ovälkommen gäst. Men plötsligt en dag då hon var borta med jobbet fick
hon ett sms från Geir som skrev att “det finns något i rummet”… 

– Det visade sig faktiskt att det var en råtta som hade kommit in genom det öppna fönstret – och gissa om det var mycket besvär att få ut den, säger Silje och skrattar. Efter det bytte vi sovrum!

Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
I matsalen finns också plats för en soffhörna, men här får gröna nyanser spela huvudrollen. Soffa från Sofacompany, bordet köptes i en vintagebutik. Sidobordet är ett hemmabygge. Med sprejfärg och ny bordsskiva gjorde Silje om en gammal tvättkorg från Ikea till ett snyggt sidobord med plats för tidningar. Tavlan är ett nätfynd från Yellow Korner. Vasen är från Indien. Hästhuvudlampan är ett fynd från tiden i Bryssel.
Grå glamour och vackra antikfynd – kika in
Gästrummet är målat i ”Soft Teal 6350” från Jotun. Piedestalen är ett fynd från en loppmarknad, taklampan är ett arvegods från Geirs farfar.
Siljes bästa inredningstips

1. Definiera för dig själv vad för slags stämning du vill ha hemma. Omge dig med möbler och föremål som ger den känslan. Jag bestämde mig för en rofylld och mysig känsla, och valde därför att inte ha så mycket färger.

2. Mixa småpynt, böcker och minnessaker för att skapa en personlig stil.

3. Använd massor av stearinljus för att göra ditt hem extra mysigt. Jag gillar doftljus också, det ger ännu mer hemtrevnad.

4. Glöm inte det gröna! Stora krukväxter är en viktig trivselfaktor.

Scroll to Top