• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stilsäkra kontraster i etagelägenheten

  Strama designklassiker möter guldiga antikviteter, mjuka mattor möter rufft stål och betong. Idas överraskande etagelägenhet utstrålar både personlighet och hemtrevnad.

  Stilsäkra kontraster i etagelägenheten
  Av Vibeke Stiansen Styling Ida Lundqvist Foto Filippa Tredal

  En fyraåring som var på besök hos Ida Lundqvist såg sig omkring i etagelägenheten och utbrast:

  – Vad konstigt ni har det hemma! Men Ida tog inte illa vid sig, tvärtom.

  – Jag blev jätteglad, säger hon och skrattar. 

  För även om Idas jobb som inredningsarkitekt är att skapa genomtänkta hem åt sina kunder har hon aldrig gjort någon övergripande plan för sitt eget hem.

  – Jag gillar förändring och inreder gärna rummen i olika stilar. 

  När lägenheten blev till salu för fem år sedan bodde hon och hennes man Eirik i en annan mindre, i samma hus.

  – Vi hade fått barn och var trångbodda. Den här lägenheten var ett renoveringsobjekt, men större och dessutom fanns möjlighet att komma åt råvinden.

   

   

   

  Eldstaden från Contura skapar en mysig atmosfär i vardagsrummet, och syns även från köket. Den mörka väggen har färgkod NCS S 8000-N. Vitpigmenterad ekparkett från Alloc har lagts på båda våningarna.

  Ett runt matbord skapar trevlig gemenskap. Bordet är från Pedrali och stolarna från Ikea och Magis. Bänken från Jysk har redesignats av Ida. Spegeln är vintage och piedestalen är köpt på auktion. Taklampan är också ett antikfynd. Väggen är målad i färgen NCS S 2000-N.

  Den runda Hay-lampan är rummets blickfång och skapar dramatik. Soffan är från Tine K Home. Sidobordet är ett vintagefynd för ett par hundra­lappar. I soffan kuddar från bland annat Princess och Kremmerhuset. Ida har själv sytt den med fransar. Tavlan köptes på ett museum i London, där Ida och Eirik var på bröllopsresa.

  Den stora spegeln i vardagsrummet var förut en skjutdörr. Väggarna är målade i "Nordic Breeze" från Jotun. Mattan är från Jotex. Mässingshästen på sidobänken är ett av många loppisfynd.

  Ida och Eirik ändrade helt planlösningen, som tidigare bestod av många små rum. Bland annat gjorde de ett större badrum samt skapade öppenhet mellan vardagsrum och kök. Den öppna spisen i vardagsrummet ersattes med en effektiv kamin och gipsväggar som täckte panelen revs ut. När det så småningom blev dags att göra i ordning vinden gjordes samtidigt hallen större. Och vinden kunde utökas med ett loft samt en takterrass. På de första två etagen har golv i vitpigmenterad ekparkett lagts in, liksom i trappan. Trappräcket är smitt i obehandlat stål och klätt med metallnät. 

  Mycket av inredningen är antikfynd, men Ida har också byggt en hel del möbler själv. Som bokhyllan vid köket och den stora garderobsväggen i hallen. Ida gillar kontraster, när det skira får möta det ruffa och dramatiska. Hon är också förtjust i empirstilen, och drömmen är att någon gång äga en herrgård från den tiden. 

  – Vi tittar faktiskt då och då på hus utanför stan. Men det som hela tiden slår oss är hur bra vi har det här!

  Betongväggen i trapphuset fortsätter hela vägen upp till loftet och är 10,5 meter hög. Golvet har marockanskt kakel från Far-far, och väggen är målad i färgen NCS S 2000-N. Skåpet i förgrunden är från Ikea. Fronten har Ida själv designat och benen är från prettypegs.com. De har även fronter till Ikea-möbler. Den runda spegeln är från House Doctor.

  Takterrassen är en klar favorit hos familjen. Dörren är en tredelad vikdörr från umbra.no, som kan öppnas hela vägen uppåt. Trädgårdsmöblerna är från lineadesign.net och plädarna från Granit, liksom terrakottakrukan. Grön blomkruka från Ikea.

  Pojkarna har varsitt sovrum, och det här är den yngstas. Det platsbyggda skrivbordet har Ida tillverkat av sängbord från Ikea och bänkskivor från Maxbo. Mjukdjuren på väggen är från jollyroom.no. Säng och lampor är också från Ikea. Väggarna är målade i "Minty Breeze" från Jotun. Över skrivbordet hänger en blandning av familjebilder och bilder från desenio.no.

  Färgstarka bilder, gröna växter, en pappersgirlanf och kulörta lyktor sätter stämningen i yngste sonens rum.

  Ida bästa inredningstips

  1. Det är viktigt med bra atmosfär hemma. Särskilt om man som jag jobbar mycket hemifrån.

  2. För att ett hem ska fungera så måste det vara praktiskt. Men färgsättning och liknande går alltid att förändra.

  3. Omge dig med saker som betyder något för dig. Jag kommer till exempel aldrig att göra mig av med piedestalen och lampan som jag ärvt av min mamma. Eller kristallkronan från farmor.

  4. Bland det viktigaste jag har lärt mig genom att inreda är att allt är tillåtet och att det handlar om att skapa trevliga rum som inspirerar och bjuder in. Även om man ofta upptäcker när man testar olika lösningar att det enkla är det bästa.

  I gästrummet har Ida tagit ut svängarna och frossat i den mer pampiga herrgårdsstilen som hon också gillar. Tapet "Bengal" från Manuel Canovas.

  Sängkläderna är från Ikea och Kid. Överkastet är en duk från Kid. Både nattbordet och mässingshästen är antikfynd. Den klassiska tapeten "Bengal" från Manuel Canovas är en av Idas favoriter som hon aldrig tröttnar på.

  På en vacker gammal skänk i gästrummet finns stilleben med vaser i blått och vitt. Över hänger en gammal målning, från loppis precis som vaserna.

  Hästbilden på badrumsväggen är rummets centerpiece. Ida har byggt upp hela badrummet med både kar och dusch kring den stora bilden, som är tryckt på aluminium på Copy Cat. Klinkerplattorna är från Megaflis och tvättstället från Ikea. Badkar från Villeroy & Boch, blandare från Tapwell.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!