• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Naturnära och stilren funkis i Skövde

    Uppe på ett berg, omgivet av grönska och med milsvid utsikt, ligger familjen Rapps nybyggda funkishus. Den grånade järnvitriolfasaden smälter anspråkslöst in i naturen, men den distinkta formen på huset antyder ett desto kaxigare innanmäte.

    Naturnära och stilren funkis i Skövde
    Av Anna Bjelkholm Foto Rebecca Martyn

    I ett nybyggt funkishus utmed Billingens vackra sluttning i Skövde bor Hannah och Daniel tillsammans med barnen Melker och Noomi. Både Hannah och Daniel är födda och uppvuxna i Skövde, och efter att ha testat lyckan i Göteborg under några år längtade de båda tillbaka till småstadens lugn. 

    – Vi drev en butik i Göteborg i några år, men när vi fick vår son kände vi att vi saknade våra familjer i Skövde och lugnet här, berättar Hannah.

    Familjen bodde till en början i ett hus i Skövde de aldrig riktigt trivdes i, och när livet en vacker dag presenterade en oemotståndlig tomt med naturskönt läge var steget inte långt till husdrömmen.

    – Jag hittade tomten av en slump och vi blev förälskade i naturen här uppe på berget, berättar Daniel och Hannah fyller i: 

    – Området här är väldigt vackert med naturen rätt inpå knuten, men ändå ligger det nära stan. Det är ett blandat område med nya och gamla hus vilket ger en mysig känsla. 

    Tomten paret köpte var redan vigd åt en husleverantör, vilket både hade sina fördelar och nackdelar. Familjens möjligheter att påverka husets utseende var begränsade, men samtidigt gick själva byggprocessen smidigt, vilket de uppskattade då de aldrig byggt hus tidigare.

    – Vi fick mycket hjälp av husleverantören med bygglov och beslut. Det var skönt att ha någon att hålla i handen då både Daniel och jag var nya på att bygga eget, berättar hon.

    Vardagsrummet har en öppen planlösning och rymmer såväl soffgrupp som matbord. De stora fönsterpartierna ger ett vackert ljusinsläpp och naturen är ständigt närvarande. Kamin från Rais. Barstolar, Ikea.

    Soffan kommer från Swedese och i den ligger en mönstrad kudde från House of Hackney. Det lilla bordet är köpt second hand.

    Villan är arkitektritad från Götenehus i 1,5 plan med stående träpanel i järnvitriol. Huset är 224 kvm fördelat på 7 rum och kök.

    Från allrummet på övervåningen når man den stora takterassen. Soffa från Ire möbler och soffbord från Dunke Design. Taklampa "Vertigo Pendant Lamp" från Petite Friture.

    Det vita köket från Vedum gifter sig fint med det blanka kaklet i halvförband, och fönstret blir en vacker detalj. Över bänken sitter skenan "Star 6" i koppar från Örsjö Belysning, design Jonas Bohlin.

    Modern funkis

    Hannah och Daniel drömde om ett modernt funkishus och efter att de hade hittat en husmodell som föll dem i smaken påbörjades bygget. Det första spadtaget togs hösten 2013 och ett drygt halvår senare flyttade familjen in. 

    – Det är otroligt många beslut att ta när man bygger nytt. Vi har gått på magkänsla och tagit snabba beslut, vilket har visat sig vara ett vinnande koncept för oss. 

    Den nybyggda villan är en blandning av 2000-talets moderna arkitektur och 1930-talets avskalade funkisstil. Det kubformade uttrycket möter en ödmjuk färgsättning, där naturliga material såsom grånat trä, betong och cortenstål samspelar fint med omgivningen.

    –  Vi ville ha ett hus som smälter in i naturen, och vi valde därför att behandla det med järnvitriol, berättar Daniel och Hanna fortsätter:

    – Vi har ändrat planlösningen i huset och skräddarsytt det åt oss. Från början var det planerat för ett inbyggt garage, men vi valde i stället att göra om det utrymmet till ett stort sovrum med badrum i anslutning. 

    Det första man möts av när man kliver över tröskeln till huset är en iögonfallande knallblå trappa, vilken hör till parets bästa beslut. 

    – Vi valde att låta trappan få ta en stor del av huset då det är husets hjärta och det första man ser när man kliver in hos oss. Det känns oväntat och kul, och trots att vi var spontana i det beslutet har vi aldrig ångrat det, tvärtom.

    I hallen möts man av ett fantastiskt ljusinsläpp med en öppen vy mot övre våningsplanet.

    Det blå plåtskåpet är vintage och kommer från Sparsmakat. Över hänger personliga fotografier i Polaroidformat. Spegel från Zanat.

    Vitt bord "Omni" från Olsson & Gerthel med vita stolar från Design House Stockholm. Ljusstakar, Svenskt Tenn. Sekretären är arvegods och kommer från Daniels farmor. Ovanför hänger ett fotografi på Patti Smith av Frank Stefanko.

    Det runda soffbordet är arvegods från Daniels släkt och soffan har Hannahs pappa gjort.
    Fåtölj "Lamino" från Swedese. Tavlorna är gjorda av Daniel (@art_by_dr).

    I gästrummet står en bäddsoffa från Ire Möbler och över hänger fotokonst av Daniel Rapp (@yorrick_art).

    Stora fönster

    Förutom den blå trappan är Hannah och Daniel tacksamma för alla de många utblickarna som huset bjuder på. Här är samtliga väderstreck representerade och huset ändrar karaktär efter årstiderna.  

    – Vi älskar de stora fönstren som gör att naturen blir en del av husets inredning. Det är vackert att se årstidernas skiftningar.

    Inredningen i huset genomsyras av väl valda auktionsfynd tillsammans med designklassiker och arvegods och överallt syns stilsäkra stilleben som vittnar om de kreativa människor som bor där. De blandar gärna Daniels konstverk och personliga fotografier med tavlor och posters från favoritkonstnärer.

    – Vi undviker att följa trender slaviskt, utan mixar och blandar gärna olika stilar. Vi gillar hem som har personlighet och som inger värme, och hellre för mycket prylar än en alltför avskalad känsla, säger hon.

    Favoritplatsen i huset är vardagsrummet på neder-våningen, i den bruna skinnsoffan. 

    – Där sitter vi varje morgon och dricker vårt morgonkaffe och där avslutar vi varje kväll. A

    Den blå trappan gör ett maffigt första intryck. Trappräcket är designat av paret själva och tillverkat av en lokal smed. Tavla "Bullseye no 2" av Daniel Rapp (@art_by_dr).

    Badrumsmöblerna från Vedum följer samma strama och enkla design som köket. Medicinvagnen är vintage, och handdukarna kommer från Artilleriet.

    Hatthyllan har paret själva designat och är tillverkad av Siberg Design.

    Skåpet är köpt second hand. Lampa på sängbordet "Gun Bedside", signerad Philippe Starck för Flos.

    Parets sovrum är inrett i en dämpad färgskala. Sängkläder från Dirty Linen samt pläd från Hay.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!