Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in

Maria Boström renoverade från grunden och byggde upp ett nytt hem under en ny tid i livet. Genom en lätt flört med lägenhetens 50-talsursprung och rikligt med konstverk har hon skapat en skön och alldeles särskild inredning.

Mitt under en turbulent tid i livet, och efter att ha lämnat en stor villa, flyttade Maria Boström med sambon Jonatan och sonen Sacha till ett renoveringsobjekt på Lidingö. Lägenheten i ett hus från 1950-talet blev ombyggd från grunden.

– Storleken var perfekt men för att få till två badrum och öppen planlösning fick vi flytta om i princip allt, berättar Maria. 

Ett stort plus var att lägenheten hade markkontakt så att katten Greta, även kallad “bengalningen” för att hon är en pratsam och småtokig bengalkatt, lätt kunde ta sig ut. Och som tur var fanns endast en bärande vägg i lägenheten och där kunde en konstruktion med skjutdörrar installeras, vilket bevarade stabiliteten samtidigt som yta frigjordes. 

Till hjälp i byggprojektet hade Maria snickaren Pelle Rosander och arkitektvännen från barndomens Finland, Ann Charlott Hästö. Hon jobbar bland annat med inredning i lyxiga Svanenbåtar där arkitekterna ofta ritar för hand på grund av de små marginalerna. 

– Ann Charlott stod här och skissade för hand direkt på väggarna, berättar Maria som menar att den konstnärliga fria metoden kanske inte uppskattades av hantverkarna alla gånger men att den passade bra för just hennes projekt.

Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in
Mattan är del av en serie som Maria gjort i samarbete med inredningsföretaget Moooi där hennes målningar blivit till djuptryckta konstmattor för väggar och golv.
Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in
Köksön i det platsbyggda köket var inte lätt att få till. Här slet snickare sitt hår för att få till den rätta svävande känslan med luft mellan luckor och bänkskiva som Maria var ute efter. Bänkskivan är ett kompaktlaminat vars färg upprepas på luckorna i rätt nyans från Ballingslöv. Lampor vid köksön ”Hand grenade” av Alvar Aalto. Barstolar ”Masters”, Philippe Starck för Kartell. ”Jag är inget fan av 50-talet men ville ändå flörta lite lätt med epoken genom Aalto-lamporna.” Strömbrytare och köksbeslag från Buster & Punch.
Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in
Maria var angelägen om att en del av lägenheten skulle knyta an till hennes år i Asien. ”Jag utgick från min vän Lennart ’Lelle’ Olaussons målning och valde oxblodsröda väggar.” Soffa Melimeli. Fåtöljerna är en gåva från en god vän, som klätts om på Core of décor. Lampskena ”Star” i koppar, design Jonas Bohlin, Örsjö Belysning. Lampan ”Atollo”, design Vico Magistretti. Vinrött sidobord från Muuto.
Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in
Köksbeslag från Buster & Punch. Glasamplar från Holmegaard. Målning av Lennart Olausson.
Livets berg- och dalbana

När hela renoveringen var klar var separationen från sambon ett faktum. Det påfrestande arbetet med lägenheten och en hel del annat gjorde att relationen inte höll. Under den period som hemmet antog sin nya form tog också Maria ett avgörande steg i livet. Hon lät konsten återvända i tillvaron. Någonstans under renovering och annalkande separation fick hon nog av allt och bestämde sig för att åka till Öland för måla. 

– Jag fyllde bilen med färg och dukar, körde i väg och spelade Laleh på hög volym. Tårarna rann när jag körde över Ölandsbron. Solen lyste in genom takluckan och jag tänkte att “nu släpper jag allt bakom mig”. Jag kom till södra Öland, låste in mig i en lada och målade 32 tavlor på två veckor. Det var en helt manisk process, berättar Maria som hade en mentor som ibland kom och tittade till henne där hon målade, närapå oavbrutet.  

–  En dag knackade hon mig på axeln och sa “Maria, allt finns kvar. Lugn, det kommer inte att ta slut”. För det trodde jag nog någonstans, att jag plötsligt skulle den skapande processen ta slut. 

Efter två veckor var det dags att packa väskorna och vända hemåt. Marias första tanke var att hon skulle bränna upp målningarna, eller processerna som hon kallade dem, men det gjorde hon som tur inte. Däremot var det svårt för henne att bedöma målningarna rent objektivt så hon visade några verk för sin gode vän konstnären Lennart Olausson. 

– Det här är konst, det känner jag i min nacke, sa han. Det här är inga bilder, det är magi.

De orden ledde vidare till Marias första utställning och sedan dess har hon fortsatt att måla. I dag arbetar hon så ofta hon kan i en ateljé på Lidingö med stora abstrakta målningar. Hon är också sedan många år tillbaka väletablerad makeupartist, stylist och frisör och jobbar dessutom med inredningsuppdrag. Just nu är hon engagerad i ett spännande projekt på Österlen där ett gammalt stall ska bli ett gästhotell med sju sovrum.

– Jo, jag har har några olika hattar jag jonglerar med, skrattar Maria, vars morbror Bo Aurén var erkänd konstnär hemma i Finland. 

Skapat egna mattor

Maria tillbringade mycket tid i hans ateljé som barn och insöp atmosfären. Hennes romantiska bild av konstnärsyrket lockade henne att som ung gå en konstskola men efter det ville hon ut i världen och resa.

– Som konstnär måste man ha något att berätta och det hade inte jag, då. Jag hade inte varit med om så mycket i livet och konsten blev liggande latent inom mig. Andra saker fick utrymme, berättar hon.

Som 20-åring flyttade hon till Stockholm och började jobba hos frisören Björn Axén. Sedan blev det Hongkong i sju år innan hon kom åter till Stockholm. 

– Livet blev mer och mer en “roller coaster ” och med alla “ups and downs” hamnade till slut alla färger på paletten. Mitt eget uttryck. 

I dag finns Marias konstverk på väl valda ställen, i hennes hem och hemma hos andra. Hon har haft flera utställningar och event och genom ett samarbete med inredningsföretaget Moooi har en del av hennes målningar blivit till en kollektion mattor.

– Inget av det hade hänt om jag inte haft en stor livskris. Det känns fortfarande nytt, spännande och lite konstigt. Men om jag någonsin känner lite tvekan så ändrar jag mig snabbt. Jag var helt enkelt tvungen att bejaka konsten. Ibland är det bara att åka med och låta livet vägleda!

Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in
Maria ville att köket skulle kännas så lite som ett kök som möjligt men ändå rymma alla funktioner. Därför har hon till exempel en uppfällbar fläkt från Falmec nedsänkt i köksbänken vid spisen och ugn och diskmaskin är dolda bakom luckor. En spegelvägg skapar rymd och fungerar som otraditionellt stänkskydd. Glasamplar från Holmegaard.
Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in
Stolar av Peter Karpf. Hylla ”TS Console”, design Gam Fratesi, Gubi. Lampa, Marset. Skulptur i keramik av Elisabeth Söderström. Ljusstake i förgrunden från Iittala.
Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in
Stolarna i björkfaner av Peter Karp har Maria låtit sprutmåla i petroleumblå färg. ”Trots de tunna benen är de otroligt stabila och jag har haft dem i över 20 år.” Lampa, Serge Mouille. Bord, ”Ikea PS”. Skjutdörrarna är specialgjorda av Pelle Rosander på Oddjob.
Vackra konstverk möter stilsäker inredning hemma hos designern – kika in
Fåtölj ”Fly CS1” i rökt oljad ek, &Tradition. Målningen på väggen har Marias morbror Bo Aurén målat. Satsbordet är dansk design från barndomshemmet. ”Det var en förlovningspresent till mina föräldrar.” Lampan i fönstret ”Trash lamp” av Victor Vetterlein. Golvlampa ”AJ”, Arne Jacobsen. Vaser, Georg Jensen.
Marias tips för att inreda med konst

1. Har du många små tavlor, samla ihop dem och skapa en tavelvägg. Placera ut dem på -golvet först för att se hur det kommer att se ut på väggen.

2. Låt en favoritmålning, en bild eller ett fotografi bli utgångspunkt för färgerna i rummet. Det vill säga, plocka upp en färg ur tavlan och måla den färgen på en vägg, klä om en möbel eller hitta inredningsobjekt i den färgen.

3. Konst är väldigt personligt gör väldigt effektivt en miljö personlig. Satsa hellre på en originalmålning än tio billiga tryckta posters.

4. En tavelvägg är ett perfekt sätt att trolla bort en ful yta. Du kan också “tavla in” tv:n genom att hänga en tavelvägg runt om och låta tv:n “försvinna” mellan tavlorna.

5. Tänk på proportioner och balans. Stora ytor behöver vägas upp med stora tavlor. 

Scroll to Top