Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in

Högt upp på en kulle ligger byns gamla prästgård. Nu är det länge sedan prästen satt här och skrev på sina predikningar, men tack vare sina passionerade ägare har Rossmo gård återfått sin forna 1800-talsprakt.

Vackra gamla Rossmo gård i Hadeland norr om Oslo byggdes runt 1790 av en familj med intressen i den blomstrande tobaksbranschen. I mitten av 1800-talet köptes gården av kyrkan och 1883 byggdes huvudhuset om och fick sitt nuvarande utseende.

Den sista prästen bodde på gården till 1995, då höll ladugården på att rasa ihop och det stora boningshuset krävde en total restaurering. Beth och Morten Christian Mo köpte hela fastigheten 2001 och ville ge tillbaka prästgården dess forna prakt, men de insåg också att renoveringen skulle bli både långvarig och omfattande. Dessutom hade husets exteriör blivit k-märkt 1992, vilket gjorde att behövde vara extra varsamma.

– Vi blev rekommenderade att ta kontakt med den lokala hantverkaren Thorstein Johnsrud så vi anlitade honom som projektledare. Det skulle visa sig vara ett lyckokast. Han är intresserad av historia och det lokala byggnadsskicket, och han tyckte att det var spännande att ta sig an den här minst sagt omfattande uppdraget. För val av färger, möbler och textilier engagerade vi sedan en inredningsdesigner.

Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
Matsalen har hämtat inspiration från England, med rokokotapet och specialtillverkade möbler i Hepplewhite-stil som står i fin kontrast till det breda plankgolvet. På väggen hänger ett porträtt signerat konstnären Odd Nerdrum.
Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
I matsalen har familjen haft många festmiddagar, runt bordet får 16 personer plats.
Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
Köksinredningen är platsbyggd av ett snickeri och har ritats i samarbete med Beth och Morten. Intrycket mjukas upp genom att skåpen och väggen har målats i samma färg. Bänkskivorna är i ek och travertin, och på golvet ligger samma breda plankgolv i gran som i resten av huset.
Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
Rossmo gård var helt obeboelig när de nya ägarna tog över, så allt måste totalrenoveras. I ladugården till vänster höll Beth och Morten tidigare galopphästar, nu är den Mortens skulpturateljé.
Fönstren återanvändes

Den gamla exteriören var helt förfallen. Man var tvungen att reparera grunden, isolera hela huset, sätta ny ytterpanel och lägga nytt tak. I största möjliga mån åter-användes de gamla fönsterrutorna, medan en sentida påbyggnad togs bort för att återge huset dess ursprungliga arkitektur.

Efter många års letande hittade Morten ett gammalt vagnsskjul från 1650 som transporterades till prästgården och sattes upp på gårdsplanen. Nu ser det ut som om det har stått där sedan huset byggdes.

– Vi har varit väldigt miljömedvetna redan från början och har investerat i en flisbrännare där vi eldar trä från egen skog. Den täcker våra egna värmebehov vad gäller hus och vatten, men den räcker också till att förse grannarna med varmvatten, säger Morten.

Även insidan av huset var i dåligt skick och det var mycket som behövde bytas ut. Hantverkarna fick leta länge för att hitta material som påminde om originalinteriören. De 30 centimeter breda golvplankorna i gran hittade man till exempel i norra Sverige. Gran är ljusare som träslag än den traditionella furun, har ofta fler men mindre kvistar och grånar snyggt med åren. Innertaket kunde repareras med originalmaterial, men nästan alla dörrblad behövde bytas ut helt.

– Det stora fördelen med en sådan omfattande renovering är att man kan lägga in moderna bekvämligheter, som vattenburen golvvärme, i hela huset.

Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
Det stora lantköket har en rejäl matplats och en arbetsdel. Det avlutade matbordet har funnits i familjen i över 20 år, stolarna är omaka men passar ändå bra ihop. De har fått tjocka dynor med linnetyg för att bli bekväma att sitta på.
Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
I hallen står en barockstol och en imponerande järnkamin i barockstil. Trappan upp till övervåningen var så nedgången att det blev tvunget att byta ut den helt och hållet.
Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
I fönstren hänger rullgardiner i linne i gustaviansk stil. De är monterade inne i fönstersmygen för att de vackra snickerierna ska synas. Fönsterbågarna har bytts ut mot nya men fönsterglasen är gamla och handblåsta. Många av möblerna är i empirstil och köpta på auktioner. Soffbordet är engelskt och mattan är en kopia av en fransk gobeläng.
Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
Stora och ljusa rum

Under påsken 2006, efter fem år av renoveringar, kunde så familjen äntligen flytta in i huvudhuset, men ännu återstod mycket arbete med att restaurera alla kring-liggande byggnader.

Rummen i huvudhuset är stora och ljusa, med många vackra detaljer. De breda golvlisterna, dörrarna och snickerierna är målade i en ljust grå färg. På botten-våningen finns hall, vardagsrum, matrum, kök, grovkök och gästtoaletter. På andra våningen finns fem ljusa sovrum, fyra badrum samt ett kontor. På översta våningen finns ett loft där barnbarnen älskar att vara.

Vardagsrummet är målat i en gammelrosa färg, som ofta användes i gårdarna förr i tiden, medan matrummet har fått en ny kakelugn och en randig tapet i engelsk stil.

– Det finns en alldeles speciell ro här och Rossmo gård har blivit en samlingsplats för hela familjen. Det passar verkligen den som har smak för det goda livet på landet.

Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
De gustavianska länstolarna är från slutet av 1700-talet. På golvet ligger en stor gammal bibel från östra Tyskland.
Från förfallen 1800-talsgård till vackert drömhem – kika in
På övervåningen finns fem sovrum, alla inredda i vitt och pastell med ljusgrå golv, samt fyra badrum.
Scroll to Top