Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!

På landet utanför Uppsala har Anna-Maria och Kristofer Angerstig steg för steg byggt ett drömboende för sig och sina fyra döttrar. Vackert rött med spröjsade fönster är huset som blickar ut över en egen naturpool som används året om.

På landsbygden några kilometer öster om Uppsala,  genom det öppna landskapet, går en liten grusväg som slutar vid familjen Angerstigs hem. På sidorna av huset finns två rymliga flyglar, men det är det stora faluröda huset med sina ljusa knutar och spröjsade fönster som drar ögonen till sig.

Anna-Maria och Kristofer bodde tidigare med tre barn i en studentlägenhet i centrala Uppsala. I och med att bägge två är uppvuxna på landet så började de känna att det var dags att hitta ett boende utanför stan. Helst ett gammalt hus eller ett nybyggt i gammal stil, gärna nära Uppsala. De insåg rätt snart att det skulle bli svårt att hitta ett gammalt hus som uppfyllde deras behov, och därför beslutade de sig för att bygga nytt. 

– Vi fastnade ganska snart för omgivningen och naturen strax öster om stan med alla ekar, blandskog och fina promenadstigar, säger Anna-Maria. En av platserna tilltalade oss extra mycket så vi kontaktade markägaren, som lyckligtvis var positiv till att sälja. 

Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
Anna-Maria älskar husets läge med dess utsikt över poolens vattenspegel och dalen bakom.
Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
Makarna blev så nöjda med utbyggnaden av glasverandan att de året efteråt gjorde en liknande spegelvänd utbyggnad på andra sidan huset som groventré. Jämtlandskalksten på golvet, hatthyllan är egentillverkad, bänk från Kvänum.
Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
Nedre plan har öppen planlösning mellan entré, kök, matplats och vardagsrum där all inredning går i milda och ljusa toner. I matrummet är alla möbler fyndade på Blocket, barockkronan är köpt på Lystra Antik.
Tog ledigt under bygget

Parets drömhus ligger på en höglänt skogsudde med vidsträckt utsikt över åkermark och på ett betryggande avstånd från vägen, något som kändes viktigt när döttrarna var små. De började med att röja på tomten och avverka ett flertal träd för att ge plats åt byggnaderna, samtidigt som de gjorde i ordning en lekplats åt barnen nära det kommande huset. 

Anna-Maria var föräldraledig medan Kristofer valde att ta ledigt åtta månader från jobbet för att bygga huset tillsammans med snickare. Lösvirkeshuset i traditionell sekelskiftesstil ritade de själva. Anna-Maria berättar att valet av en klassisk faluröd fasad med ljusa knutar och tegeltak var självklart.

– Vi längtade efter närmare kontakt med naturen och mycket ljusinsläpp så det fick bli många fönster. När man kommer in i huset har man fri sikt över till andra sidan, och utsikt över baksidan och de öppna fälten. Vi ville få till devisen “first impression last”.

Kristofer berättar  att de inspirerades mycket av Anna-Marias föräldrars hus som byggdes i början av 1900-talet.

– Vi byggde listverk och skurklotsar som liknar deras. Även foder och taklister är genomgående i äldre sekelskiftesstil.

Dagen före julafton 2004 flyttade de äntligen in, på en halvfärdig bottenvåning i sitt alldeles egna hus.

– Äntligen, sa vi båda två! Vi var så lyckliga och tacksamma över att få flytta in i vårt nybyggda hem trots att det var långt ifrån klart, säger Anna-Maria.

Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
Det rymliga köket går i vinkel och rymmer mycket förvaring och stora bänkytor i Jämtlandskalksten. Köket är platsbyggt med stommar från Ikea och luckor samt fronter från en lokal snickare.
Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
Från vardagsrummet har man en härlig utsikt över den natursköna omgivningen. Sofforna är Blocketfynd, golvuret är köpt på Bukowskis, golvlampan kommer från Sekelskifte. Bordet är arvegods, kristallkronan är köpt second hand. Tapet från Lim- & Handtryck.
Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
Den biologiska poolen används flitigt av hela familjen under sommarmånaderna. Från bryggan kan man både hoppa och dyka ner i vattnet som på det djupaste stället är 2,7 meter.
Pool för bad och skridskor 

Efter inflyttningen har de byggt och färdigställt allt­eftersom, och efter några år i huset föddes deras fjärde dotter Miriam, som nu är 12 år. 2015 byggdes huset ut med en rymlig glasveranda, en 40-årspresent till Anna-Maria från Kristofer.

– Vi hade länge drömt om en glasveranda för fest och måltider så vi anlitade en arkitekt som hjälpte oss med utformningen. Vi hade turen att hitta flera flaggfönster på Blocket som passade perfekt, och vi hittade ett gammalt glasverandaparti med munblåst glas som vi monterade mellan köket och glasverandan. Vi blev så nöjda med resultatet att vi året efteråt byggde en likadan utbyggnad på andra sidan huset där vi numera har en groventré och arbetsrum.

När utbyggnaderna var färdiga fokuserade de på utomhusmiljön där de bland annat färdigställde granitgrunden samt gjorde en terrass av kalksten på var sida av huset. Kristofer ville bygga en pool i trädgården på baksidan vilket gav Anna-Maria idén om en biologisk pool, en naturpool.

– Vi har själva byggt hela poolen som är cirka 500 kvadratmeter stor och 2,7 meter djup på det djupaste stället. Vi byggde den under 2017,  men i och med att den bara fylls med regnvatten var det inte förrän våren 2019 som den var full och vi kunde se om vår “infinity edge” ut mot dalen fungerade som den var tänkt. Det var spännande att lära sig om balansen och näringen i vattnet, samt om olika vattenväxter.

Poolen har ett eget ekosystem helt utan kemikalier där endast luft tillsätts. Paret berättar att det var en fantastisk känsla att mitt under sommaren kunna bada i 26 grader varmt och kristallklart vatten. Under vintern när poolen fryser till is används den som skridskodamm av hela familjen.

Familjen har planer på att bygga både ett orangeri invid äppellunden och ett timrat härbre bakom hönshuset. Men de har ingen brådska utan tänker att det får ta den tid som behövs. Det är minst lika viktigt att få tid till vila och eftertanke, och möjlighet att njuta av huset och dess lantliga läge. 

– Det bästa är nog att det känns lantligt men ändå ligger nära stan, säger Anna-Maria. Den känsla av lugn och harmoni jag känner här ute är oslagbar. Att kunna se ut över poolens vattenspegel och hela dalen bakom är också väldigt speciellt.

Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
Sänghimmeln är egentillverkad med spetstyg från Cellbes, sängkläder, Ikea, sängkappan är egensydd. På sängbordet från Bukowskis står en bordslampa från Ikea.
Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
I 16-åriga Jemimas rum har man utnyttjat den begränsade ytan under snedtaket och skapat en mysig skrivbordshörna. Tapet ”French Lace”, Boråstapeter. Hängstol, Åhléns, taklampa, Ikea.
Klassiska detaljer och pool året runt – kika in!
På övre plan har de fyra döttrarna varsitt sovrum och ett gemensamt allrum där de kan umgås med varandra och sina vänner. 12-åriga Miriam har ett sovrum med loft där hon har plats för både en walk in closet och utrymme för lek och förvaring. Tapet ”French Lace”, Boråstapeter, skrivbordet är arvegods.
Naturpool – vad är det?

En naturpool, även kallad biologisk pool eller baddamm, är som en kombination mellan en damm och en pool. Den är ganska vanlig i länder som Tyskland och Nederländerna, men börjar bli alltmer populär även här. Naturpoolen är en sluten och kontrollerad damm som fungerar som ett eget ekosystem, där växter får rena vattnet i stället för kemikalier. Det finns många valmöjligheter kring utformningen, kanske vill man vill att dammen ska se ut som en lagun med sten runt, som en söt liten sjö eller mer som en vanlig pool fast med vattenväxter och sten. Vanligast är att man anlägger en del som används för bad, och en växtzon för vattenrening. 

En fördel med naturpool är att den kan användas året om. Dels för bad på sommaren, dels för kallbad eller skridskor på vintern. Naturpoolen är också bra för den biologiska mångfalden i trädgården och gynnar både fåglar, groddjur och insekter. Luftpumparna i vattnet gör så att vattnet cirkulerar, vilket också minskar risken för att mygglarver ska trivas. Man får dock räkna med att det krävs en del arbete med att skapa balans mellan växter och badmiljö, och att man behöver rensa och ta hand om växterna. Man kan heller inte värma upp en naturpool.

Har du en alldeles vanlig pool och vill göra om den till naturpool? Det går, det med. Bland annat erbjuder företag som Biotop och naturpooler.se konverteringssystem med bland annat biofilter och pump som kan omvandla anläggningen. Det klorerade vattnet behöver förstås avlägsnas.

Scroll to Top