Romantisk stilkrock i Skåne

Efter många år i Stockholm bestämde sig Lizette och Falk Meinking för att byta ut sin vardag mot en annan med fler möjligheter. Det blev Skåne, ett stort hus och ett helt nytt liv med gäster från när och fjärran.

År 2016, efter tio år i lägenhet i centrala Stockholm och därefter fjorton år i hus i Täby, bestämde sig Lizette och Falk för att flytta sina bopålar söderut till Skåne.

– Det är bra att våga ändra i vardagen, säger Lizette. Det är stimulerande och man blir rikare på erfarenheter. Vår flytt har inte bara gett oss ny energi, den har varit en riktig kick!

Det är vår i Degeberga på norra Österlen. Luften är ljum, solen varm och småfåglarna på gott humör. I Lizettes och Falks trädgård spirar det och många blomknoppar är på väg att brista. Ett annat säkert vårtecken är att parets bed & breakfast-gäster har börjat anlända. Nu väntar en intensiv säsong med svenska och utländska gäster.

– Långt innan vi flyttade hit började vi prata om att driva ett B&B någon gång i livet, säger Falk. Efter att vår son Johan flyttat till Malmö 2009 började vi känna ett sug att flytta söderut. Vi kände oss mätta på Stockholm och ville komma närmare Johan och kontinenten.

På önskelistan stod ett vackert hus i sköna omgivningar. 

– Gärna på landet, men inte helt avskilt. Och helst med en mindre, fristående byggnad på tomten där vi kunde förverkliga drömmen om ett B&B, säger Lizette.

Efter två års letande dök gården i Degeberga upp. Byggd 1835 av byns storbonde. Ett generöst hus med stora rum, stort kök, högt i tak samt en imponerande välvd fönstervägg i matsalen med direkt access till trädgården. Lizette och Falk hade kommit hem.

Romantisk stilkrock i Skåne
Centralt i köket står det runda matbordet som paret räddade från att slängas. Ljuskrona från Bauhaus, stolar från Nordiska Hem. Under bordet en ullmatta i gåsögamönster.
Romantisk stilkrock i Skåne
En gång i tiden var det ett dubbelgarage med planer på ett kontor. Nu är det röda trähuset ett mysigt B&B med tre dubbelrum som lockar gäster från hela världen.
Romantisk stilkrock i Skåne
När byns storbonde byggde huset 1835 sparade han inte på krutet; rejäl takhöjd, stora rum och en välvd fönstervägg skulle visa att han var en förmögen man. Det stora bordet i matsalen är nytillverkat och köpt i Stockholm. Stolarna är också nya, gjorda i Västerbotten och i gammal stil. På golvet en fantastisk rosenkelim
Romantisk stilkrock i Skåne
Matsalens vackra gröna kakelugn går inte att elda i, men brukar vara fylld med levande ljus. Nytillverkad hästskulptur från Gustavsberg. Golvlampan är arvegods efter Lizettes mamma.
Romantisk stilkrock i Skåne
När storbonden byggde huset i Degeberga blev det byns centralpunkt, mycket beroende på husets storlek.
En vänlig atmosfär

– Redan när jag klev in genom ytterdörren kändes det bra, säger Falk. Och när jag såg matsalen var det klippt. Över huvud taget var hela bottenvåningen i fint skick. Det enda vi skulle behöva göra var att slipa golven i matsal och kök samt lite målningsarbete i kök, hall och tvättstuga.

Lizette som alltid önskat sig ett stort kök blev knäsvag av husets generösa kök med platsbyggd inredning. Ett stort plus var också dubbelgaraget med betonggolv som de förra ägarna hade kommit halvvägs med att göra om till ett kontor. Det var som gjort för ett B&B. 

Det är omöjligt att inte bli förälskad i det gamla huset. I de generösa ytorna, i rummens stora ljusinsläpp och i den vänliga atmosfär som genomsyrar husets båda våningar. Lizette och Falk beskriver det som ett vänligt hus.

– Precis som i alla gamla byggnader knäpper och knakar det, men det känns som människor har trivts här genom åren. Och det är en känsla vi vill förvalta, säger Lizette.

På nedervåningen var det inte mycket att göra. En trappa upp fanns det dock mer att ta tag i. I den långa hallen hade golvet en så stor nivåskillnad att Lizette nästan blev sjösjuk. Tillsammans med sonen Johan rev Falk upp fyra gamla lager golv innan de nådde “botten” – en ensam masonitskiva i sällskap med två balkar i uselt skick.

– När vi kommit ner till masonitskivan undrade Lizette från undervåningen vad som strösslade ner på henne från taket. Hade hon inte ropat hade nog någon av oss “kommit igenom” golvet. Ett byggföretag fick byta ut balkarna innan ett nytt hallgolv kunde läggas, säger Falk.

Romantisk stilkrock i Skåne
Bredvid vitrinskåpet står ett gammalt bord från Frankrike, köpt hos Country Corner. De fina mandelkvarnarna hittade paret på en antikmarknad i Broby.
Romantisk stilkrock i Skåne
Den vackra köksinredningen i gulbeige är platsbyggd av ett lokalt snickeri och utformad för att passa husets gamla själ. Med stora arbets- och avlastningsytor och många förvaringsmöjligheter är den också praktiskt välfungerande. En äkta matta från Iran flankerar den fasta köksinredningen och skapar värme.
Romantisk stilkrock i Skåne
En av matsalens vackra möbler är det antika skänkskåpet från Dalarna, inköpt på en skånsk auktion. Det är inte bara ögonfröjd utan även en praktisk för­varingsmöbel som rymmer mycket. Porslinsterrinen ovanpå köpte Lizette i en antikaffär i Umeå.
Romantisk stilkrock i Skåne
Den nytillverkade bysten i fönstret har Lizette fått av sin syster.
Inreder med stilkrockar

När det kommer till inredning och möblering backar Falk ut i trädgården. Där har han lagt sin energi och rensat bort ris, sly och vildvuxna buskar. 

– All inredning i huset och i B&B:t har Lizette ansvarat för, säger han. Det är hennes grej, hon har den rätta känslan.

Denna känsla kommer från Lizettes uppväxt med en stark och driftig mamma som gjorde det mesta hemma – från att måla och tapetsera till att gräva och sy.

– Jag har alltid älskat att inreda, se miljöer växa fram, gärna med stilkrockar. Jag blandar nytt med gammalt; minst hälften av vårt bohag är köpt på auktioner och loppmarknader. Det som är roligt med loppmarknader är det oförutsägbara, man vet aldrig vad man hittar, konstaterar hon.

– Det här huset var ganska svårmöblerat i och med att rummen är så stora, fortsätter Lizette. Alla våra möbler i Stockholm fick så klart flytta med, men de stora mattorna är köpta till detta hus. Stora rum kräver rejäla mattor.

Ett år efter att Falk och Lizette flyttade till Degeberga öppnade de sitt B&B i det forna garaget: nu ett rart trähus i rött. Där sover gästerna gott i bekväma sängar, men frukosten äter de inne i stora husets matsal. Det är frukostar med glada skratt och samtal mellan gästerna.

– Vårt hus är inget skådebröd, det används verkligen, säger Lizette. Här får barn, hundar och vem som än kommer röra sig fritt. Det är livet!A

Romantisk stilkrock i Skåne
Den romantiskt blommande tapeten i trapphuset fortsätter sin väg upp och klär även övervåningens hallväggar samt vissa väggar i de två gästrummen. Sängbordet i original kommer från en antikloppis i Skåne.
Romantisk stilkrock i Skåne
Från den luftiga och ljusa hallen går en vackert snickrad trappa upp till övervåningen. Lizette gav trappartiet ytterligare karaktär genom en romantiskt blommande tapet. Mattan är inköpt i Turkiet.
Romantisk stilkrock i Skåne
Detta speciella skåp, nytillverkat, köpte Lizette på Blocket till sin dotter. Nu passar det inte längre i dotterns boende och Lizette har med glädje tagit tillbaka det. Röd trälåda från Turquoise, blå låda från Country Corner.
Romantisk stilkrock i Skåne
Vitmålad råspont på väggar och snedtak, trägolv och synliga takbjälkar ger sovrummet en robust och lantlig atmosfär. Sängen från Ikea har gjorts extra vacker med sängkjol och kuddar, sydda av Lizette, samt en pläd från Provence. Matta från Room/Habitat.
Scroll to Top