• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Nytt möter gammalt – i vackra villan i jugendstil

    Familjen Vesterinen-King hittade aldrig huset de sökte när de flyttade hem från England. I stället köpte de en skogstomt utanför Borås och byggde nytt – med en anrik jugendvilla som förlaga.

    Nytt möter gammalt – i vackra villan i jugendstil
    Foto Karin Wildheim

    När Sofia Vesterinen och Chris King bestämt sig för att flytta hem till Sverige efter 14 år i England började de först leta hus på Hemnet. Men det var svårt att hitta ett hus som både låg nära Sofias familj och var tillräckligt stort. De bestämde sig därför att köpa en tomt i Pålsbyn utanför Borås och bygga ett hus efter egna önskemål. Efter en del funderingar föll valet på att det var ett lösvirkeshus de skulle bygga. Det gav också Sofia möjligheten att uppfylla en gammal dröm – att skapa ett hus som liknade "Villa Mjörnsäter" i Alingsås, en vacker vit jugendvilla från 1907 som byggdes som sommarnöje åt källarmästaren på hotell Eggers. Sofia ritade en första skiss och tog sedan hjälp av en arkitekt för de praktiska lösningarna. 

    När man slår upp pardörrarna till den nybyggda villan är det som att träda in på ett mysigt, brittiskt hotell. Det är pampigt och högt i tak. Rakt fram ser man in i förmaket med en maffig skogsgrön sammetssoffa. Härifrån går man vidare till vardagsrummet med mer nordiskt blonda umgängesytor. Ljuset faller in genom stora fönster, och i en hörna tronar den putsade eldstaden med vedför­varing, ritad av Sofia själv. 

    – Jag ville att kaminen skulle vara inbyggd, i engelsk stil, inte stå ute i rummet. Sedan ville jag behålla den råa betongputsen för strukturens skull. 

     

    De stora ytorna gör att Sofia behöver skapa rum
    i rummen för att ge hemtrevnad. Här bildar lampan "Vertigo" tak åt sextiotalssoffgruppen.

    "Ett viktigt rum behöver en viktig lampa", säger Sofia om matsalens taklampa "Gross Grande" från Gnosjöbaserade ljusdesignföretaget By Rydéns. Tapeten är från Engelska Tapetmagasinet, efter en förlaga från Whitworth Art Gallery i Manchester.

    Köket, från Länghemskök, har tre fönster i olika väderstreck. Här står också ett pampigt bokskåp som rymmer glas och porslin. Köksön är egendesignad, med indragen bokhylla för förvaring och för att ge den

    Rundvandringen går vidare till det rymliga, lantliga köket som är stilrent med rejäla arbetsytor och ett kallskafferi i pärlspont som kompletterar bilden. Att Sofia gillar det storslagna är tydligt. Men ännu intressantare tycker hon att det är att jobba med de små detaljerna.

    – Småpillet är nog det roligaste i inredningen. Pappa och jag går på loppis nästan varje helg. Det är viktigt att hitta små saker som bryter av. Det får inte bli för ­grandiost.

    Skomakarlampan, pinnstolarna och den enkla trä­-
    soffan i frukosthörnan är exempel  på detta. Designlampan i matsalen ett annat, där pricken över i är tapeten, gjord efter ett gammalt mönster från samlingarna på Whitworth Art Gallery i Manchester.

    Att familjen Vesterinen-King flyttade in i ett sprillans nytt hus för mindre än ett år sedan är svårt att tänka sig. Det känns som om det har legat här i skogsbrynet i minst hundra år. Kanske beror det på de gedigna materialen och den sammanhållna färgskalan samt att proportionerna är de rätta. Att hemmet är fyllt av konstverk av nära vänner förstärker också den ombonade känslan. Och så är det ju mormors hemvävda textilier. Den slitna pläden i soffan och tyget på kuddarna är av hennes hand, och Sofia tycker så mycket om dem.

    – Vi har samma stil. Och det är nog från mormor jag har fått mitt heminredningsintresse, säger Sofia som redan innan hon började skolan ständigt grejade och gjorde om på rummet och fick sin pappa att tapetsera om gång på gång.

    I trapphallen hänger ritningen till huset – som om det vore tidigt nittonhundratal. Trappan har fått fina dekorationer i jugendstil och en mild färgsättning. Tapeten heter "Tulip and Willow", från William Morris.

    Långa siktlinjer var i fokus när huset planerades. Golven är i massiv ek. För Sofia är det också viktigt att inreda med gröna växter. "Växterna känns nästan som en del av familjen", säger hon. "De ger liv åt huset och är kanske det viktigaste när det gäller inredning. Men jag måste ha förlåtande växter, för några gröna fingrar har jag inte!"

    Sofia gillar att kunna dekorera eldstaden i putsad betong efter årstid, som man gör i hennes andra hemland Storbritannien, och ritade den efter engelsk stil med vedförvaring bredvid. Keramikern Sarah Malones fjärils­installationer återkommer på flera ställen i huset.

    Atmosfär från förr

    Ibland tänker Sofia att hon borde ha löpt linan fullt ut och blivit inredare i stället för psykoterapeut. 

    I England bodde hon och Chris i flera fantastiska hus som hon satte sin prägel på. Några år var deras hem ett kallt och dragigt viktorianskt townhouse mitt i Manchester. Senare flyttade de till en modern villa i en stenby på landsbygden.

    – Den låg bra till men var jätteful. Jag gjorde om den i 1960-talsstil med utbyggnad och fiskbensparkett. Ändå fick det huset aldrig någon själ. Detta hade själ direkt, trots att det är nybyggt. 

    Hon fortsätter:

    – Jag har alltid haft ett behov av förändring och en vilja att flytta runt, men inte längre. Här blir jag inte rastlös. Nästa projekt är trädgården, planen är redan klar med stora buskage som grund. 

    Sovrumstapeten med lupiner och vallmo mot mörkgrå bakgrund heter "Emma" och kommer från Sandbergs.

    Till föräldrasovrummet hör ett eget badrum, inrett med ett renoverat badkar från återbruksbutiken Hus till Hus i Alingsås samt kakel och golvplattor från Interkakel och George Anderson Golv i Borås.

    Gästsängen från danska Ilva har hängt med länge. Byrån kommer från en loppmarknad i England. När Sofia bodde där ville hon ha svenska saker omkring sig, här vill hon ha brittiska.

    5 saker att tänka på vid nybygge med gammal förlaga

    Inspiration till nybygget kommer från "Villa Mjörnsäter" eller "Nunnornas hus" i Alingsås. Huset kallades så eftersom en nunna, Humelina, drev sommarkollo för barn i huset på 1950-talet. 

    Fasaden är ritad efter förlagan även om altanen gjorts om efter mer nutida behov. Det nya huset är också bredare än originalet i Alingsås. 

    Planlösningen är ritad för att passa ett modernt liv. Det finns inga döda ytor, som prång och ­korridorer, vilket var vanligt förr. Men i och med att de ville utforma huset så likt "Nunnornas hus" som möjligt exteriört, var de ändå tvungna att göra en del kompromisser interiört. Tvätt­stugan och gästrummet blev exempelvis mindre än de tänkt sig för annars hade inte proportionerna på de två huskropparna kunnat behållas.

    Chris och Sofia arbetade tätt tillsammans med arkitekten vilket var en förutsättning för det lyckde resultatet. Arkitekten såg exempelvis till att öppningarna mellan rummen placerades för att skapa långa siktlinjer och fina utsikter. 

    Viktigt att tänka på när man vill skapa en ­gammaldags känsla är proportionerna, som till ­exempel takhöjden. Samtidigt blir det mycket dyrare att bygga om man inte håller sig till
    standardmåtten som 2,40 eller 2,70 i takhöjd.  

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!