• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så inreder du med antikviteter – 4 smarta stylingtips

  Vad har en Art Déco-karaff, en fransk tapet och en gipsavgjutning av en antik grekisk fris gemensamt? Inget annat än att de befinner sig på samma ställe: i den äventyrliga värld som Öystein och Hans Christian kallar sitt hem.

  Så inreder du med antikviteter – 4 smarta stylingtips
  Foto: Elisabeth Aarhus

  Det är ett tecken i vår tid att föremålen som vi omger oss med ska berätta en historia. Men det är få som tar den saken på lika stort allvar, och med lika stor inlevelse, som Öystein Hovland och Hans Christian Thomassen. De bor tillsammans med sin hund i en 70 kvadratmeter stor lägenhet som rymmer otroligt mycket saker, utan att för den skull kännas överfull eller rörig. Här står antikviteter, loppisfynd, möbler från de stora kedjorna och designobjekt sida vid sida på ett sätt som påminner om hur en sagoberättare väver sina historier.

  Om man gillar antikviteter men vill undvika känslan av att bo i ett museum så är det viktigt att föremålen tål daglig användning och att man använder dem. Här är några grundregler för hur du komponerar ett vackert hem som du kan leva i.

  1. Ge möblerna olika roller. Välj en möbel som får huvudrollen och en eller flera möbler som får biroller. Ge gärna huvudrollen till en stor eller central möbel.

  2. Gruppera föremål som harmonierar med varandra. Kom bara ihåg att harmoni kan betyda många saker: färg, stil, textur, design, användningsområde… hitta något som sakerna har gemensamt.

  3. Skapa balans både visuellt och tematiskt. Om du samlar alla dina Art Déco-föremål på bara ett ställe så får du obalans i rummet. 

  4. Hitta något som sticker ut, och låt gärna det bli en fokuspunkt i rummet. Det kan till exempel vara en lampa i en helt annan stil eller en tavla som kanske inte passar men som du älskar, eller liknande.

  Källa: Heytherehome.com

  Foto: Elisabeth Aarhus

  På matbordet av palisander­trä ligger det alltid böcker, en av parets många passioner. Doftljuset "White Forest" från Björk & Berries är en favorit och glaskannan från 40-talet en annan. Över stolarna hänger pläden "Tuvalie" från Ikea.

  Öystein och Hans Christian är särskilt nöjda med matsalen som går i Art Déco-stil. Stolarnas sitsar har fått nya överdrag med tyg från John Boyd Textiles, och väggarna är klädda med vinyltapeten "Atelier d'artiste" från Élitis. Trägolven är målade i färgen "Mole's Breath" från Farrow & Ball, och bokskåpet är målat i den dämpade färgen "Naturligt svart" från Jotun, detta för att hindra att den stora möbeln blir för framträdande i rummet.

  Hallen domineras av ett holländskt skåp från 1800-talet, målat i färgen "Naturligt svart" från Jotun. Ovanpå står en fransk urna från tidigt 1900-tal. Bysten på piedestalen är en kouros från det antika Grekland.

  Blandade objekt med både modernt och antikt formspråk visar parets intresse för konst och kultur. Soffa från Slettvoll, kuddarna är sydda av restmaterial från andra textilier i lägenheten, till exempel gardinerna. Över soffan hänger reproduktioner av olika konstverk, bland annat en gipsavgjutning av Nike från Akropolis och ett kopparstick från 1700-talet. Vägglampor från Watt & veke och golvlampa från Flos. Vasen på bordet är köpt på en marknad i Paris.

  I vardagsrummet står ett konsolbord från Slettvoll under en förgylld dansk spegel från 1790 och lampetter från 1920-talet som har fått nya skärmar. På bordet står lampan "Snoopy" från Flos och en samling Art Déco-föremål. Taburetterna i empirstil har fått ny klädsel från Nobilis.

  Vid matplatsen står en gustaviansk soffa köpt på Bukowskis, ett brittiskt fällbord från runt 1800 och en antik baljfåtölj. Guldspegeln är i empirstil och takkronan är från 1920-talet.

  Ovanför kökssoffan hänger en samling gamla porslinstallrikar. Kuddöverdrag i tyget "Macao" från Pierre Frey. Väggarna är målade i färgen "Comfort White" från Farrow & Ball.

  Köket ligger i det som tidigare var en garderob. Köksinredningen från Ikea har specialbyggts av en möbelsnickare och underskåpen har målats i "Naturligt svart" från Jotun för att ge ett handgjort intryck. Köksön är platsbyggd och har bänkskiva i marmor. Kaklet "Kraklé" från Tonalite har en lätt krackelerad yta.

  Glasdörren in till gästrummet är platsbyggd med inspiration från lägenhetens balkongdörr. På det sättet skiljer dörren av, samtidigt som den blir en naturlig del av hemmet.

  Gästrummet/kontoret är målat i färgen "India Yellow" från Farrow & Ball. Skrivbord från Ikea, bokhyllan är platsbyggd. Funkispallen från 1930 har fått nytt tyg med zebramönster från Pierre Frey.

  I sovrummet står en garderob med spegeldörrar från Ikea, taklampan är ett loppisfynd från Danmark. På väggen hänger en litografi av Fernand Léger.

  Vid dörren in till sovrummet hänger ett självporträtt av konstnären Ole Mellangen över ett tyskt konsolbord i Louis seize-stil.

  På nattduksbordet står en samling skatter. Sänglampa från Blomqvist.

  "När vi drar för gardinerna är det som att befinna sig i Paris", säger Öystein om sovrummet. Sängen från början av 1900-talet är i rokokostil och kommer från Frankrike. Över den hänger en sänghimmel som hålls upp av en antik, förgylld sängkrona. Linnetextil i sänghimmeln och sänggaveln, "Toits de Paris" från Pierre Frey. Kuddar från Dedar och Hermès. Väggarna är målade i färgen "Studio Green" från Farrow & Ball.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

  Missa inget! Få de bästa inredningstipsen direkt i din inkorg!

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!