• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så blev den pampiga paradvåningen ett praktiskt boende för bonusfamiljen

  Kristians och Mariahs lägenhet var en gång en klassisk paradvåning från 1930-talet, med stuckaturer och ståndsmässiga salar i fil. I dag är den ett färgstarkt och välkomnande hem för en stor bonusfamilj.

  Så blev den pampiga paradvåningen ett praktiskt boende för bonusfamiljen
  Foto: Sofi Sykfont

  Kristian Lillelund arbetar som inredare och gillar utmaningar. Han är helt självlärd; praktiska lösningar och en nästan brutal och respektlös modernism kännetecknar hans tanke- och arbetssätt. När lägenheten skulle förvandlas till ett hem för en fyrabarnsfamilj tog han sig an uppgiften med målet att skapa en helhet, där ingenting avviker från den röda tråden. 

  Renoveringen tog ett halvår, och Kristian har gjort allt själv. Han har byggt kök, väggar och alla möbler, som sängar, soffor och bokhyllor. Allt i lägenheten hänger ihop i en flödande, sammanhängande helhet. 

  Så inreder du med helhetstänk – Kristians bästa tips:

  1. Platsbyggda lösningar, t ex hyllor och bänkar, ger ett bättre utnyttjande av rummet. Dessutom kan du bestämma precis hur du vill ha det.

  2. Välj ett fåtal färger och material och våga vara konsekvent. Om både väggar, dörrar och karmar är målade i samma nyans blir helhetsintrycket harmoniskt.

  3. Var inte rädd för att blanda stilar – tänk funktion och trivsel i första hand.

  4. Kontraster mjukar upp och ger liv: mattor och varma färger mot maskulint hårt och mörkt. Och ös på med gröna växter – det ger verkligen atmosfär!

  5. Har du en vision – gör det själv, eller be någon om hjälp. Så får du det precis som du vill ha det.

  Foto: Sofi Sykfont

  Vardagsrummet har platsbyggda soffor som smyger in längs väggarna. Att allt hänger ihop och känns harmoniskt är viktigt för familjen. Vägglampa av Jean Prouvé, Vitra. Takpendel "George Nelson" för Herman Miller. Fåtölj "Low Chair" av Charles och Ray Eames, Vitra.

  Färgstarka stilleben och udda prylar har sin givna plats i det estetiska hemmet.

  Det nuvarande köket rymde före renoveringen ett mindre kök och ett litet sovrum.
  Det var viktigt för den stora familjen med ett kök med gott om plats, där man kan umgås inte bara över maten. Bord och bänk är byggda av Kristian i björkfaner och linoleum. Taklampor av George Nelson, stolar, Charles Eames.

  Mariahs kollage fyller väggen i köket. Möblerna har Kristian ritat och byggt.

  Även elementen är målade med samma grå kulör som täcker väggar, tak och snickerier: "S4502" från Beckers. Den färg­starka tavlan har Mariah gjort. Taklampa från Normann Copenhagen.

  Smart och flexibel förvaring i hallen signerad Kristian. Garderoberna är byggda i valchromat och valda i en kulör som går i ton med väggfärgen.

  Även köket är målat i den grå kulör som täcker alla ytskikt i lägen­hetens gemensamma rum samt i Kristians och Mariahs sovrum.

  Bokhyllan i vardagsrummet är ett av Kristians många byggen, liksom soffan.

  Kombinerad sittplats och förvaringsmöbel i Kristians och Mariahs sovrum.

  Gröna växter lapar ljus i lägenheten som är fylld av äkta "hygge".

  I Eliots rum är det compact living som gäller. Loftsäng, vägg och skrivbord har skräddarsytts för optimal funktion.

  Plywood är ett favoritmaterial som både mjukar upp och reflekterar ljus i den annars mörka lägenheten. Tonårsdottern Ines rum ligger intill vardagsrummet.

  Eamesfåtöljen är Kristians favorit och har följt honom i många år. Alla andra möbler i föräldrasovrummet är ritade och byggda av Kristian själv.

  Sängram med himmel signerad Kristian. Bakom väggen har han satt upp ett lager isolering i det lyhörda gamla huset. Taklampa från franska Paris au mois d'août.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

  Missa inget! Få de bästa inredningstipsen direkt i din inkorg!

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!