• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Klassiskt och tidlöst i det vackra 1700-talshuset

  Det tog nio månader av renovering att väcka 1700-talshuset i Vaxholm ur sin törnrosasömn. Men det var värt allt slit, och med bröstpaneler, plankgolv och mycket kärlek har de skapat ett drömhem.

  Klassiskt och tidlöst i det vackra 1700-talshuset
  Foto: Jenny Unnegård

  Ett rödmålat staket och en rad med kullersten omgärdar det vackra trähuset i Vaxholm. Det stora 1700-talshuset har sin entrésida mot en gågata, och en gammal handelsträdgård är placerad bakom själva byggnaden. När familjen tog över huset för 18 år sedan fick de göra vad de ville inomhus, förutom en k-märkt kakelugn som de var tvungna att bevara. Resten av interiören var i så dåligt skick att den fick rivas ut, för att ge plats åt ett nytt hem. 

  Ett av de mest karaktäristiska dragen i huset är de magnifika, tvärgående bjälkarna i farstun, som fick ha kvar sitt rustika originalutseende. De mörka gamla stockarna bidrar enormt mycket till husets känsla. För att sedan matcha farstuväggen lämnades den tvådelade ytterdörren till proffsiga byggnadsvårdare som restaurerade den till originalskick. 

  Husets ommurade skorstenar gör sitt jobb. I samtliga rum finns det antingen en kakelugn eller en öppen spis – även i ett av badrummen. Och den gamla vedspisen i köket används flitigt på vintrarna. 

  Styling: Victoria Kemi Foto: Jenny Unnegård

   

  Det praktfulla huset sett från ena gaveln. Familjen valde klassiskt rött med ljusgråa gavlar och ockrafärgad ytterdörr.

  Trappan till de övre våningarna är i samma träslag som brädgolven i resten av huset. Trappräcket och samtliga dörrkarmar i huset är målade i en grå färg. Spottar i taket och ljusslinga runt trappräcket höjer mysfaktorn ytterligare under vintertid.

  Hunden Setha vilar efter en springtur i snön. Stolar och brickbord från Room. Blåvita kuddfodral, Åhléns, mörkblått kuddfodral, Room. Grå koppar och träbricka, Granit.

  I matsalen finns den imponerande och k-märkta kakelugnen. Matbord, skänk, korgstolar och lampor ovanför matbordet är köpta på Ikea. Lykta vid kakelugn, Indiska. Stora lyktan i fönstret kommer från Lilla Handelsboden i Vaxholm. Porslin, Indiska. Glas och silverbestick är arvegods. Det stora blå fatet är köpt i butiken Magasinet i Vaxholm.

  I stället för skåp ovanför arbetsbänkarna valde familjen öppna hyllor för att få in rymd och luft. Köksskåp med gammaldags handtag från Vedum. I fönstret hänger matchande träjalusier, i stället för gardiner.

  Fåtölj med kuddar från Indiska och pläd från Room. Den bruna statyn på bänken är en souvenir från Sydamerika. På spiselkransen finns ännu fler souvenirer från resor.

  Pläd och kuddfodral med ormmotiv från Room. I bakgrunden en loppisfyndad brun urna.

  Bysten föreställer Annika som liten och var en disputationsgåva till hennes far. Den bruna statyetten har följt med hem från en Sydamerikaresa.

  Möblemanget i vardagsrummet är enhetligt vitt. Brunt kuddfodral från Indiska till vänster samt pläd från Room. Övriga kuddar och plädar kommer från Room

  Växthuset med sina rottingstolar och mjuka fårskinnsfällar används året runt. Loppisfyndade ljusstakar i olika storlekar och metaller bidrar till den mysiga stämningen. Brun glasvas från H&M Home. Gröna pigga kvistar bryter av fint mot allt det murriga.

  En trave bastväskor skapar ett fint blickfång.

  Både överkastet och fåtöljen kommer från Room. Glaskannan i fönstret är köpt på Indiska.

  Badrummets stora träbänk med inbyggda handfat är specialbyggd. Kranarna har placerats snyggt i väggen utan synliga rör. Spegeln ovanför har belysning vid sidorna och under bänken finns plats för korgar och förvaring.

  Rymligt sovrum på översta våningen. Sänglinnet och mattorna kommer från Ellos. Väggprydnaden ovanför sängen är köpt i butiken Magasinet i Vaxholm.

  Så skapar du hållbar trivsel hemma – 4 tips

  1. I stället för värmeljushållare, investera i stora lyktor i metall. Högre mysfaktor och bättre brandsäkerhet. Glada hundsvansar och pigga barn med spring i benen kan röra sig fritt. 

  2. Växla textilier med årstiden och ta in naturen. Nakna grenar, fårskinnsfällar och tjocka plädar på vintern. Skir bomull, krispiga kvistar och massor av blommor på våren och sommaren. 

  3. Välj vilsamma färger och material. Satsa på brädgolv som får snyggare patina med åren. Vissa material kostar tyvärr mer, men håller också längre, därmed sparas pengar i längden. Om valet är svårt – välj klassiskt. 

  4. Inred och använd växthuset året runt. Det är otroligt mysigt att vistas i helglasat rum omgärdat av trädgården, oavsett årstid. 

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

  Missa inget! Få de bästa inredningstipsen direkt i din inkorg!

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!