• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum

  I den tornprydda villan i Önnestad sprider levande ljus julstämning i salarna. Och varje rum har fått en alldeles egen gran – med pynt som matchar inredningen.

  Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
  Foto: Camilla Isaksson

  Den pampiga villan i Önnestads kyrkby liknar verkligen ett slott, med torn och flygel, sirliga snickerier och maffiga pelare. Så här runt jul lyser adventsljusstakarna i fönstren och entrén är pyntad med smågranar. Gröna kransar hänger på de stiliga dubbeldörrarna för en välkomnande känsla. 

  Julförberedelserna börjar strax innan andra advent då man förser trädgården med ljusslingor, och inomhus ställs adventsljusstakarna fram. Veckan före jul tas en gran per dag in och kläs efter olika teman för att passa rummen de är placerade i. Paret har också som tradition att ägna minst en kväll åt att binda kransar och dekorera med grankvistar och mossa.  

  Foto: Camilla Isaksson

  Ljusstakar och brinnande ljus i olika storlekar och former ger ett intressant och spännande intryck. Ljusstake med fågel från Leander Pehrson.

  I matsalen står ett gottebord från Sikö Auktioner med massor av mumsigt julgodis. Buddastaty från Borett.

  Det slottsliknande huset har även varit läkarbostad med mottagning.

  I matsalen ryms många middagsgäster vid det stora bordet. Den fantastiska ljuskronan köptes i en lokal antikaffär och visade sig bli pricken över i:et i rummet. Stolarna från Ikea har fått ny färg och nya sitsar, mattan är ett auktionsfynd.

  I den bågformade öppningen mellan trapp- och förhall sitter vackra målningar från förr. Härifrån når man även ett kontor, badrum och entré. Taklampa från House Doctor.

  En gammal gren och dekorerade pepparkakor blir en personlig dekoration i köksfönstret.

  I trapphallen finns en öppen spis där makarna gärna tänder massor av levande ljus. De söta tomtarna på spiselkransen kommer från Jie-Keramik. Piedestalen är inropad på sikoauktioner.se.

  Köket ligger i nära anslutning till den rymliga matsalen där paret gärna samlas med sina nära för att avnjuta goda måltider.

  Den magnifika salongen ligger centralt mellan trapphallen, matsalen och vardagsrummet. Den stora mattan är måttbeställd från Colorama, fåtöljer, Ikea, glasbord från Miljögården. "Pia"-lampan från Gärsnäs var en inflyttningspresent.

  Den läckra kalkmålade sovrumsväggen pryds av hängande dekorationer som man enkelt skapar av naturmaterial som ris, kvistar och gräs. En vacker amaryllis som du vattnar i stjälken blir vacker mot det gröna. Sängbord, Ellos, lampa från Ikea.

  Parets sovrum ligger i husets torn och har en imponerande takhöjd på närmare sex meter och detaljerade takmålningar. På golvet ett skinn från Mio, lampor, Ikea.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!