• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hyacinter, granbarr och pepparkakor – kika in i hemmet som doftar jul

  I det vackra gamla trähuset är det lätt att skapa en hemtrevlig och varm stämning. Lagom till advent fylls hela huset med pynt och den härliga doften av hyacinter.

  Hyacinter, granbarr och pepparkakor – kika in i hemmet som doftar jul
  Text, styling och foto: Ann Helen Lund och Solveig Grøvle

  I trähuset från 1928 i Fredrikstad kan julen firas i en miljö som verkligen erbjuder värme och möjlighet att skapa nya ­traditioner. Charmen och läget gör sitt, och för att skapa julstämning räcker det med lite doftande granbarr, pepparkakor i en glaskruka – och massor av stearinljus, förstås.

  Text, styling och foto: Ann Helen Lund och Solveig Grøvle

  Doften av hyacinter, granbarr och nybakade julkakor sätter stämningen i det gamla trähuset.

  Köksbordet och stolarna har de hittat på nätet. Takkronan är köpt i en antikaffär, väggskåpet är ett nätfynd och skänken kommer från Home & Cottage.

  Under trappan har man hängt en rad "Ivar"-skåp från Ikea, som sedan målats i färgen "Mörk Dijonblå" från Nordsjö.

  Soffan "Kivik" och soffbordet kommer från Ikea. På väggen hänger blandade loppisfynd och en bild från Vee Speers. Puffen är köpt på en marknad i Paris. Taklampa, House Doctor, Vägglampa, Home & Cottage.

  Bordet är dukat för julfika.

  En gammaldags tallrikshylla ger plats åt böcker och annat som man vill ha framme.

  Vem säger nej till en nybakad, varm lussekatt? Tallriken är ett loppisfynd.

  Med sina svarta luckor är köket lantligt med en industriell touch. Luckor "Laxarby", Ikea, vägglampor, Clas Ohlson.

  Gästrummet är möblerat med loppisfynd. På nattduksbordet står en kruka med hyacinter för julstämningens skull. Tapet från William Morris.

  Paret har inte gjort något åt badrummet, utan det ser ut som det gjorde vid inflyttning. Det fina kakelgolvet kommer från Fired Earth.

  På övervåningen fanns det plats för en liten kontorshörna. Tapet "Dancing Crane", Emma von Brömssen för Engblad & Co. Alla möbler är loppisfynd.

  Sovrummet är målat i ljusa färger så att man enkelt kan variera känslan med hjälp av textilier. Väggen är målad i kulören "Morgondis" från Jotun. Sängkläder, H&M Home, överkast och kuddar från Dis inredning. Den härliga taklampan är köpt på Spinneriet i Göteborg, och Thonetpallen är ett loppisfynd. Sänglampor, Ikea.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!