• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Engelsk romantik och förvaring i fokus i släktgården

  Utan att ge avkall på ursprunget byggdes den gamla släktgården om till ett modernt och ombonat hem i brittisk stil, med massor av fiffig förvaring.

  Engelsk romantik och förvaring i fokus i släktgården
  Foto: Lina Östling

  Det ursprungliga huset byggdes 1917. Och även om det sedan dess har byggts ut rejält så har man lyckats behålla originalutseendet. Huset har samma typ av mansardtak som förr, och fönstren ser ut som tidigare. Även färgsättningen är densamma.

  Trots att huset ser ganska traditionellt ut utifrån är det faktiskt lite av ett högteknologiskt laboratorium. I stort sett allt är uppkopplat och sammankopplat. De digitala lösningarna, tillsammans med den nyinstallerade solparken som levererar 70 000 kilowatttimmar om året, har bidragit till stora energibesparingar. Hela gården är numera självförsörjande vad gäller el. 

  Stort fokus ligger även på förvaring. Exempelvis finns det i källaren en lång korridor med bara garderober och ett helt rum enbart för förvaring. 

  5 hållbara byggtips 

  1. Tänk hållbarhet från början, som återvinningsstation i hemmet, uttag för elbil utomhus osv.

  2. Fundera på hur man kan ha en bra energiförsörjning, exempelvis solpaneler. 

  3. Tänk på smart förvaring, både inne och ute. Ett tips är att bygga in lådor under socklar eller sängar. Det sparar mycket utrymme! 

  4. Tänk platsbyggt. Går det att till exempel ha en platsbyggd soffa i en fönsternisch i köket i stället för att i efterhand ställa in en möbel där? Då kan man passa på att även tänka förvaring och i detta fall inuti kökssoffan.

  5. Bygg in och göm sladdar, uttag, belysning osv. Man kan aldrig ha för många uttag!

  Foto: Lina Östling

  För att komma till gården åker man genom en vacker björkallé. Huset har fått behålla sin röda originalkulör.

  Sällskapsrummet på övervåningen har en eldstad med samma ekpanel som löper längs väggarna i trapphuset. Jeansmattan i bortre delen av rummet kommer från lokala väveriet Loppberga.

  I hallen är väggarna tapetserade med "Golden Lily" från William Morris. Här finns en platsbyggd förvaringsmöbel som smälter fint in i väggpanelen. Det öländska kalkstengolvet kommer från Sjöströms.

  Den generösa entréhallen har sittbänkar snickrade av en lokal hantverkare. Väggarna är tapetserade med "Golden Lily" från William Morris. Det öländska kalkstensgolvet kommer från Sjöströms.

  I bortre delen av köket finns ett inbyggt skafferi och en sittbänk med förvaring. Vägglampa, Bestlite, prydnadskudde från Svenskt Tenn. Pallar, Ikea.

  Grönt kakel, Fired Earth, bänkskivan i svart granit kommer från ett lokalt sten­huggeri, Aga-spis, Rayburn. Den generösa hängaren för köksverktyg kommer från Dornbracht. Salt- och pepparkvarnar, Peugeot.

  I det Wallinska hemmet lagas det mycket och ofta mat till familj, släkt och vänner vilket syns på köksutrustningen. Den spatiösa köksön har fått två hoar med blandare från Dornbracht. Armaturen ovanför köksön kommer från Bestlite. Kyl och frys,
  Sub Zero, ugn och mikro, Miele.

  De flesta väggar i huset har paneler, antingen från golv till tak, eller golvpaneler. I köket har panelerna målats i en varm beige kulör som är fin mot golv och möbler i oljad ek. Bordet har paret ritat själva och låtit bygga. De klassiska "Y"-stolarna av Hans J Wegner och lampan "Romeo Moon" kommer båda från Flos. På väggen i bakgrunden syns ett gammalt flygfoto över gården.

  Vardagsrummet ligger mitt i huset i anslutning till hall, bibliotek och kök samt med dubbeldörrar mot altanen. Välvd soffa, Englesson, klädd i sammetstyg från Tricia Guild, omtapetserade fåtöljer, Bukowskis Market, och brickbord, Svenskt Tenn. Den lilla sittpuffen från Svenskt Tenn är klädd i det klassiska elefantmönstret av Estrid Ericson. I den högra fåtöljen myser katten Zelda. Tulpaner i Alvar Aalto-vas från Iittala. Golvlamporna i bortre delen av rummet kommer båda från Svenskt Tenn och läsfåtöljen är ett loppisfynd omklätt i William Morris "Golden Lily". I biblioteket syns skrivbordet som paret köpt på en auktion. Väggarna är målade med "Pompeian Red" från Fired Earth.

  Det pampiga trapphuset med oljad ekpanel löper hela vägen upp till övervåningen. Snäcklampa, Verner Panton.

  Drinkvagnen "AT-45" av Hans J Wegner är inköpt på Bukowskis Market. Poster med skiss över New York av David Ehrenstråhle. Pall, Ikea.

  Biblioteket har platsbyggd förvaring från golv till tak, och däremellan finns träpaneler för att binda ihop det hela. Belysningen var inplanerad från början för att slippa synliga sladdar och uttag. Skrivbordet är ett auktionsfynd. Skrivbordslampa "Goldman", Flos.

  Från sällskapsrummet på övervåningen, målat i "Stone Blue" från Farrow & Ball, kommer man in i badrummet. Badkar med tassar, Byggfabriken, blandare från Dornbracht.

  I barnrummet har man matchat tapet från William Morris med väggar målade med guldfärg. Nattlampa, Bestlite, påfågelkudde och uggla från Jerners Rum.

  I master bedroom är klädförvaringen en walk-in-closet bakom en väggpanel som i sin tur blir en sänggavel. Vinröda sänglampor, Bestlite, gula sängbord, Ikea, och stormönstrat blommiga gardiner, GP & J Baker. Överkast, H&M Home, de gröna kuddarna är loppisfynd.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!