• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dova kulörer och loppisfynd hemma hos formgivaren

  Formgivaren Elin Sveen, som står bakom varumärket Ygg & Lyng, låter gärna sitt designintresse synas i inredningen. Resultatet? Ett välkomponerat hem med inslag av både egen design och loppisfynd.

  Dova kulörer och loppisfynd hemma hos formgivaren
  Elin och Tommy Sveen bor i Lier utanför Drammen i Norge. Huset byggdes 1987 och är 329 kvm stort. Foto Cecilia Möller

  Designern Elin Sveen och hennes man Tommy bor i ett lugnt villaområde nära skogen, en halvtimmes bilfärd från storstaden. Elin växte själv upp i området, så när hon och Tommy skulle köpa hus blev det naturligt att söka sig dit.

  Paret föll pladask för det arkitektritade, funkisinspirerade huset redan på första visningen – även om det var tydligt för dem att de skulle behöva renovera en hel del för att göra huset till sitt.

  – Vi har alltid minst ett projekt på gång. Det mesta är nog omgjort minst en gång, även om vi fortsätter hålla oss till de enkla linjerna och funkisfasaden, berättar Elin.

   

  Elin har öga för estetik och blandar gärna material som betong, glas och trä. Resultatet blir dynamiskt och levande.

  Den arkitektritade villan har ett fantastiskt läge, men behövde en hel del renovering invändigt. Den vackra trädgården ser dock ut som den alltid har gjort.

  När Elin för några år sedan målade väggen i tv-rummet i en mörkt grå färg var det många som blev förvånade. Så dramatiskt! Själv har hon alltid varit nöjd med färgvalet.

  Detaljer i fokus  

  Elin är väldigt fokuserad på just detaljer och spenderar mycket tid på att komponera olika element och saker till en helhet. Det är väggen över soffan i vardagsrummet ett exempel på.

  – Jag har lagt mycket tid på att tänka ut vad jag skulle hänga upp här. För att tillföra kontrast och spänning har jag skapat en tredimensionell effekt genom att kombinera saker i olika storlekar, säger Elin.

  Matsalen beskriver hon som ett av husets viktigaste rum. Det används ofta – både till vardags och till fest. 

   

  Matsalen är placerad nära köket. Det gör rummet till en social zon som fungerar perfekt till både vardagsmiddagar och när det kommer gäster. Över matbordet hänger de egna lamporna "Dia".

  Den ombonade matsalen är en av favoritplatserna i huset. Soffan är en av Ygg & Lyngs bäst­säljare. Matbordet "Viola", med sina svarvade ben, är också hennes egen design.

  Kalkfärg i vardagsrummet

  Vardagsrummet har stora fönster som låter dagsljuset flöda in i rummet. Alla möbler är noga genomtänkta både i form och placering. Väggarna är alla vita, förutom väggen bakom soffan som är målad i en kalkfärg från Pure & Original. 

  – Färg är trendigt just nu, och jag tycker om det också, men jag gillar att hålla både basen och möblerna hemma förhållandevis neutrala. Jag adderar hellre färger i textilier och inredningsdetaljer, säger Elin.

  Vardagsrummet har stora skjutdörrar i glas mot trädgården och är inrett med en blandning av egen design, ärvda skatter och loppisfynd. Soffan kommer från Ygg & Lyng, den större tavlan är målad av en bekant och den mindre tavlan är köpt på loppis. Händerna i keramik ger väggen en 3D-effekt.

  Den öppna spisen som är klädd i betong är fantastiskt vacker. Elin tycker att den funkar precis lika bra både som värmekälla och rumsavdelare, den tillför rummet värme och karaktär.

  Skåpet är designat av Ygg & Lyng, och på toppen står saker som Elin har en speciell relation till. Hon byter sällan ut inredningen, och om hon gör det så måste föremålen verkligen tala till henne.

  Fyndar gärna på loppis  

  Elin gillar att leta efter prylar på loppisar och antikmarknader när hon får möjlighet. Många av de finaste fynden är spontanköp, men de hittar som regel sin plats så småningom. Fördelen med att köpa saker som man faller pladask för är att de får ett särskilt värde och sällan blir utbytta, menar hon. Vilket också bidrar till att hemmet får en egen personlighet. 

  – Spegeln på väggen i sovrummet är från Indien, och även om den har många år på nacken, så tröttnar jag aldrig på den. Den är så vacker och har fått stå framme i många olika rum innan den hamnade just här, säger Elin. 

  Mörka toner är inte lika med dystert. Sovrummets sobra väggfärg och ljussättning är lugnande och ger minimalt med intryck, utan att rummet blir tråkigt.

  Den stora spegeln i sovrummet är ett second hand-fynd. Den mörka färgen på väggen bryter av fint på övervåningen, som annars är målad i ljusa färger.

  Det nyrenoverade badrummet på nedervåningen känns lyxigt och ligger i anslutning till Elins och Tommys sovrum via deras walk-in-closet. Färgerna går i vitt, grått, beige och guld.

  4 tips för att lyckas med stilen 

  1. Håll både basen och möblerna i hemmet förhållandevis neutrala.

  2. Var inte rädd för att måla väggarna i en mörk kulör.

  3. Mixa ny design med loppisfynd. 

  4. Inred med kontraster! I matsalen möter koppar, trä och svart. 

   

   

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!