• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inredning på liten yta – så jobbar du kvadratsmart

  Parhus, radhus eller lägenhet – ibland finns inte allt det där utrymmet vi skulle önska. Men med smart planering går det utmärkt att inreda även det mindre hemmet.

  Inredning på liten yta – så jobbar du kvadratsmart
  Foto: Cecilia Möller

  Med bara 80 kvadratmeter, fördelade på två plan, kan man inte bre ut sig på stora öppna ytor. Här gäller det att planera varje yta minutiöst. 

  Kvadratsmart inredning – så lyckas du:

  1. Fundera på hur ni rör er i hemmet och spärra inte flödet med stora möbler som man måste gå runt för att komma fram. Välj mindre soffbord, eller matbord, som ger ett naturligt flöde i rummen. 

  2. Platsbyggd förvaring längs en vägg ger en illusion av att rummet är större än det är.

  3. Öppna upp mot trädgården eller balkongen på sommaren och införliva ute med inne, det ger värdefulla extraytor.

  4. Skippa gardiner och stora krukväxter i fönstren – låt i stället ljuset flöda fritt. Låt persienner eller rullgardiner ge insynsskydd om det behövs. 

  Klassiskt blått och vitt är basen i vardagsrummet som fått en fondvägg med tapeten "Dancing Crane" från Engblad & Co. I Howardsoffan samsas linnekuddar från H&M Home med en prickig kudde från Afroart och en fårskinnskudde. Fårskinn från Gotland.

  Den lilla radhusträdgården blir som ett extra rum och används flitigt under vår- och sommarmånaderna.

  Köket har klassisk L-form med gott om bänkyta mellan arbetsstationerna – praktiskt i ett kök som används mycket. Köksinredning från Marbodal, knoppar, Byggfabriken, vitvaror, Husqvarna, fläkt, Thermex, bänkskivor, Perstorp.

  Kökets matplats är perfekt för den lilla familjen. Det gamla furubordet kommer från en släktgård, stolar från Tolix och taklampa "Bumling" från Atelje Lyktan. Tapet "Willow Bough", William Morris.

  Den smarta och snygga hyllan i köket erbjuder gott om förvaring, samtidigt som den är ett vackert blickfång.

  Kaklet i köket är ett standardkakel 15x15 cm, satt i halvförband. Det vackra furugolvet är behandlat med vitpigmenterad hårdvaxolja.

  Vitrinskåpet "Björksnäs" från Ikea rymmer allt från tidningar och småsaker till porslin, en praktisk förvaringslösning som slukar mycket.

  Sovrummet är målat med den milda grågröna nyansen "Tant Johannas gröna" från Nordsjö. Sängkläder, Mimou, bordslampa från butiken Esq i Linköping.

  Det ljusa sovrummet har en balkong ut mot den lilla trädgården.

  Den inbyggda förvaringen i sovrummet har paret byggt av gamla fönster som de köpte från en 1800-talsgård. När de började renovera dem upptäckte de att fönsterbågarna var murkna, så de fick göra nya. Det blev mer jobb än de tänkt sig men resultatet blev fantastiskt!

  Den gröna nyansen på väggarna i badrummet är en fin kontrast mot det vita kaklet. En Stringhylla i vitt rymmer småsaker som gärna får synas. Badrumsinredning från Ikea.

  Hallen välkomnar med vilsamt grå väggar, målade i en nyans som hittades i klinker­plattorna "Ninni" från Marrakech Design. De tog med plattorna till färgbutiken som tog fram en nyans som går ton i ton med mönstret. Hatthyllan är ett hemmabygge som målats i samma färg som väggen.

  Sängen i barnrummet är ett Blocketfynd som målats om i en blå nyans. Sänghimlen är hemmagjord genom att man satt upp en rundstav i taket och hängt ett linnetyg över den. Katt-tavla, Myrorna, världskarta, Desenio.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

  Missa inget! Få de bästa inredningstipsen direkt i din inkorg!

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!