• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här inreder du elegant och ombonat med mörka färger

  Tiden är över för vitt på vitt, nu använder vi mer och mer mörka och mättade färger för att skapa djup och karaktär i våra hem.

  Så här inreder du elegant och ombonat med mörka färger
  Foto: Irene Sandved Lunde

  Praktfulla Villa Fredly som ligger i Oslostadsdelen Frogner stod klar 1907. Det var den kände norske arkitekten Ole Andreas Sverre som ritade huset i nybarock stil. Nu har villan återigen blivit bostad, närmare bestämt ett exklusivt flerfamiljshus med nio lyxiga lägenheter. När patriciervillan skulle få sitt ansiktslyft valde man en mörk färg på väggarna, för att rama in de stora ljusa fönstren. 

  Caroline Kemp, inredningsarkitekt på fastighetsbolaget Bonum som står bakom projektet, menar att man inte ska vara rädd för mörka färger.

  – Mättade, mörka färger ger ett rum liv, karaktär och djup. Tiden är över för vitt på vitt, och vi går från ljust och fräscht mot mysigt och ombonat. Och genom att använda djupa toner av vinrött, blått, grått och grönt blir intrycket mjukt, säger Caroline. 

  Av Silje Rønne, Marlin R Skogen och Anniken Amdam Foto: Irene Sandved Lunde

  Köksön, i förgrunden, har integrerad häll och fläkt, vilket var extra viktigt för att behålla takhöjden och det luftiga intrycket. De inbyggda vitvarorna bidrar till att ge köket en rumskänsla som passar den öppna planlösningen med kök och matrum i ett.

  De specialtillverkade järndörrarna med glas från golv till tak ger lägenheten karaktär och bevarar den luftiga känslan i rummet. Dörrarna är designade av Bonums inredningsarkitekter. Kuddar, Missoni Home.

  Som många av de andra villorna i kvarteret är Villa Fredly byggd i nybarock stil.

  Lägenhetens inredning kombinerar exklusiva material i ek, sammet, bladguld och glas.

  Den mörka, mättade färgen på väggen ger rummet karaktär och djup. Detaljer i guld kompletterar det eleganta intrycket.

  Den dramatiska grå väggkulören heter "1462 Grå Skiffer", från Jotun Lady.

  Det svarta köket i trä kommer från Ballingslöv. Att inte välja kakel mellan överskåp och bänkskåp är ett medvetet val. Genom att i stället sätta upp en glasskiva som stänkskydd kan lägenhetsinnehavaren ändra färgen på väggen efter egen smak.

  Den översta våningen i Villa Fredly kan knappast kallas vind eftersom det är rejäl takhöjd överallt, med stora vackra fönster som släpper in massor av ljus. Tack vare de stora fönstren och ljusinsläppet kunde man välja mörkare väggkulörer även här, utan att det gör att rummen känns mindre.

  Färgen som använts i stort sett i hela lägenheten är "1462 Grå Skiffer" från Jotun Lady. De snygga vägg­lamporna heter "Birk LED" och kommer från det norska företaget MS belysning. Samma typ av lampa har använts på många ställen i lägenheten.

  De blå väggarna i sovrummet är målade med kulören "5030 St Pauls Blue" från Jotun.

  I badrummet har man valt stora kakelplattor – 60x60 cm – på samtliga väggar och golv. Det mörka kaklet i duschen heter "Ergon Architect Resin Bruxelles Black" och det ljusa "Ergon Architect Resin Copenhagen Ivory".

  Mässings­blandarna i badrummet är tidsenliga och eleganta.

  Den blå kulören på väggarna och de stora mjuka möblerna gör att hela sovrummet känns ombonat. Sänggavel och sängkläder i linne.

  Guldspegeln fungerar som ett smycke på väggen. Sidobord och doftljus, Jonathan Adler, ljuslyktor, Bond Street Essentials, pläd, Missoni Home, och ljusstakar, Stelton.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

  Missa inget! Få de bästa inredningstipsen direkt i din inkorg!

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!