• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Så fick den murriga gamla släktgården nytt liv

    Det tog tre år för familjen Bååth att bygga sin släktgård under 1800-talet. Och tre år för familjen Ellerström att renovera samma hus långt senare. Bååthsgården är en klassisk skönhet som bara blir vackrare med åren.

    Så fick den murriga gamla släktgården nytt liv
    Foto: Helene Toresdotter

    När Eva och Otto Ellerström köpte den vackra 1800-talsgården bestod den av en mix av mörka och murriga tapeter, plastmattor och sänkta innertak. De bestämde sig för att ge huset ett rejält lyft. Idag är det ståndsmässigt och samtidigt varmt och välkomnande, med vackra mattor och mustiga textilier blandat med gamla släktmöbler och antikviteter.

    Flera av husets originaldetaljer gick att behålla, så som de mer än hundra år gamla fönstren, alla invändiga dörrar, ytterdörren och husets flesta trägolv. När innertaket i köket togs bort blottades det ursprungliga i dubbel pärlspont. 

    – Mina käpphästar under renoveringen var äkta och ärliga material, säger Otto. Det som ser ut som sten är sten, träet är trä, inget annat. 

    Foto: Helene Toresdotter

    Eva och Otto Ellerström framför Bååthsgårdens röda huvuddörr.

    Glasverandan på trädgårdssidan byggdes under 1900-talets början. Eva och Otto använder den flitigt under årets varma månader.

    I anslutning till köket ligger den rejäla groventrén som Otto lät bygga till under renoveringen. Trappan till den delvis inredda råvinden är också ett nytillägg som gjordes vid samma tillfälle.

    Bjälklag och golv i den ljusa och skira verandan var i mycket dåligt skick och fick läggas om. Därefter målade Eva det rutigt. Litet vitt slagbord från Geromar. Kuddarna i korgstolarna är sydda av Eva.

    I matsalen finns många släktmöbler samlade. Matbordet i mahogny gjordes på 1950-talet till Evas föräldrahem. Stolarna runt bordet kommer från Ottos farmor och farfar.

    Paret fick lägga många timmar på att få den igenvuxna trädgården användbar igen. En stor del av den gamla trädgårdens karaktär har de sparat; de många hortensiorna, rosorna, buxbom samt kärleksörten i perennrabatten är Märtas bidrag.

    Köksbänkarnas rejäla arbetsytor har plats för färska kryddor och grönsaker utan att det stjäl för mycket plats. Både praktiskt och vackert.

    Under husets renovering togs kakelugnen ner, renoverades och murades upp igen. Den fungerar fint och används mest till jul.

    Valet föll på ett svenskt ekkök i klassisk stil med rejäl köksö, allt från Kvänum. Köksbänkarnas arbetsytor är av samma material som golvet: svart italiensk marmor. Fläkten ovanför induktionsspisen är handtillverkad i rostfritt stål och tillhör Chateauserien från Kaptensgården.

    De två howardfåtöljerna i biblioteket klädde Eva om i ett rött bomullstyg efter att man flyttat in i Bååthsgården.

    En av tv-rummets mest praktfulla möbler är det stora stenbordet med stenskiva av gammal sten och ett träunderrede från 1700-talet. Stor bataljmålning från Evas föräldrahem.

    På ett mindre pelarbord som en gång tillhört Evas mormor står ljusstakar och andra släktföremål i silver.

    Vardagsrummets väggar har samma färg som matsalens. Sittmöblerna är en gång inköpta på auktion av Evas mamma och därefter omklädda.

    Från glasverandan har man en fantastisk utsikt över trädgårdens generösa gräsmatta som sträcker sig ner mot dammen längst ner i trädgården.

    Kinesisk blåvit kruka i gästrummets fönster. Hissgardinerna har Eva sytt av tyget "Ekebyholm" vars mönster är från 1700-talet.

    Den klassiska betongurnan fanns redan på plats när Eva och Otto köpte gården.

    Bibliotekets väggar har en grågrön nyans som återkommer även i tv-rummet strax bakom. Bokhyllorna är platsbyggda.

    Det generösa och helkaklade badrummet – tidigare ett pojkrum – känns som ett exklusivt hemmaspa, med två handfat, stort badkar samt ett rejält duschutrymme.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!