• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Stilfull och smart attefallare i två plan

    När villan blev för trång för den växande familjen fick äldsta tonårsdottern ett eget hus. Genom att sänka ner attefallaren skapades god takhöjd i två plan. Nu bor Cim på 25 kvadratmeter helt anpassade för henne – med plats för en walk-in-closet och ett rejält sminkbord.

    Stilfull och smart attefallare i två plan
    FOTO: Bodil Bergqvist

    25 kvadratmeter som känns större -  genom att sänka ned attefallshuset två trappsteg i marken. Maxhöjden från mark till taknock på ett Attefallshus är 4 meter och det ger inte utrymme för ett loft. Tack vare att huset sänktes ned i marken gick det att vinna värdefulla centimeter och det resulterade i ett loft med 1,5 meter i takhöjd utan att behöva kompromissa takhöjden på bottenvåningen. 

    Tack vare en smart lösning där delar av huset är nedsänkta två trappsteg har det gått att få ut två plan på den begränsade ytan, en nedervåning med walk-in-closet och ovanpå det ett sovloft med ordentlig takhöjd. 

    Köket är litet men fullt utrustat. Det har luckor från Ikea och en bardisk som fungerar som frukostbord.

    Halvmånefönstret sk "apelsinfönster" som är placerat på gaveln släpper in ljus i hela attefallaren.

    Spröjsade rutor återfinns på båda byggnaderna och ger fint ljusinsläpp i vardagsrummet.

    Heltäckningsmattan på golvet ger en ombonad känsla i Cims walk-in-closet.

    Bra belysning gör att det lilla badrummet känns större. 

    Huset har två utgångar ut till det omgivande trädäcket, som anpassats för att ge plats åt ett äppelträd som stått på tomten sedan familjen flyttade in. Panelen på båda husen är målad i klassisk faluröd kulör och skapar en helhet. 

    Fönstren ger huset karaktär och släpper in mycket ljus. De här är ritade med inspiration från Hunnebostrand och specialgjorda på snickeri.

    Exteriören på Cims hus har fått mycket karaktär av fönstren. På långsidan sitter en rad höga och smala fönster med sekel-skifteskaraktär, vita spröjsar och infällt rött glas. På båda gavlarna finns ett halvmåneformat så kallat apelsinfönster högt placerat. Likadana fönster återfinns på huvudbyggnadens glasveranda och övervåning. 

    Så tänkte arkitekten - "följ inte trender"

    Arkitekten Ola Torrång delar med sig av sina tankar kring bygget.

    Vad är speciellt med det här huset?

    – Att det är i två nivåer med en del nedsänkt under mark för att kunna få ett loft med bättre rumshöjd. 

    Vad är du mest nöjd med i huset?

    – Att vi fått ut så mycket golvyta genom de olika nivåerna. Jag är också nöjd med att det smälter in och harmonierar med boningshuset och att vi lyckades placera det så att vi får ut mycket av tomten.  

    Dina bästa tips till andra som ska bygga attefallshus?

    – Följ inte trender utan bygg ett hus som är  tidlöst. Tänk på att det går att få ut mycket boyta genom att sänka ner golvet eller att göra ett rektangulärt i stället för ett kvadratiskt hus. Anlita en arkitekt i stället för att köpa ett färdigt hus på nätet om du verkligen vill utnyttja ytan. 

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!