• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Drömmigt skärgårdshus vid havet - så bevarar du stilen från förr

  Det timrade huset utgjorde en gång vid förra sekelskiftet högsta vinsten i ett lotteri. I dag har fem generationer njutit av somrarna i sitt sommarparadis på Gåsö, högst upp på berget med magisk utsikt över fjärden och ett badhus som hänger ut över vattnet.

  Drömmigt skärgårdshus vid havet - så bevarar du stilen från förr
  FOTO och TEXT: Stephanie Bjelkstam

  5 TIPS FÖR ATT BEVARA CHARMEN FRÅN FÖRR

  1. Man kan inte spara på allt. Men det som håller efter många års användning kommer förmodligen att hålla i många år till – till skillnad från mycket som tillverkas i dag.

  2. Samla mindre saker som ljusstakar, askar i grupper – "stilleben" – så slipper du den överbelamrade känsla som kan infinna sig när man vill spara på allt.

  3. Håll koll på husets ursprungliga färgskala. Du behöver inte följa den slaviskt, men risken är att du kommer ångra dig om du dränker hela huset i vit färg.

  4. När du byter ut gamla slitna textilier – försök hitta nya i samma stil. Och satsa på kvalitet, så att du får njuta av resultatet i många somrar.

  5. Bevara så mycket av det ursprungliga du kan, men gå inte till överdrift. Allt var inte bättre förr. Man får riva en vägg för att släppa in ljus och göra livet enklare i ett kök med moderna bekvämligheter.

  Man kan tro att husets hjärta är köket, men den stora stjärnan är faktiskt bastuhuset. Bastun ser nästan ut att sväva på vattnet, och många Gåsöbor använder den som riktmärke. Huset hänger i balkar ut över vattnet och är fäst med järnstänger i berget. En konstruktion som hållit i över hundra år.

  På väggen till höger om soffan syns farfar Axel Sifvert som en gång köpte det prefabricerade huset som en vän vunnit på lotteri. Soffan är ny, men karmstolen har stått här sedan farfars tid. Gardiner från Svenskt Tenn.

  Det som förut var uteveranda är i dag en del av vardags- rummet. När väggen revs blev rummet ännu ljusare och utsikten över fjärden ännu mer storslagen.

  Runt matbordet ryms som mest 14 personer, vilket det ofta blir när familj och vänner är samlade.

  Det gröna sovrummet fick sin färg för att det vetter mot skogen. Mot sjösidan är sovrummen målade i blått.

  Den magnifika stolpsängen av trä passar bra för barn. Rummet är ett av fyra sovrum i huvudhuset. Till höger master bedroom i miniformat. 

  Av alla husen är nog badhuset och bastun favoriten. Här serveras ofta en drink innan middagen.

  I stället för namnskylt – familjens egen livboj visar vem som bor här. Gruppering av gamla mässingsljusstakar skapar stäming.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!