• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ljus oas i stan - antikt och modernt sida vid sida

  I den pampiga våningen väcks det ljusa och lugna till liv av starkare färginslag i allt från mattor till kuddar och sängkläder. Och bredvid familjens gamla tavlor har modern konst börjat ta plats.

  Ljus oas i stan - antikt och modernt sida vid sida
  Foto: Yvonne Wilhemsen, styling: Tone Kroken

  I vardagsrummets tak hänger en lampa tillverkad av återvunna material, från Ay Illuminate. Tyget i skärmen var ljust innan Yvonne färgade det.  Yvonne en svaghet för begagnade saker hon råkar hitta på vindar och i källare. Soffbordet, som målats med svart kalkfärg, fann hon exempelvis på vinden hemma hos morföräldrarna, och era gamla tavlor har kommit med hem från en farbror till hennes pappa.

  Det stora köket är familjens favoritrum. När familjen äter utan gäster sitter de alltid här, runt det runda köksbordet. Väggarna har målats i kulören "1359 Macchiato" från Jotun, som harmonierar med skåpinredningen från HTH, men är ett par nyanser ljusare. Två stora fönster och långa bänkar ger gott om ljus och arbetsytor. Köksbord och stolar, Ikea. Under de breda golvplankorna ligger värmeslingor – härligt för nakna fötter!

  Några av de invändiga originalväggarna med fyllning av vass var i så dåligt skick att de ck rivas. Men taken med stuckaturer och gipsrosetter var välbevarade, liksom fönster och dörrar. Visst krävdes ommålning av snickerier i era omgångar, men det var en överkomlig arbetsinsats.

  Som en länk mellan köket och vardagsrummet ligger det stora matrummet, med mörka möbler i kontrast till den ljusa inramningen. Bordet kommer från Magazin, stolarna från Tine K. Några av porträtten på väggen är köpta på en marknad i Holland, andra på en nätauktion. Den gamla skänken köptes begagnad och målades i samma färg som matsalsbordet.

  Den originella lampan över matbordet är ett hopplock av rislampor i olika storlekar. Yvonne har blandat in lite modern konst bland äldre målningar hon samlat på sig genom åren. Tavla av Ivan Galuzin. Väggarna i matsalen och vardagsrummet är målade i kulören "9915 Morgondis" från Jotun.

  Den vita byrån i vardagsrummet är arvegods, och den inramade affischen kommer från filmfesti- valen i Cannes. Bordslampa och läderfåtölj, Milla Boutique. Den öppna dörren leder in till Yvonnes och Vetles sovrum.

  På ett litet marmorfat står ett modellflygplan som tillhört Vetles familj. 

  Näst efter köket är verandan hemmets mest använda plats. Soffa i grå velour, Bohus. Bambulampa
  i taket, Anouska. Klinker, Ulfven. Här, liksom i husets övriga rum, går inredningen i ljusa toner, och familjen har valt bort gardiner som skärmar av det infallande dagsljuset.

  Fasaden på det gamla tegelhuset från andra hälften av 1800-talet har en ton som ligger någonstans mellan persikofärgat och rosa.

  Från uterummet är det bara att ta klivet rakt ut på terrassen. Golvet är byggt av kebony, ett furubaserat trämaterial som är underhållsfritt och grånar naturligt med tiden. Korgmöbler, Granit. Bambubord, Cornelias Hus.

  Storklampan som införskaffades på en marknad i Frankrike har fått sällskap av en kinesisk skulptur.

  I taket i Yvonnes och Vetles rum hänger glas- lampan "Ballroom". På ett av nattduksborden står stork- lampan som införskaffades på en marknad i Frankrike. Sängkläder, Dirty Linen.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!