• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skön minimalism i skånegården - så lyckas du med stilen

  Sommar och bara fötter mot golven, inga onödiga inredningsdetaljer som stökar till intrycken. När byggnaden och landskapet är som vackrast kan inredningen agera sidekick genom att vara avskalad men ändå genomtänkt och mysig. Ljuset är allt.

  Skön minimalism i skånegården - så lyckas du med stilen
  TEXT, STYLING OCH FOTO IBEN & NIELS AHLBERG

  SKAPA EN MJUK MINIMALISM

  • För en minimalistisk stil är det få men stora rum som gäller. Små rum kan lätt kännas tomma, stora rum ger utrymme för enkelhet.
  • Takhöjden är central för stilen. Öppna gärna upp till nock.
  • Ljuset spelar roll. Ju mer ljus, desto större känns rummet. Det är inte nödvändigt att flytta fönster, däremot kan rummen tjäna på att fönstren blir större. Vita fönster­ foder ger också känslan av att rumsstorleken ökar. Takfönster ger bra effekt, även i hus där det kanske inte finns möjlighet att öka takhöjden.
  • Minimalism kan lätt ge en steril känsla. Knepet för att få det mysigt men inte plottrigt är att använda starka färger, men sam­ lade i begränsade områden. Inred med möbler i mjuka former, som motvikt till en stram arkitektur.

  Två kelimmattor markerar vardagsrummets två delar. Här tronar en soffgrupp, och vid bokhyllan som löper utmed hela gavelväggen finns golvyta för yoga och styrketräning.

  Den gamla ladugårdens två våningar har till hälften tagits upp i nock där stora takfönster släpper in dagsljus.

  Köket är byggt av svarta Ikeamoduler medan bänkskivan i svart granit ger köket en exklusiv känsla. Ockrafärgat kakel bidrar med värme. 

  De dubbla glasdörrarna i familjen Simonssons kök leder till en liten terrass, perfekt för morgonkaffet.

  Matplatsen ligger i direkt anslutning till köket och är enkelt möblerad, med det antika skåpet som ett uppmjukande element. Det blanka betonggolvet reflekterar ljus och förändras när solens strålar ändrar riktning.

  Matrummet är en del av det gigantiska köket, som också har underbar takhöjd.

  Raka vinklar och linjer i etage. Trappans väggar ger direktion och leder vägen upp mot övervåningen.

  Sovrummet är avskalat men poetiskt. Två Thonetstolar används som nattygsbord, och mönstret i den rosa filten stämmer överens med tavlan över sängen.

  En linneklädd antik biedermeierbänk ger det stora badrummet personlighet och själ. Bakom speglarna över tvättställen gömmer sig skåp för hudvårdsprodukter.

  Det stora formatet på marmorplattorna på golvet adderar till den rymliga känslan. Större plattor ger ett lugn och mer sammanhållen upplevelse av rummet. 

  SÅ HÅLLER DU STILEN

  Har möbler och prylar hopat sig? Då är det dags att städa upp och rensa ur. Fråga dig själv vad som verkligen är viktigt att behålla.

  Är du osäker? Ställ undan sakerna i ett förråd och känn efter om du saknar dem. Ofta är känslan av enkelhet och luft större än saknaden efter en enskild pryl eller möbel. Sätt en tidsgräns för hur länge sakerna ska lagras, och gör dig då av med dem.

  Köpt nytt? Håll på principen att när en sak ska in måste en annan flytta ut.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!