• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bostad och showroom i konstfull blandning

  Det stora gamla stenhuset i Gustavsberg är fullt av konst, ideér och fläckiga golv. Med bostad, ateljé och showroom i ett har Anette Gullmander och Anders Wallin skapat en plats för levande artisteri. Här får du tips om hur du inreder med mönster och inspiration till att skapa ett personligt hem.

  Bostad och showroom i konstfull blandning
  Vardagsrummets gröna arkivhurtsar i plåt har stått på Konstakademien i Stockholm och blev en perfekt rad med fin förvaring. Foto: Pernilla Hed

  Här bor:

  Anette Gullmander och Anders Wallin. 

  Anette är textilformgivare och driver företaget Villagatan 1, som producerar tyger, kuddar, lampskärmar och grafiska blad. Anders är konstnär.

  Huset: En 300 kvadratmeter stor villa i Gustavsberg utanför Stockholm. Huset är byggt 1868.

  Instagram: @villagatan1, @artistanderswallin

  Hemsida: villagatan1.se, awallin.se

  Den vita villan ligger högt, helt nära hamnen i det gamla porslinssamhället Gustavsberg utanför Stockholm. I en inglasad entré välkomnar säsongens blommor i krukor och kärl, placerade på en bänkskiva varunder en vedtrave framstår som rena inredningsdetaljen. Efter att ha passerat en gigantisk målarateljé tar själva bostaden vid, i form av en miljö där det mesta kretsar kring konst och kreativitet. Här har textilformgivaren Anette Gullmander och konstnären Anders Wallin skapat en tillvaro där yrkes- och privatliv går hand i hand. 

  Anette tipsar om konsten att inreda med mönster:

  • Blanda gärna mönster men håll dig till en genomgående parameter, som en färg som kommer tillbaka eller ett återkommande material.
  • Vilda mönster får ett lyft med hjälp av grafiska former. Blommighet kan till exempel stramas upp med rutigt, randigt eller prickigt.
  • Var inte rädd för att göra fel. Den mönsterblandning som du och din familj tycker om är fin för att den är er. Inred för dig själv och inte för andra.

  Arkivhurtsarna har vackra mässingshandtag och sträcker sig snyggt från vardagsrummet in i matsalen.

  Yrkes- och privatliv går hand i hand i huset.

  - Det är därför vi inte har något annat än Anders målningar på väggarna och mina kuddar, gardiner och dukar överallt, säger Anette.. Det är alltså inte för att vi är självupptagna, utan för att vårt hem också är ateljé, kontor och showroom.

  Köket består av Ikeaskåp med trädörrar som Anette har rollat i en mild vit färg. Öppna hyllor ger fint liv.

  Det ombyggda köket blev av med en vägg och försågs med köksbänkar i rostfritt. Trägolvet är lackat och stänkmålat, både fint och praktiskt då eventuella fläckar "försvinner". De gröna karmstolarna är gamla "Öglan" från Ikea. Taklampa, Jonas Bohlins "Kvist" för Örsjö Belysning.

  I trappan hänger ett personligt hopplock med målningar av kompiskonstnärer samt bilder av barn och släktingar. På övriga väggar hänger konst som Anders har skapat.

  I sovrummet har Anette tillverkat en smart sänggavel av sitt eget tyg upphängt i remmar. Även kuddar och gardiner är egen produktion.

  Badrummet är nyrenoverat med klinker av Mats Theselius för Marrakech Design.

  Matrummet ligger i öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. Kring det gamla konferensbordet står stolarna "Vilda" från Gemla.

  Den inglasade entrén tjänar som vinterträdgård och stilfullt vedförråd. Snyggt och praktiskt.

   

  Foto: Pernilla Hed

  Styling: Rebecca Facey

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!