• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ett hem med modig och elegant mönstermix

  Marmor, mod och världsvan mönstermix. Katarina Ozolins har skapat ett hem med moderna möbler, afrikanska influenser och fina detaljer i gammalsvensk stil. Med trädkronornas grönska utanför fönstren är ombonat bara förnamnet. Läs hennes 5 proffstips för att skapa ett stilfullt hem.

  Ett hem med modig och elegant mönstermix
  Foto: Anne Nyblaeus Av: Elisabeth Debong

  Här bor: Katarina Ozolins

  Jobbar med: Inköpare, inredningsansvarig och butiksansvarig för inredningsbutiken Familjen Fogelmarck Formgivning.

  Hemmet: Trerumsvåning om 98 kvadratmeter i en fastighet från 1910 i Vasastaden i Stockholm.

  Katarinas tips för stilfull trivsel:

  Keep it simple

  Med en ljus bas på väggar och textilier kan detaljerna ta för sig. Det är lättare att byta ett felköpt kuddfodral än att byta tyg på en hel soffa.

  Enhetliga golv

  Golv av samma material binder ihop rummen och ger ett lugnt intryck. Särskilt viktigt för den som bor i öppen planlösning.

  Strunta i trender

  Åtminstone när det gäller större och dyrare föremål. Om du vill följa trender så satsa på små objekt och mindre projekt, sådant som är lätt att byta ut när du tröttnat.

  Konst är personligt

  Gå på gallerier, utställningar och museer för att ta reda på vad du verkligen gillar. Använd sedan magkänslan, oavsett om det är något nytt, ärvt eller fått är det viktiga att du verkligen tycker om att betrakta den konst du väljer.

  Blanda olika stilar och tidsepoker

  Det är då hemmet blir intressant och personligt. Möblera om ibland, ett hem är levande och blir aldrig färdigt – det vore i så fall väldigt tråkigt.    

  Foto: Anne Nyblaeus

  Vardagsrummet är inbjudande där soffan i ljusbeige linne är fylld med härliga kuddar. På bordet i form av en asiatisk trätrumma, står ett buddhahuvud från Indien. Fåtöljer i mörkt trä med ljusa plymåer liksom sydafrikansk träpall och sideboard i svart, förstärker känslan av Afrika och Asien. Fotokonst av Charlotte Gyllenhammar.

  Foto: Anne Nyblaeus

  De lummiga trädkronorna tycks närmast befinna sig inne i vardagsrummet, där den linneklädda soffan från Fogelmarks är prydd med leopard- och antilopkuddar från Sydafrika samt ikatmönstrade diton. Urnorna i fönstret har Katarina fyndat på auktion. Väggarna är målade i stockholmsvitt.

  Foto: Anne Nyblaeus

  Matsalens burspråk är fritt från gardiner. Kring matbordet står klassiska Thonetstolar ihop med traditionella Göteborgsstolar som passar fint ihop i form. De gråtonade snickerierna är väl synliga mot stockholmsvita väggfält. På den vackra fiskbensparketten ligger en grå matta från Fogelmarks.

  Foto: Anne Nyblaeus

  Köket är ljust och stilfullt med profilerade skåpluckor med knoppar och handtag á la 1910-tal då huset byggdes. Bänkskivor och vägg under skåpet är i marmor, gasspisen från Ilve är av proffskvalitet och har grillplatta och fastmonterad fläkt.

  Foto: Anne Nyblaeus

  Tittgodis upphöjt till blåsvart. Under molntavlan av Ove Pihl är det antika svarta bordet prytt med en bordslampa med förgylld fot, kinesiska tempelhundar från Antikmässan och en sydafrikansk korgkruka med snäckor.

  Foto: Anne Nyblaeus

  Badrummet är ett direkt spa med Carrarramarmor på golv och väggar. Innanför glasväggen finns ångbastu och väggfasta marmorbänkar, allt inspirerat av antikens badhus i Rom.

   

  Foto: Anne Nyblaeus

  Av: Elisabeth Debong

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!