• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • De uppfyllde drömmen om ett hus på Gotland – se de fantastiska bilderna!

  I många år var Ann och Anders mer än nöjda med sin andel i ett Gotlandshus. Det gav en härlig avkoppling på helgerna och var inte så krävande. Men så dök den perfekta tomten upp och väckte drömmen om ett eget hus. Nu har de förverkligat drömmen om ett fritidshus på Gotland!

  De uppfyllde drömmen om ett hus på Gotland – se de fantastiska bilderna!
  Foto: Magnus Selander

  Foto: Magnus Selander

  Huset är ett putsat stenhus som ligger i ett litet fritidshusområde i Västergarn, några hundra meter från havet. Fönstren, "Retro" från Elitfönster, har trästomme men gråmålad, lättskött aluminiumklädd utsida. Huset har inget gavelsprång och fasaden avslutas med en tydlig gesims.

  Det finns plats för både vila och umgänge på terrassen. Matbord i teak, Brafab. Stolar och parasoll, Formlagret.

  Uteplatsen i sydväst är lagd med kalkstensflis från Burgsvik. Matbord i teak, Brafab. Stolar och parasoll, Formlagret. Däcksstolar från Stockamöllan som fyndades när de såldes ut från Centralbadet i Stockholm.

  Huset präglas av en härlig rymd tack vare att taket är öppet i nock, på det högsta stället är takhöjden 3,15 meter. Taket är klätt med vitalaserad så kallad gotlandspanel i fallande längder. Golvet av Norrvangekalksten kommer från Slits Stenhuggeri på norra Gotland och är skönt att gå på tack vare vattenburen golvvärme.

  Fönster i tre väderstreck gör att allrummet badar i ljus. Soffa "Petito" och fåtöljer "Zoe", Furninova, soffbord i marmor, Torkelson, rottinggungstol och tv-bänk, av Alf Svensson för Bjästa möbelsnickeri, är auktionsfynd. Mattan är en antik beni ourain från Marocko.

  De höga gavelfönstren fångar den fina utsikten över stenmur, enar och slån. Gamla damejeanner med insatser för stearinljus fångar ljuset i fönstret. Rullvagn, Ellos, golvlampa, Ikea.

  Braskaminen och matplatsen delar av vardagsrumsdelen och köket i allrummet. Matbord från Torkelson, stolarna är fyndade "Lilla Åland" som lackerats om. Taklampa, Ernst. Soffkudde med fredssymbol från House Doctor.

  Väggen i köksdelen är kaklad i enkelt 15x15 cm vitt kakel satt i halvförband med mörkgrå fog. Ekhyllor på svarta järnkonsoler ersätter överskåp. Köket är Ikeas "Bodbyn" med skålhandtag i matt mässing från Beslag Design. Spis Electrolux. Bomullsmatta, Åhléns.

  Köksinredningen är Ikeas "Bodbyn", Diskho i porslin och bänkskiva i ek, också Ikea. Blandare i rå mässing, Tapwell, takpendel från Pholc.

  Uppdukat för gofika en solig sommardag. Litet fat på fot Potteryjo, karaff Stelton, glas Spiegelau.

  Sex inmurade vägghyllor fungerar som hållare för små marockanska ljuslyktor som sprider ett fint mönster på väggarna när de är tända.

  Murspisen "Tokyo" från norska Nordpeis har sikt från två håll och delar av vardagsrum från kök. Korg från Mio.

  I gästhuset finns förutom dubbelsäng också en bäddsoffa om gästerna blir många. Från sängen skymtar man havet. Det handvirkade överkastet är inköpt på auktion. Sängkappa, Ellos, sänglampa "Followme" från Marset, soffbord, Jotex, matta Ellos.

  I det stora sovrummet bryter en persisk matta av från det grå färgtemat. På den står en kelim-väska från Marrakech, ständigt beredd att packas med saker som ska till eller från Gotland. Överkast, Ellos. Sänglampor, Ikea.

  I den antika kistan från Room förvaras dynor till utemöblerna. Betongljusstakar av gotlandsdesignern Tove Adman, vas "Äng" från Klong.

  I duschrummet är väggarna klädda med samma enkla kakel som i köket. Kommod och spegelskåp från Ikea, blandare, Damixa.

  I väntan på mer tid för odling får det bli krukträdgård i det lilla formatet. Terrakottakruka från Växthuset Linds i Visby, vattenkanna Ikea, Signe Persson-Melins fågelbad "Snäcka" i gjuten aluminium, Byrarums Bruk. Vägglykta "Mani", Konstsmide.

  Paret förverkligade drömmen om ett stenhus på Gotland. Läget kunde inte vara bättre.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!