• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Villan från sekelskiftet är en dröm i mjuka pasteller

  Att återställa Villa Fernhem till dess forna glans blev en utmaning för Isabell och Kristian. Men det vackra gamla huset utanför Eskilstuna var värt alla ansträngningar och har blivit det hem de drömde om.

  Villan från sekelskiftet är en dröm i mjuka pasteller
  Foto: Camilla Isaksson

  Villa Fernhem är uppkallad efter ingenjören Harald Fernström som lät uppföra huset år 1910. Det har genom åren haft många ägare och har därför renoverats i etapper och i olika stilar, en vattenläcka resulterade även i att det stod tomt under några år. Sedan våren 2015 heter ägarna Isabell Truedsson Segerstedt och Kristian Segerstedt, och de började renovera samma dag som de fick nycklarna.

  Alla golv och trappan till övre plan har slipats, tapeter har rivits ner, och väggar, tak, dörrar och snickerier har målats. Dessutom har de bytt all el och borrat efter bergvärme. I den stora öppna matsalen har de låtit mura upp en ståtlig Blocketfyndad kakelugn som tidigare stod i Eskils­tunas stadshus. För att ge rummet en mer tidsenlig stil har det försetts med väggpanel och vacker takstuckatur. 

  Trots att de kommit en bra bit på väg så finns det mycket kvar att göra. På nedre plan håller de just nu på att bygga ett nytt badrum. Isabell och Kristian har även planer på att göra om köksingången och badrummet på övre plan, och i källaren ska en ny tvättstuga ska byggas. Paret drömmer också om att inreda en vinkällare och spa i källaren samt bygga växthus och pool ute i trädgården. 

  Hela reportaget läser du i Hus & Hem nr 4 2019.

  Foto: Camilla Isaksson

  Salongen välkomnar med ljusa toner och en stor väldoftande blombukett. Sofforna är köpta på Mio och soffbordet kommer från Isabells favoritbutik Oscar & Clothilde. Kristallkronan och spegeln är fyndade på auktion.

  Familjen Truedsson Segerstedts drömhem Villa Fernhem.

  Uppdukat för middagsbjudning. Eftersom paret inte hittade något passande bord till matsalen tillverkade de ett eget. Stolar, Ferm Living, matta och kristallkrona köptes på auktion.

  Den ljusa, rymliga matsalen med sin ståtliga kakelugn är en perfekt plats för att umgås med familj och vänner. Stolar från Ferm Living köpta via eastimport.se, eldset från sekelskifte.se.

  Matbordet är dukat med vackert porslin från Oscar & Clothilde, och i ljusstakarna från Svenskt Tenn brinner stämningsfulla ljus.

  Familjens fyrbenta familjemedlem Vilda poserar på den auktionsfyndade mattan i matsalen. Bordet har Kristian tillverkat.

  Det rymliga köket är renoverat i gammal stil men har fort­farande en modern känsla. Köksinredning och väggar är målade i samma lindblomsgröna kulör för att ge rummet extra rymd. Den praktiska köksön på hjul har Kristian byggt. I taket hänger en taklampa från Ellos och lampor från Edblad, marmorhylla, Ox Denmarq.

  När paret renoverade köket tog de bort befintlig klinker och slipade trägolvet som fanns under för att återställa husets ursprungliga charm. Den platsbyggda köksinredningen från Ikea är handmålad i lindblomsgrönt. Glashyllor, Ikea, marmorhylla, Ox Denmarq.

  Svart fläkt och spis ifrån Lofra. Vedspis från Smålandsspisen, lampa Lee Broom.

  Att planera köket var enkelt, det svåraste var att välja en köksfläkt som passade, konstaterar Isabell. Vedspis, Smålandsspisen, spis och fläkt, Lofra. Taklampa Ellos, lampor, Lee Broom.

  Från den stora hallen på nedre plan når man både salongen, matsalen, köket och trappan till övre plan. Sidobord, spegel och kristallkrona köpta på auktion, bordslampa, Oscar & Clothilde. Matta, Ikea, och leksaksbil, Jollyroom. Hatthyllan är original.

  I trappuppgången sitter ett vackert fönster med färgade glasrutor

  I hallen på övre plan har Isabell inrett en mysig skrivbordshörna där man kan njuta av den vackra utsikten över gården och naturen. Det ommålade skrivbordet kommer från Ikea, stol, Form Living, fårskinn, Norragården, lampa köpt på auktion.

  Ett- årige Alexanders och femårige Gabriels sovrum ligger dörr i dörr så att de enkelt kan springa emellan. Klädställningen som egentligen är en bordsbock är köpt på Ikea, spegel, Ö&B, lampa, Eos.

  På övre plan har Isabell ett stort dressingroom där hon bland annat förvarar alla sina karameller till klackskor i ett hyllsystem från Ikea. Kristallkronan är köpt på auktion, väggkrokar, Svenskt Tenn, bänk, Åhléns. Den runda sittpuffen är köpt på Jotex.

  I Gabriels rum göms leksakerna bakom ett skynke. Sängen är köpt i en antikaffär. Sänghimmel och lampa, Ikea, tavlor, Mrs Mighetto.

  Isabells och Kristians sovrum går i milda toner med detaljer i mässing. Säng, Ikea, spegel, bord och kristallkrona är fyndade på auktion.

  Se ännu fler härliga bilder i bildspelet:

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!