• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Det här arkitektritade huset är både energieffektivt och öppet

    Hon är inredningsarkitekt, han är hållbarhetschef. Tillsammans har de skapat ett hållbart enfamiljshus i naturliga material, med sömlösa övergångar mellan ute och inne.

    Det här arkitektritade huset är både energieffektivt och öppet
    Foto: Sveinung Bråthen

    Av Anja Stang (text och styling) Foto Sveinung Bråthen Textbearbetning Anette Sievers

    Materialen ute och inne är i stor utsträckning samma i Heidi Tolos och maken Bjørn K Hauglands arkitektritade hus. Den massiva betongbänken som löper längs det stora fönstret i entrén tillverkades samtidigt som golvet. Paret har använt få och naturvänliga material, och de genomgående designgreppen är lika funktionella som finurliga. Elskåpet är till exempel dolt bakom en hel vägg av träskåp. Innertaket är gran, liksom alla dörrar och golv på andra våning. Siktlinjen från kortsida till kortsida på andra våning går tvärs igenom huset. Den längsta golvplankan av douglasgran är 15 meter.

    – När vi skulle bygga hus var huvudpoängen att vi önskade oss ett arkitektritat hus med öppen planlösning, samtidigt som det skulle vara energieffektivt. Vi hade liksom aldrig sett den kombinationen förut, för ofta blir hållbara hus väldigt tillstängda, säger Heidi.

    På det platta taket finns 26 solcellspaneler som tillsammans ger en tredjedel av familjens årliga energiförbrukning. Bergvärme ger varma golv. På skorstenen sitter två solfångare, som värmer vattnet.

    – Rent ekonomiskt lönar sig investeringarna i energi inte de första åren, men det känns bra att ha gjort dem, säger Heidi.

    – Vi har en elmätare i huset och en app på telefonen så vi kan se hur mycket ström vi producerar varje dag.

    Villan är byggd i glas, betong och trä med en karaktäristisk svalgång. Den ger en känsla av att energin rör sig fritt runt hela huset.

    Den strama arkitekturen matchas väl med designklassiker. Matbordet i lönn från Fritz Hansen är 25 år gammalt och är inte längre i produktion. Stolarna har designats av Vico Magistretti för Fritz Hansen.

    Panoramafönster ger en storslagen utsikt. Den öppna spisen är uppbyggd av putsade lecablock. Stolen fick Heidi köpa från SAS-loungen på Fornebu en gång i tiden: "Den är en klassiker, som inte går att slita ut. Jag har klätt om den i naturskinn två gånger", säger hon och ler. Pallen kommer från franska Alki.

    Familjen ville ha en sömlös övergång mellan utomhus och inomhus med stora glasväggar och det är samma slags grus inne som ute. Tigertavlan följde med i flyttlasset från Kina.

    Vardagsrummet är möblerat med en soffa från italienska Cassina, med överdrag som kan tas av och tvättas. "Ox Chair" i naturskinn, som mörknar med åren, är designad av Hans J Wegner för Erik Jørgensen.

    Det kombinerade tv- och gästrummet på bottenvåningen har dörrar ut mot trädgården. Bäddsoffa från Vitra och matta i ren ull från Ege.

    Kontorsdelen på andra våningen har en platsbyggd arbetsbänk i douglasgran vid atriet. På fönsterbänken, lutad mot kuddarna, sitter Heidi ofta med en kopp kaffe.

    Det är lägre takhöjd i sovrummet för att göra det varmare och mer ombonat. Bakom sängen finns utrymme för en garderob, och i den platsbyggda huvudänden är det läslampor och en hylla för böcker.

    Badrummet på bottenplan har skjutdörrar på två sidor, så att man även kan komma in direkt från trädgården. Väggar i betong och tak i gran.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!