• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 inredningstips från formstarka designern Eva Schildt

  Designern Eva Schildts inredningsstil påminner om hennes formgivning – mjuk och organisk, men ändå tidlös. I familjens ljusa våning i Stockholm får hon utlopp för sin kärlek till färg och textilier.

  5 inredningstips från formstarka designern Eva Schildt
  Foto: Fredrik Sweger

  Av Anette Mörner Foto: Fredrik Sweger Text: Axel Mörner

  Eva Schildt är formgivaren bakom några riktigt välkända produkter. För Klong har hon bland annat designat vasen Äng och serien Blad. Lagom till alla hjärtans dag släpps nu hennes senaste skapelse, ljusstaken Marriage. Ljusstaken är tillverkad av aluminium och mässing och ska efterlikna två sammansvetsade vigselringar, en i silver och en i guld. 

  Ljusstaken Marriage, formgiven av Eva Schildt för Klong, Ø:95 mm H:50 mm, 550 kr.

  Så här lyckas du med inredningen – enligt Eva:

  1. Rensa bort onödiga saker.

  2. Låt det personliga skina igenom. Ha till exempel personliga saker som foton på vänner och familj och foton från resor framme.

  3. Jag tycker att vardagliga och enkla saker kan vara värda att lyfta fram. Vi har själva en liten japansk figur på toaletten, och några små mexikanska tittskåp. Det är lite oväntade saker som får folk att titta till lite extra.

  4. Jag älskar sammetskuddar, de plockar upp och reflekterar ljus på ett bra sätt. Jag har flera olika och byter ut efter säsong, det är ett lätt sätt att förändra.

  5. Mattor är också en favorit, stora, generösa, matta, blanka, mönstrade, vävda, tuftade. De sätter karaktär på rummet – satsa på en fin matta.

  De färgglada kuddarna från Oscar & Clothilde är en gladlynt kontrast I det sobra vardagsrummet. I förgrunden står två av Evas plyschklädda puffar "Eddy". Soffbord "2139" av Josef Frank, Svenskt Tenn. I hörnet står bordet "Oolong" som Eva har gjort för Svenskt Tenn.

  I hallen ligger australiska vallhunden Skipper och håller koll på grannarna. Målning av Cecilia Sikström.

  Serveringsvagnen "Julia", har Eva formgett för NC Nordic Care. Bredvid står lampan "AJ" av Arne Jacobsen.

  Eva har stor bredd på sin form­givning. Ljusmanschetten "Skugga" har hon gjort för Svenskt Tenn. Ljusstakar, Thomas Sandell.

  Köket har en underbar utsikt över den park­liknande gården. Köksbänken under fönstret är original från 1918. "Vi älskar att sitta här och äta frukost", säger Eva.

  I matsalen har trästolar av Philippe Starck placerats runt det shakerinspirerade matbordet. På bordet står Evas ljusstake "Constella". Matta, Svenskt Tenn.

  På en vägg i matsalen hänger Evas spaljé "Trellis no 9" och på bordet står en rektangulär variant av hennes vas "Äng" i ärgad mässing.

  De små ekollonen och eklövet gjorde Eva i samarbete med Beatrice Morvay, Falk Fine Art. Det stora ekollonet var ett samarbete med Maja Sten för Svenskt Tenn och är en dörrstopp. Men det 3,5 kilo tunga ekollonet i gjutjärn har också blivit en populär skulptur.

  I biblioteket har Eva och Martin en blandning av samtida möbler: Jasper Morrisons "Thinking Man's Chair", Montanas bokhyllesystem, Jaime Hayons "Piña Chair" och Castigliones taklampa ­"Taraxacum".

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!