• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är hemmet som visar att det går att vara kreativ även på liten yta

  Enplansvillan från 1974 är möjligen i minsta laget för en familj på fyra, men för Thea är det en dröm som går i uppfyllelse: att förena olika stilar i sammanhängande mix som är både fin och funktionell.

  Här är hemmet som visar att det går att vara kreativ även på liten yta

  Av Ann Merete Slåttland Foto: Irene Sandved Lunde

  För sex år sedan köpte Thea Fosslien Lund och maken Aleksander enplansvillan på 120 kvadratmeter. Sedan dess har de gjort i ordning vartenda rum från golv till tak.

  – Även om huset kan kännas lite litet för en familj på fyra personer, så ger det mig stort utrymme att använda min kreativitet och att hitta smarta lösningar som dessutom är fina, säger Thea.

  Ett exempel är den blå kvadraten ovanför soffan i vardagsrummet: en effektfull bakgrund till svartvit fotokonst i ett i övrigt ljusgrått rum.

  – Den där rutan är egentligen ett utslag av ren lättja. Jag var på väg att måla hela väggen blå, men tröttnade halvvägs. Då kom jag på att det skulle bli jättefint med en blå ruta med tavlor som hänger tätt, skrattar Thea.

  Hela reportaget läser du i Hus & Hem nr 2 2019.

  Ett rektangulärt köksbord byttes nyligen ut mot ett runt, som tar mindre golvyta men ger plats åt lika många matgäster. Runt bordet står Eames klassiska "DSR"-stolar.

  Den stora spegeln från House Doctor ovanför skänken skänker extra ljus och rymd åt vardagsrummet. Vasen från H&M Home tar upp spegelns runda form.

  Gången som leder från köket till sovrummen är smal, men med hjälp av en hylla som bara är 20 cm djup och en ljus fototapet känns den luftig och rymlig.

  Husets ursprungliga planlösning har fått vara kvar, sånär som på en köksvägg som revs och gav plats åt en köksö. Väggen är målad med kalkfärg från Pure & Original i kulören "Dark Forest". Bar­stolarna "Beetle" kommer från Gubi.

  Det blå fältet, målat i nyansen "Midnight Blue" från Jotun, ovanför soffan ger extra relief till konsten. Soffan kommer från Bohus och soffbordet från Morten Voss.

  De stora fönstren utan gardiner gör att naturen alltid känns närvarande, nästan som en del av inredningen.

  Kuddarna i soffan tar upp nyanserna från träden.

  Theas och Aleksanders sovrum är trivsamt och lika bekvämt som på hotell. En bred hylla ovanför sängen gör det lätt att byta ut tavlor och andra prydnadssaker när lusten faller på.

  Ikeas väggskåp "Metod" passar perfekt som förvaring i hallen. Mässingsljusstakar, tavlor och en blomma i vas gör att det praktiskt funktionella också blir vackert.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!