• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Glammig art deco kryddar den stilsäkra sekelskiftesdrömmen

  Att huset var ett renoveringsobjekt hindrade inte Tanja och Alexander från att slå till på villan i Danderyd. I dag har de skapat en sekelskiftesdröm i dov pastell, kryddad med glammig art deco.

  Glammig art deco kryddar den stilsäkra sekelskiftesdrömmen
  Foto: Cecilia Möller

  Av Emma Olai Foto: Cecilia Möller Text: Tina Ågren

  Vävtapeter, pizzeriavalv och unkna plastmattor… Tanja och Alexander Cronqvist tvekade inte ett ögonblick när de hittade den gula villan från förra sekelskiftet.

  – Det slumrade en charm bakom den murriga 1970-talsstilen, förklarar Tanja. Under ytan fanns vackra detaljer och knarrande trägolv, och möjligheten att återskapa en mer tidsenlig miljö.

  Rum efter rum har varsamt renoverats, och pizzeriakänslan är ersatt av en romantiskt sober drömtillvaro. Fokus har varit att återskapa husets själ och ålder, vilket inte minst har skett genom att så många originaldetaljer som möjligt har plockats fram. 

  Som krona på renoveringsverket ger Tanjas inredning huset en tidsenlig känsla. Den lugna, harmoniska basen med lite dova färgnyanser ger en både rustik och romantisk touch. Kryddad med glammiga detaljer och lyxiga materialval blir helheten spännande, i en slags uppdaterad men återhållen version av art deco. 

  – Min stil är ett hopplock av art déco, modernt, viktorianskt, glammigt franskt och en touch av vintage, säger Tanja.

  Väggarna i vardagsrummet är målade i dovt rosa "Pink Ground" från Farrow & Ball. För att få djup är rummet inrett med mörka möbler samt detaljer i svart och metall. Sammetssoffa och soffbord, Ruth & Joanna. Taklampa i design av Gino Sarfatti för Flos. Pall från Bloomingville, tv-bänk, Ikea, och matta från Kilands Mattor. Spegeln är ett vintagefynd.

  Det ljusa vardagsrummet binds ihop med en härlig glasveranda.

  Svarta detaljer kontrasterar fint mot de rosa väggarna. Sidobord från Ellos Home, bordslampa, Oscar & Clothilde.

  Tanja är fena på att skapa tilltalande stilleben. En ask, en bok och en lampa räcker för en fin helhet.

  Att hallen är trång kompenseras av att den är målad i ljusa toner som gör att den känns större.

  Det pampiga svarta skåpet passar perfekt i nischen vid ett fönster i vardagsrummet.

  Öppna spisen gränsar till köket och utgör kärnan på husets nedervåning.

  Köksön är byggd i nivåer så att grytor och stök inte syns trots öppen planlösning och umgänge när maten lagas. Spisfläkt från Siemens, barpallar "Neb High Chair" från No Early Birds i design av Pär Söderberg.

  Det befintliga köket i ek målades i en varmgrå nyans och fick nya beslag och ett helt nytt uttryck. Fogen mellan det klassiskt fasade kaklet var beige och trist men blev vit med hjälp av en fogpenna.

  Tanja dukar vackert till både vardag och fest. Vas H&M Home, fat från Agneta Livijn, tallrikar Oscar & Clothilde, cocktailglas Iittala Essence.

  Matplatsen blir personlig med kontraster i material och formspråk. Stolar, "Louis Ghost" från Kartell, pendellampa"Copper Round" från Tom Dixon och spegel från Sia. Bordet är gammalt och ommålat i en ljust grå färg.

  Elsas rum är härligt ombonat i ljusa pasteller. Tapet "Matilda Ribbon" från Ralph Lauren Home, säng och puff från Cubelie By Rose. Dockskåpet är ett lyckligt vintagefynd.

  Tanja har byggt dockskåpet i Hermines rum själv. Rummet är tapetserat med "Nouvelle Me" från Christian Lacroix. Säng, Sebra, svanen på väggen från Sew Heart Felt.

  Skrivbordet är ett second hand-fynd som passade perfekt till stolen från Alexanders farmor Irma.

  Sovrummet är en romantisk dröm i blå harmoni. Tapet "Ashfield Floral" från Ralph Lauren Home. Sänggavel, Mimosa by Inka, och sänglampor, Ikea. Överkast, Ellos Home, pläd från Newport.

  Ingen kan missa att familjen Cronqvists gula villa är byggd 1912.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!