• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • De hittade drömboendet – i romantiska Antibes

  Familjen Volde letade under flera år bostad i franska Antibes, och till slut hittade de sitt drömboende mitt i den gamla stadskärnan.

  De hittade drömboendet – i romantiska Antibes
  Foto: Yvonne Wilhelmsen

  Av Helle Tjaberg och Tone Kroken Foto: Yvonne Wilhelmsen Textbearbetning: Anette Sievers

  – Det är något som händer inom en när man går in i gamla Antibes, säger Marit Volden. Dofterna, ljuden och allt som händer ger en helt egen stämning.

  Och det var just den härliga atmo­sfären som lockade Marit och maken Kent från norska Trondheim att leta efter en bostad i de mysiga gränderna. När de till slut hittade sin lägenhet var det svårt att se hur den skulle kunna förvandlas till det franska drömboende som familjen önskade sig.

  – Lägenheten hade balkong och i stort sett inte så mycket mer, berättar Marit. Den var rätt och slätt ett skal. Det var lågt i tak och få fönster. Hade vi vetat vad vi gav oss in på hade vi kanske inte slagit till. 

  Upprustningen inleddes omedelbart.

  – Tre små lägenheter skulle bli en stor. Projektet blev dyrare än vi hade tänkt oss och vi fick också klagomål från grannarna, berättar Marit. Grannarna är tätt på, och eftersom lägenheten ligger i den gamla stadskärnan är det många regler som måste följas vid upprustning. Vi lyfte taket och gjorde väldigt stora förändringar. 

  I dag är lägenheten i Antibes precis det boende Marit och Kent drömde om, och varje vinter reser de dit fyra–fem gånger. Övrig tid hyr de ut.

  Det är underbart att sitta på balkongen utanför köket mitt i gamla Antibes. Stenbordet var det första inköpet som gjordes till lägenheten.

  Marit ritade själv köket, som är platsbyggt. Resultatet blev inte helt enligt ritningarna, men hon tycker ändå att det är charmigt och fungerar bra: "Vi lagar mycket mat. Utbudet är stort, speciellt av fisk som vi äter mycket."

  Trappan genom de båda våningarna är orginal och går upp till takterrassen. På väggen hänger en matta, som Marit hittade på en marknad i Antibes. Den följsamma textilen fungerar bättre än en tavla, eftersom väggen är ojämn.

  I matsalen spelar soffan från norska Slettvoll huvudrollen, Marit var bara tvungen att få ha den med sig till lägenheten i Antibes. Eftersom gatan behövdes stängas av när soffan hissades upp och togs in över verandan, krävdes tillstånd av borgmästaren. Matsalsbord från Riviera Maison, ljuskrona från Blanc d'Ivoire.

  Från takterrassen har familjen Volden utsikt mot bergen och havet. Här är det skönt att sitta och sola i avskildhet, eller bara njuta av utsikten på kvällen när ljusen tänds.

  Vardagsrummet är litet men mysigt med Ikeasoffa och bord från Riviera Maison. Stolen är köpt i Cannes.

  Den vackra sänggaveln från Blanc d'Ivoire togs med från Trondheim, medan sängen köptes i en lokal butik.

  Byrån hittades på en lokal loppmarknad, i likhet med många andra möbler och föremål i lägenheten. Överkast från Gant.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!