• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Öppen planlösning och fri havsutsikt i villan i Bjärred

    Med sina öppna ytor och panoramafönster är familjen Sandbergs tegelhus i Bjärred perfekt för sitt läge vid havet. Huset erbjuder fri sikt över Öresund, och klara dagar ser man ända till Köpenhamn.

    Öppen planlösning och fri havsutsikt i villan i Bjärred
    Foto: Peter Erlandsson

    Det är en solig dag med vita moln som sveper fram över himlen. Utsikten från huset är slående med fri sikt mot Malmö och Turning Torso, men också mot Öresundsbron i hela sin längd. Köpenhamns silhuett är tydlig vid horisonten. 

    Det är fem år sedan Rebecka och Johan Sandberg såg annonsen om att tomten bredvid Sveriges näst längsta brygga – "Långa bryggan" – var till salu. Det stod då ett gammalt vitputsat 40-talshus på tomten. 

    – Jag hade sett huset i många år, och när jag var yngre brukade vi ha strandfester här utanför, berättar Johan.

    Johan och Rebecka hade letat länge efter en tomt i Bjärred, där de bägge vuxit upp. 

    – För oss är det Bjärreds bästa tomt, med fri havsutsikt och lugnt läge. Vi har en stor park som granne på ena sidan, och på den andra ligger det ett hus med en stor trädgård, så det känns väldigt fritt.

    Som så ofta i strandnära lägen var det inte helt fritt fram att bygga som de ville.

    – Jag blev lite besviken över att det redan fanns ett bygglov beviljat. Jag hade ju gärna byggt mitt eget drömhus, helt efter egen ritning.

    Johan som är arkitekt insåg dock snabbt att det inte var tal om att skicka in en ny bygglovs­ansökan. 

    – De tidigare ägarna hade jobbat fram ett förslag med flera extra detaljer som de efter avslag gått vidare till länsstyrelsen med och till slut fått ett beviljande om bygglov. En process som tar väldigt lång tid.

    Johan bestämde sig därför för att använda den godkända bygglovsritningen och i stället modifiera den. 

    – Yttermåtten, ytan, volymen och höjden var alltså redan givna. Eftersom det fanns möjligheter att anpassa planlösningen kände vi att det skulle kunna gå ändå, berättar Johan.

    Alla material är valda för att klara den stora påfrestningen från väder och vind. 

    – Jag ville ha tegel eftersom jag vet hur hårt havet och vindarna sliter på husen här. Dessutom tyckte jag det var lite kul eftersom det tidigare funnits ett tegelbruk, Bjärreds tegelbruk, på tomten precis bredvid. Byggnaden ligger fortfarande kvar och vi kan se den från köksfönstret.

    Naturens egna färger

    Planlösningen är skapad efter familjens behov. Stora granitkeramikplattor på golvet gör huset praktiskt. Den ljusa och gråvita basen gör det enkelt att förändra med möbler, textilier och tavlor efter behov och humör. 

    – Vi gillar när det är en enkel bas, bättre att i stället lägga till färger i inredningsdetaljerna.

    Johan och Rebecka är konstintresserade, och i vardagsrummet har den stora tavlan av Björn Wessman fått påverka färgerna i rummet. Här blandas mörkt gröna sammetskuddar med olika turkosa, med gult och mässing som accenter. 

    Färgerna harmonierar också med naturens egna: havet, stranden, himlen och solen. Färgskalan går igen i resten av hemmet i olika gröna och blå nyanser med några enstaka gula färgklickar. 

    – Den moderna raka stilen med stora panoramafönster ut mot havet gör att havsutsikten blir så påtaglig att man måste ta hänsyn till den hela tiden. 

    Den öppna planlösningen gör att matplatsen hamnar mitt i huset. För att få in lägerkänsla har Johan ritat och placerat den öppna spisen i golvhöjd. En glasruta dras upp när det ska läggas på mer ved. 

    – Vi gillar hela huset, den öppna planlösningen och att man kan se rakt ut över havet. Det har blivit en riktig fullträff.

    På ovanvåningen är utsikten som bäst. En turkos matta i tv-hörnan har nästan samma nyans som havet utanför. Sovrummet har också en fantastisk utsikt över hela sundet. 

    Framför huset ligger poolen och den stora uteplatsen, med granitplattor och små murar som går att använda som sittplatser. 

    – Vi har satsat på att göra det så lättskött som möjligt med stora stenlagda ytor och en trädgård som kräver minimal skötsel, men som ändå känns grön.

    Ingången till huset är från sidan. Nedanför den stora pergolan har blåregn planterats för att skapa en grön gång om några år. Foto: Peter Erlandsson

    I matrummet som ligger strax bredvid köket står ett rejält matbord från Unoform och stolar från Hay. Vasen på bordet, Ikea. Foto: Peter Erlandsson

    För att kunna prata med den som lagar mat står tre barstolar från Hay framför spisen. Köket i ek är från Unoform, stolar, Hay. Köksskivorna är av kompositmaterial. Foto: Peter Erlandsson

    Vardags- rum, kök och matrum delas av med en öppen spis i golvhöjd. Johan har själv ritat den, och den har sedan försetts med en kassett från Elda. En glasruta dras upp när det ska läggas på ved. Kuddar, H&M Home, vas, Hemtex, och pläd, Miljögården. Foto: Peter Erlandsson

    Längs hela baksidan går en betongmur med en blomstrande rabatt under. Växter som stäppsalva, bolltistel och allium utgör en fin kontrast till betongen. Foto: Peter Erlandsson

    Huset är byggt i två våningar med fasadtegel och stora fönster­partier. Det stora glasräcket är valt för att inte störa utsikten på övervåningen. Delar av huset och även gästhuset har sedumtak. Terrassen har försetts med stödmurar som är tänkta att även fungera som sittytor. Foto: Peter Erlandsson

    En skön sitthörna har skapats utanför gästhuset. Utemöbler, Brafab. Foto: Peter Erlandsson

    Från vardagsrummet ger de stora glaspartierna ett härligt ljusinsläpp. Soffa och soffbord, Bolia. Fåtöljerna är klassiska "PK22" av Poul Kjærholm. Den stora tavlan är av Björn Wessman och den mindre av Anders Moseholm. Kuddar, H&M Home, mörkt turkos pläd, Miljögården. Foto: Peter Erlandsson

    En skön sitthörna har skapats utanför gästhuset som ligger vid poolen. Utemöbler, Brafab. Foto: Peter Erlandsson

    En slående utsikt över hela sundet möter Johan och Rebecka varje morgon. Sängbord, matta och lampor, Ikea. Överkast, Boarpsboden, kuddar, Himla, och liten blå vas, Broste Copenhagen. Utanför två fåtöljer från Brafab. Foto: Peter Erlandsson

    På andra våningen är utsikten ännu bättre, det höga glasräcket på balkongen utanför syns nästan inte alls. Ett smart sätt att behålla utsikten fri. Hallen som fungerar som tv-rum har soffa från Ikea, soffbord, Hay, matta, Svenssons i Lammhult. Femtiotalsfåtöljen kommer från Johans föräldrahem. Glasvas, Ikea. Tavlan på väggen är målad av Tonino Caputo och är en examenspresent från Johans pappa efter avslutad arkitektutbildning. Foto: Peter Erlandsson

    Även badrummen har inredning i ek från Unoform. Tvålar och burk, Rituals, handduk, Missoni. Foto: Peter Erlandsson

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!