• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Niklas och Sofie förverkligade sin dröm: ”Vi byggde nytt i lantlig stil”

    Ljust, luftigt och kryddat med en stor portion hemtrevlighet. Sophies och Niklas nybyggda huspärla ligger idylliskt på landet med sjöutsikt och hästhagar inpå knuten.

    Niklas och Sofie förverkligade sin dröm: ”Vi byggde nytt i lantlig stil”
    Foto: Karin Johansson

    Många som bygger nytt känner pressen att göra allt på en gång. Men Sophie Arvidsson och Niklas Svensson vet att det kan löna sig att vänta. När de byggde sitt hus 2009 målade de alla väggar vita för att låta inredningen växa fram mot en neutral fond. Därefter har en vägg i köket blivit svart och hallen pryds numera av en tapet med växtmotiv. Utbyggnaden med det fina matrummet som ligger i anslutning till vardagsrummet har också tillkommit på senare tid.

    – Från början var tanken att vi skulle bygga ett uterum på den platsen, men vi är glada att vi bodde in oss först, säger Sophie. 

    Efter några år i huset upplevde familjen att köket hade blivit trångt och de insåg att de ville bygga en köksö på platsen där matbordet stod

    – Då kom vi fram till att det var ett matrum vi skulle ha i den tänkta utbyggnaden i stället för ett uterum. Jag har alltid drömt om en gammal glasveranda så det blev vår inspiration när vi byggde matrummet.

    TOG HJÄLP AV EN ARKITEKT

    Utbyggnaden fick ett sadeltak som vitmålades invändigt och stora fönster i samtliga tre ytterväggar. Det gör att rummet badar i ljus och känns luftigt och rymligt.

    – Nu är det vår favoritplats hemma. Vi tillbringar mycket tid här tillsammans, inte bara när vi äter, utan vi sitter också gärna här och läser eller spelar spel, säger Sophie.

    Tidigare bodde familjen i ett gammalt hus inne i Aneby. De tyckte mycket om huset men var trötta på att ständigt renovera, och de gillade inte läget. 

    – Vi längtade ut på landet och föll för den här tomten som ligger nära samhället, men ändå i ett öppet landskap, precis vid sjön, med hästhagar precis inpå knuten. Dessutom finns det en cykelbana som går ända in till Aneby så att barnen smidigt kan cykla till sina kompisar. Det påminner mycket om hur vi själva har vuxit upp och det ville vi att våra barn också skulle få uppleva.

    Familjen tog hjälp en arkitekt, via husföretaget Anebyhus, som hjälpte dem att rita huset efter deras önskemål. Husföretaget levererade stommen, därefter gjorde Niklas, som är snickare, resten själv. Bygget påbörjades i november 2008, och till våren året efter kunde de flytta in.

    – Det var en intensiv period. Vi jobbade på med våra vanliga arbeten och byggde på kvällarna. Allt flöt på bra och vi blev faktiskt färdiga en månad tidigare än planerat, men visst, nu i efterhand inser vi att det var en tuff tid. Och Niklas gick nog ner några kilon, säger Sophie och ler.

    Tomten hade helt röjts på växtlighet vid bygget och eftersom det tar tid att anlägga en trädgård är familjen inte klar med den ännu. Invändigt känner de en lättnad över att de inte, som med sitt tidigare hus, behöver bo i ett ständigt renoveringskaos. 

    BLANDAR GÄRNA IN PASTELLER

    – Jag har haft ett stort intresse för inredning sedan jag var liten. Jag kommer ihåg att min favoritsysselsättning var att möblera om i mitt rum. Här hemma har vi satsat på en lantlig stil med äldre möbler som jag själv renoverat. Det är mycket vitt med svarta detaljer som jag mjukar upp med ljusa färger som blått och rosa, säger Sophie och fortsätter:

    – I inredningen är det en speciell känsla jag vill åt, och fokus är att huset ska kännas hemtrevligt. 

    När frågan om nästa projekt kommer på tal lyfter Niklas genast fram vad som står högst upp på listan. 

    – Jag vill bygga ett utomhusförråd, något som vi inte har haft tid med fram tills nu. Så det får nog bli nästa projekt, avslutar han.

    Den trevliga sittgruppen består av en rosa soffa från Mio, ljusblåa fåtöljer från Ikea och ett soffbord från Englesson. Foto: Karin Johansson

    Kakelugnen från Cronspisen har nyligen installerats. Tallrikshyllan och halvmånebordet är loppisfynd som Sophie har målat svarta. Foto: Karin Johansson

    Niklas hade drömt om att någon gång få bygga ett eget hus. En dröm som han och Sophie nu har förverkligat. Paret ville att huset skulle ha ett gammaldags uttryck och samtidigt passa in ute på landet. Att Sophie är förtjust i 20-talshus syns på detaljerna. Foto: Karin Johansson

    Köket är ljust och inbjudande. Inredning och beslag från Myresjökök. Köksön byggde familjen för några år sedan. Barstolarna kommer från Mio. Foto: Karin Johansson

    Den nya utbyggnaden ligger i anslutning till vardagsrum och kök. Rullvagn från Day Home, krukorna är köpta hos Blomsterlandet. Den rosa soffan kommer från Mio. Foto: Karin Johansson

    Väggklockan är inköpt på Mio. Dess placering vittnar om rummets imponerande takhöjd. Det svartvita klinkergolvet ger rummet karaktär. Foto: Karin Johansson

    Den nybyggda matsalen har väl tilltagna fönster från Elitfönster. Takkrona från Lakewood Living, bordet är köpt i en butik i Tranås som heter Inne, stolar från Ikea. Foto: Karin Johansson

    Ett charmigt stilleben med tre vaser på en bricka. Foto: Karin Johansson

    Badrummet går i romantisk gammaldags stil med en kommod med spegeldörrar och ett badkar på tassar. Glashyllorna på väggen kommer från Ikea, handduken är från H&M Home. Foto: Karin Johansson

    Leias rum har en tapet från Pip studio och en sänggavel från Trendrum. De praktiska vägghyllorna är från Ikea och säng­kläderna kommer från H&M Home. Foto: Karin Johansson

    Master bedroom med säng och sänggavel från Mio. Tapeterna kommer från Sandbergs. Sängkläder från Ikea och H&M Home, matta från Ellos. Foto: Karin Johansson

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!