• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset

  När livet tog en ny vändning sökte Cecilia sig tillbaka till rötterna i Värmland. Här, vid vackra Glafsfjorden, har hon skapat ett smart drömboende på bara 25 kvadrat!
  Foto: Cecilia Möller Text: Tina Åberg Styling: Emma Olai

  Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset

  En skilsmässa förändrade allt, inte minst bostadssituationen för Cecilia Engvall. Både villan i Täby och sommarstället i Stockholms skärgård såldes och Cecilia sökte sig tillbaka till sina rötter i Värmland. 

  – Även om vi var överens om det mesta så innebar skilsmässan förändringar som gjorde att sommarvistet i Arvika blev en trygghet och en plats dit jag kunde komma och tanka energi tillsammans med barnen och vänner, berättar Cecilia.

  Det är vid vackra Glafsfjorden som Cecilias föräldrar haft sommarställe sedan slutet av 1980-talet. Både Cecilia och hennes fyra barn har tillbringat många somrar här, i den rofyllda miljön. Därför kändes det naturligt att skapa ett nytt, halvpermanent boende där. Huvudsätet har hon kvar i Täby, utanför Stockholm.

  Cecilia har dessutom begåvats med en pappa som delar intresset för bostäder och inredning. Att bygga ett attefallshus på föräldrarnas stora tomt blev därför ett väldigt välkommet projekt. Cecilia hade en klar bild över hur huset skulle se ut, och hennes pappa skissade på funktionen. Tillsammans tog de sig an flera kluriga utmaningar.

  – Vi har alltid suttit och skissat på idéer tillsammans, han ritar och jag hittar på. Min stora passion i livet är att skapa vackra miljöer. Jag hade massor med idéer, och pappa är otroligt duktig på att rita och räkna ut hur man rent byggnadstekniskt ska få in funktionen på ett bra sätt. 

  Skräddarsydda lösningar

  Utgångspunkten var att hålla sig till attefallshusets tillåtna 25 kvadratmeter boyta och komplettera med ett sovloft. Några justeringar tillkom dock på vägen. Som trappan upp till sovloftet. Fyra meter som högsta punkt är vad som gäller för attefallshus men Cecilia ville inte ha trappan rakt fram i huset där den skulle ta plats och skymma utsikten. 

  – Vi skissade på alla möjliga idéer. Allt från en lucka i taket i badrummet med stege som skulle fällas ner, till att placera trappan med ingång från utsidan på huset. Efter samtal med kommunen fick vi dispens för ytterligare en meter på högsta punkten, vilket gjorde att vi kunde placera trappan längs ena väggen där den inte tar för mycket utrymme. Dessutom ville jag få plats med en "Ektorp"-soffa med divan under trappan, så det var svårt att få till vinkeln på trappan rätt. Men pappa satte i gång att rita, och det blev en 60 centimeter bred trappa, helt anpassad efter soffan! 

  Utmaningarna vid bygget av det lilla huset handlade inte bara om att få plats med alla funktioner, utan också om att bevara den luftiga känslan. Detta styrde i stor utsträckning valet av möbler och inredning. Som matbord köptes ett slagbord som kan fällas ihop vid behov. Skivan målade Cecilia vit och underredet grått som kontrast. 

  Cecilia tycker att det är stimulerande att skapa vacker inredning utan att det kostar alltför mycket. Hon fyndar gärna på loppis och auktioner och ger möbler nytt liv med lite färg och extra omsorg.

  – När jag inreder är det viktigt att det blir personligt. Man ska se vem som bor där. Jag älskar att blanda material och skapa kontraster. Jag har ju också en ganska klar bild av hur det färdiga resultatet ska se ut, och hittar jag inte det i handeln så skapar jag det själv. Loppisfynd är perfekta att måla om och sätta sin egen prägel på, det blir en helt annan själ i huset. Lyxiga detaljer blir fina till en rustik stil. En av mina favoritprylar i stugan är den vackra kristallkronan som är arvegods från min morfars föräldrahem. 

  Kärlek till naturen

  Naturen är en stor inspirationskälla, och Cecilia tycker om att ta in material från naturen för att skapa en vacker miljö. 

  – En mossig gren är bland det vackraste jag vet, och alla färgnyanser som finns i naturen ligger mig varmt om hjärtat. Men i just detta hus håller jag mig till blått, vitt och gulddetaljer. I ett litet hus får det inte bli för rörigt och för många olika färger. 

  – Jag är så oerhört oerhört tacksam över att få nyttja detta ställe, avslutar Cecilia och slår ut med armarna mot naturen utanför. Den här lilla stugan betyder så mycket för mig. Den har blivit min fasta punkt! 

  Attefallshuset har ett modernt formspråk men smälter ändå in i naturen och den kringliggande bebyggelsen tack vare färgvalet och de dova nyanserna.

  De stora fönsterpartierna ger ett fantastiskt ljusinsläpp, och dörrarna står ofta öppna under ljumma sommardagar. Golven i huset går i samma nivå som på altanen, som därmed blir en integrerad del av boytan och suddar ut gränsen mellan ute och inne

  Shoppa looken:

  Köket är placerat under sovloftet för att utnyttja ytorna på bästa sätt. Matplatsen är liten och kompakt, och Cecilia valde ett slagbord för att kunna variera antalet sittplatser beroende på hur många i familjen som är på plats. Bord "Gamleby", Ikea. Cecilia har målat bordsskivan vit och underredet grått. Pallar från Refurn, som även de har målats om. Taklampan från Ikea har fått ny sladd och glödlampa från Mio.

  De blåa och vita nyanserna återkommer i porslin och inredningsdetaljer. Tallrikarna är arvegods, krukorna kommer från Lilla Magasinet i Täby.

  Shoppa looken:

  Soffa "Ektorp" med divan, Ikea. Matta och bord från Ellos. Kuddar från Ohlssons Tyger och Leila's General Store. Lammskinnskuddar och lammskinn "Shansi", från Skinnwille.

  Shoppa looken:

  Sovloftet är precis lagom stort för att rymma säng och sängbord. Överkastet kommer från Hemtex. Sängkläder, Mio. Kuddarna är sydda av tyg från Laura Ashley.

  Skärmväggen från Ellos döljer en liten walk-in-closet på en kvadratmeter, inredd med byrå och klädhängare.

  Shoppa looken:

  Det antika sängbordet kommer från Refurn och har målats om i vitt och fått ny knopp från Indiska. Lampfot, Ikea. Lampskärmen hittade Cecilia i familjens förråd.

  Den dramatiska spegeln från Ikea utgör en effektiv kontrast mot den stilrena badrumsinredningen.

  Från uteplatsen har man en härlig utsikt över Glafsfjorden. Det är rofyllt att sitta här och se ut över vattnet och de blånande bergen i bakgrunden.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!