• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ett klassiskt lantkök är hjärtat i det här fina hemmet

  Tystnaden och atmosfären fick Sara och Johannes att köpa hus på landet, där de själva vuxit upp.
  – Här råmar korna utanför dörren och det finns inga hysteriska, stressade människor, säger Sara.
  Av Anna Truelsen och Sara Hellström Foto: Carina Olander

  Ett klassiskt lantkök är hjärtat i det här fina hemmet

  Efter att ha bott en tid i lägenhet i Trollhättan, bestämde sig Sara och Johannes för att leta efter ett hus i sin hemtrakt Sjuntorp, en mil söder om Trollhättan. Det tog tid och de bestämde sig till sist för att göra en efterlysning på Facebook.

  – Vi bad våra vänner dela inlägget och otroligt nog så fick vi napp nästan direkt, berättar Sara. 

  Det var en gammal kollega som kände en familj med ett hus till salu. 

  – Vi fick komma på en privat visning och blev förälskade. Läget var helt fantastisk, på landet men med gångavstånd in till byn. Vi visste direkt att vi ville ha det.

  De flesta av parets kompisar har bosatt sig i Trollhättan. Och även om Sara tror att flera av dem så småningom flyttar tillbaka till Sjuntorp, är det ytterst få som gjort det valet ännu. 

  – Visst, Sjuntorp är en håla – men en trevlig håla! Och storstadslivet är inget för oss. När vi tröttnar på landet åker vi en helg till Göteborg och får en spännande dos storstad – sedan har vi fått nog.

  Finlir i köket

  Huset är ursprungligen ett timmerhus från år 1840, men har byggts ut och moderniserats genom tiderna. De tidigare ägarna renoverade basen, så allt var i gott skick när Sara och Johannes tog över. Men paret har satt sin prägel på hemmet sedan de flyttade in i början av 2013.

  – Det första projektet vi gav oss på var att ta ner en tillfällig vägg som delade av allrummet på övervåningen. Vi hade tillräckligt med rum och ville hellre använda hallen som tv-rum, berättar Sara.

  Sedan dess har alla rum på övervåningen fixats och större delen av bottenvåningen fått nytt golv. Ja, det mesta har fått sig åtminstone en mini-makeover.

  – Ingen av oss var direkt hantverkskunnig när vi köpte huset, men med hjälp av våra föräldrar har vi lärt oss både det ena och det andra. Dessutom känner vi en snickare, en elektriker och en kakelsättare som har hjälpt oss mycket.  

  Det stora köket var det som fick paret att fastna för huset från allra första stund. Där var allt nästan precis så som de ville ha det, och justeringarna har bara handlat om begränsade insatser. Både Sara och Johannes är matlagningsintresserade och tillsammans driver de en cateringfirma. 

  – Vi tycker om att bjuda hem vänner och laga mat tillsammans. De som inte vill fixa med maten kan slå sig ner på barstolarna eller i soffan i verandan intill. Köket är så stort att man har kontakt med alla som är på bottenvåningen. 

  Renoveringsstopp

  Men nu är det paus i renoverandet.

  – Jag har satt ner foten. Nu är det bra som det är, säger Sara bestämt. 

  Hon berättar att Johannes gärna drar i gång nya projekt och att det snabbt kan bli mycket att stå i. 

  – Det känns inte som om vi riktigt har börjat bo här ännu. Så nu försöker jag låta bli att plantera fler frön till nya projekt. 

  Hon tycker att det absolut bästa med huset är läget på landet med närheten in till Sjuntorp, där båda två har sina föräldrar.

  – Att man kan öppna dörrarna och höra korna råma från andra sidan ån, eller hästarna frusta bakom häcken, det är helt fantastiskt!

  Det har blivit familjens drömhus, precis som det kändes den allra första gången. Samtidigt är Sara inte främmande för förändringar. Hon tror att de kommer att bo kvar i närheten av Sjuntorp, men inte nödvändigtvis i det här huset.

  – Det är ett stort ställe, med stora gräsmattor och en fasad att måla. Det tar mycket energi och kraft att sköta. 

  Om några år vill de kanske ha något mer lättskött.

  – Inget varar för evigt, vi vill nog prova på något annat också. 

  Den ljusa verandan på husets ena gavel används som allrum. Taket är i själva verket plant, men brädorna är satta så att ögat luras att tro att takhöjden är mycket högre. Fönstren är tillverkade i samma stil som originalfönstren i glasverandan på framsidan av huset. Bord, Mio. Stolar, Ikea. Soffa, Furniturebox. Taklampa, Balders Hage.

  Sara, Johannes och sonen Filip i sin rätta miljö.

  Köksön har stora och praktiska arbetsytor och en bardel där man kan hänga när maten lagas. Stekpannor i koppar, Grym design by Carl. Barpallar, Chilli. Lampa, Ikea.

  I den äldsta av glasverandorna har man utsikt ut över gårdsplanen och ängarna ner mot ån. Bord, Ikea. Stolar, Furniturebox.

  Köket är ett klassiskt lantkök, på hela 30 kvadratmeter, med gammaldags känsla. Paret har satt nytt kakel i halvförband, från Höganäs. Köksfläkt, Thermex. Bänkskivorna är behandlade med pigmenterad olja. Koppargryta "Carl", från Grym design by Carl.

  Från glasverandan kommer man ut till terrassen där paret har inrett en vind- och solskyddad sitthörna. Bordet, som är byggt av lastpallar och hjul, är lätt att flytta på. Soffa och segel, Ikea.

  Tillsammans med Saras pappa har Johannes byggt ett vinförråd under trappan. Lådorna är utdragbara och dörrarna gjorda av gamla fönster. Utrymmet håller en lägre temperatur än resten av huset. Trappräcket på övervåningen är tillverkat av Johannes syssling som är snickare. Trappan har målats vit för att lysa upp trapphallen.

  I allrummet på över­våningen har paret tagit ner en vägg och ersatt en röd medaljongtapet med vita väggar. Bokhyllan var förut svart och senapsgul. För att få ihop tillräckligt med böcker för att fylla den tog familjen hjälp av släkt och vänner. Satsbord, Mio. Soffa och matta, Ikea. Ullpläd, Design by Pia.

  Filips rum är tapetserat med tapeten "Lilleby", Borås­tapeter. Kuddarna i rött och grått har Sara sytt. Sparkbil, Baghera. Låda i papp, Gekås.

  Sängbord, Mio. Sänglampa, Ikea.

  Bakom pardörrarna i sovrummet har paret en walk-in-closet. Byrå, Ikea. Pigtittaren är köpt begagnad och målad vit.

  Byråar, hyllor, korgar och stänger för galgar ger bra förvaring i klädkammaren. Hylla och byråar, Ikea. Tavla tecknad av Johannes styvsyster.

  I sovrummet syns spår av den gamla knuttimringen – en fin kontrast till den ljusa inredningen. Sänggavel, Möbelmästarna.

  Badrummet från 1990-talet har fått nya speglar och en ny kommod, snickrad av Johannes syssling. Handfat, Hafa. Blandare, Mora Armatur.

  Första sommaren i huset förverkligade Johannes en dröm som han haft sedan han var liten, nämligen att anlägga en damm. Varje år planterar han en ny växt i anslutning till dammen.

  Huset är från början ett gammalt torp byggt år 1840. Det har moderniserats och byggts till genom åren. Glasverandan på husets framsida kom förmodligen till i början av 1900-talet. Glasverandan till vänster är byggd på senare år.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!