• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Modernt möter industri med en touch av sekelskifte – på bara 63 kvadrat

  I bostaden från 1945 har Fredrik och Adam inrett med lika delar industri, sekelskifte och moderna möbler.
  – Vi blandar olika inredningsstilar för att få till en mer eklektisk stil. Det blir mer levande och mycket mindre trendkänsligt.
  Av Jessica Holm Foto: Karin Johansson

  Modernt möter industri med en touch av sekelskifte – på bara 63 kvadrat

  Redan i dörren känns lugnet som den ombonade inredningen hemma hos Fredrik och Adam sprider. 

  – Jag älskar att fixa hemma, säger Fredrik. Jag kollar alltid av med Adam så klart, men det är oftast jag som tar initiativet om vi gör om eller köper hem något nytt.  

  Och även om Adam inte kallar sig ointresserad så är inredning inte någon passion för honom. Det är det däremot för Fredrik. 

  Lägenheten på Guldheden i Göteborg är parets första gemensamma boende. De föll för guldläget med gångavstånd till både Avenyn och Linnéstaden, planlösningen, köket med de bevarade detaljerna – ja, det mesta.

  – Nu har vi bott här ett par år. Vi kikar så smått efter något annat, men får se när det rätta boendet dyker upp. Det skulle vara trevligt med en liten uteplats, så våra katter kan få komma utomhus ibland, säger Fredrik.

  När paret flyttade ihop skaffade de katten Estrid, en grålurvig donna som gärna håller sig i skymundan när det kommer gäster. Nu har hon fått sällskap av kattungen Otis, som till skillnad från sin storasyster är en väldigt social och lite vild typ.

  – Jag har gärna vaser med snittblommor framme. Men med en kattunge i lägenheten är det lite svårt. Han leker gärna med dekorationerna, skrattar Fredrik.

  Gröna fingrar

  Flerfamiljshuset, som lägenheten ligger i, vilar högt uppe på en bergsknalle på Norra Guldheden. Det är ett område med 50-talets typiska folkhemsarkitektur, sprungen ur 1930-talets funktionalism. Bostäderna stod klara till utställningen "Bo bättre" 1945, och stadsdelen ansågs vara en mönsteranläggning som sedan präglade nya bostadsområden i både Göteborg och Stockholm.

  – Vi gillar funkiskänslan med de raka linjerna och den funktionella planlösningen. Men vi inreder inte med 50-talsmöbler. Snarare modernt med inslag av industri och ännu äldre. Det vore härligt att bo i en sekelskiftes-våning någon gång i framtiden.

  Lägenheten har ljusinsläpp från två väderstreck. I köket ligger ett vitmålat gammalt trägolv och i övriga lägenheten är det parkett. 

  – Att inreda med många växter, gärna lite udda sorter, är mitt bästa inredningsknep. Hemmet känns levande och dessutom renar växterna luften, säger Fredrik. 

  På sistone har han blivit lite besatt av att driva upp allt möjligt, som ett avokadoträd ur en kärna och en liten ek ur ett ekollon. 

  – Billigt och hållbart om man ser till att vårda dem, plantera om ibland och ge dem näring!

  Kreativa idéer

  Fredrik berättar att han gärna lägger pengar på utvalda prylar och möbler, men att det inte är mycket som slår den sköna känslan av att hitta något fint till fyndpris. Som de fyra gamla stolarna med vinröd sits runt matbordet i vardagsrummet. Dem hittade Fredrik i en stor second hand-butik där de nästan skänktes bort. 

  – Jag har ganska bestämda åsikter om vad jag gillar och inte. Just nu är jag väldigt inne på konsthantverk. Jag går en drejkurs för att lära mig mer och jag gillar verkligen hantverk gjort med kärlek.

  Och hittar han inte det han söker tillverkar han det gärna själv av något nytt eller gammalt, målar om och kompletterar kanske med en detalj. Klädhängaren är en sådan lösning. När det inte fanns någon färdig produkt som passade tillverkade han en egen av läderband och kopparrör. 

  – Och i går kom jag på att jag kunde köpa fint papper och klä en gammal lampskärm med. Det blev ganska bra. På något sätt måste jag ju få ut min kreativitet! säger Fredrik. 

  Spegel, Ikea. Soffa, Bolia. Sittpuff, Cervera. Kuddar från Designers Guild, Lisa Bengtsson, Market 29 och H&M Home. Soffbordet har hängt med i många år.

  Adam till vänster och Fredrik till höger.

  Vardagsrummet är stort och rymmer både soffhörna och matplats. Lampa, Lampgustaf. Matbord, från nedlagda Santa Fe. Matta köpt i Köpenhamn. Tavla över Göteborg, The Global Institute of Creation. Tavla med citat, Moderna Museet.

  Klädhängaren i hallen har Fredrik gjort av ett kopparrör och läderband som fästs i taket.

  Mässingsknoppar, Norrgavel. Kakfatet har Fredrik gjort av gammalt porslin. Tavla, från nedlagda Prickig Katt. Brun bricka, arvegods. Rund bricka, Lisa Bengtsson. Keramikmuggar, Hay. Mjölkkanna, Elinkeramik.

  I hallen står två Ikeabyråar där det tidigare fanns två platsbyggda garderober. Tavlan är ett original av Bill Olson. Inramad plansch, Olle Eksell.

  Köket är välbevarat och har originalluckorna kvar. Fredrik och Adam har bytt kakel, fläkt och spis.

  Tema rosor vid matplatsen. Bordet är ett loppisfynd. Pall, Tolix. Matta, House Doctor.

  Väggarna är målade i en varmgrå nyans. Inramad plansch, Röhsska Museet. Soffa, Bolia. Sittpuff, Cervera. Kuddar, H&M Home.

  Burspråken och de profilerade taklisterna är kännetecknande för husen på Norra Guldheden. Från vardagsrumsfönstret har man utsikt ner mot de centrala delarna av Göteborg.

  Otis trivs på bordet där han håller koll på vardagsrummet.

  Det halvmåne­formade bordet har Adam fått från sin mamma. Minibordet är gjort av en Ikeapall som Fredrik målat och lagt en marmorskiva på. Trähästen har en vän gjort. Träboxar på väggen, Lagerhaus.

  Rummet bredvid vardagsrummet har utgång till balkongen. Fåtölj, Trademax. Kudde, Designers Guild. Fotografiskt gummitryck av Monica Englund. Lampfötter från Orrefors, köpta i en second hand-butik. Lampan i taket har Fredrik gjort med hjälp av en gammal lampstomme och dekorationspapper.

  Ett inramat citat från en låt av Joel Alme.

  Vy från sovrummet till vardagsrummet. Byrå i plåt, House Doctor.

  I sovrummet hänger en skolplansch köpt på loppis. En gammal dörr fungerar som sänggavel. Filt, Åhléns.

  Klämspot, Hay. Bäddtextiler, H&M Home. Pall, Ikea.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!