• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Drömhuset i skärgården är en blandning av Bullerbyn och Saltkråkan

  Ovanför granitklipporna ligger det – skärgårdsstället som funnits i släkten i generationer och fått växa med familjen. Här finns en stämning av Bullerbyn och Satkråkan i ett.

  De rödmålade husen som ligger insmugna bakom klipporna vid fjärden i Stockholms skärgård har byggts om och till i omgångar.

  Hallens gamla stegstol är arvegods. Krokarna är gamla men liknande finns på Gysinge Byggnadsvård.

  I det enkla vitmålade köket finns plats för barnbarnens lekar. Den lilla gröna servisen fanns redan i Ingrids mammas lekstuga. Korgstolar, från Blocket. Plastmatta, Rusta. Prickig duk från Harrys Hardware. Bricka, Svenskt Tenn. Skålar, Gustavsberg.

  Den blå kökssoffan, bordskistan och lilla kistan är del av arvegods som funnits länge i familjen. Broderad kudde, från Åhlens. I fönstret står stilenliga Mårbackapelargoner.

  Kuddarna I hörnet är sydda av tyg från Svenskt Tenn. Stora bordet är hemsnickrat av spillvirke och används som matbord och arbetsplats. Lampor och ljuskrona från Ikea.

  En lunch av kokta rödbetor, fetaost med basilika, hemgjort bröd och oliver. Porslinfat och skålar från Mateus och Spruzzi. Taklampor, Ikea. Mässingsljusstakar och kopparvas är arvegods.

  Den gamla trästolen från 1821 är ett arv efter Ingrids far. Han har också själv sytt kudden av ett gammalt bolster. Vedspisen är bra att ha när kylan kommer.

  I en av husets äldre delar finns det lilla vardagsrummet. Brickbordet har Ingrid ärvt av sin far. Carl Larsson-affischer från Nationalmuseum. Lampan med grön skärm var från början en fotogenlampa. Skål, Gustavsberg. Överkast och pläd, Ikea.

  Det fina gamla Hälsingeskåpet slukar en hel del porslin och saker. Kökssoffan och kistorna är arvegods från Ingrids far.

  Det mesta i sovrummet är arvegods. Sängen under snedtaket är ommålad. Gardiner sydda av "Toile de Jouy"-tyg.

  Toaväggarna är klädda med gamla tidningar.

  Utedass i vitt och blått. Skåpet är arvegods. Gardiner sydda av "Toile de Jouy"-tyg. Bänken är fint ådringsmålad.

  Dukat mellan vattnet och huset. Röd kudde och tygväska från Svenskt Tenn. Tygservetter, glaslyktor, bestick och glas, Åhléns. Munblåsta vinglas från Biot i södra Frankrike. Porslinskanna med stänk, Spruzzi. Skål, Mateus.

  Dukat mellan vattnet och huset. Röd kudde, Svenskt Tenn. Tygservetter, glaslyktor, bestick och glas, Åhlens. Munblåsta vinglas från Biot i södra Frankrike. Skål, Mateus. Tallrikar "Allmoge", Gustavsberg.

  Den ursprungliga delen är byggd kring 1900 men sommarstället har byggts till i omgångar och är nu 200 kvm. De två husen är byggda i vinkel och är samman­bundna av en altan.

  Den ursprungliga delen är byggd kring 1900 men sommarstället har byggts till i omgångar och är nu 200 kvm. De två husen är byggda i vinkel och är samman­bundna av en altan.

  Strax utanför Stavsnäs, på en av skärgårdens 30 000 öar, har Ingrid och hennes familj bott på somrarna de senaste sextio åren.
  – Att bo på en ö är rena lyckan för oss, berättar Ingrid som åker ut på helger redan i april och inte stänger huset förrän sent i november, om vädret tillåter.
  Hon och hennes man är båda "sextio-plussare" och har förmånen att kunna ha alla sina tre barn och deras familjer samlade på ön när de är lediga.
  – Från början var husen ganska små. Men vi har sett till att förlänga, höja och bygga till genom åren. Så nu kan alla våra barn och barnbarn få rum.
  Paret har själva ritat alla ombyggnationer, terrasser och bryggor, vilket ger harmoni och samstämmighet, både exteriört och interiört. När man anländer från sjön till bryggan och de faluröda byggnaderna på ön känns det som att komma till en blandning av Bullerbyn och Saltkråkan.

  Tar vara på arvegods

  Husen, som ligger i vinkel och är sammanbundna av en altan, har sammanlagt sju rum, fem sovrum och två allrum. Inredningen är enkel och sparsmakad, nästan helt utan mattor eller gardiner.
  – Här på landet vill vi ha det lite enklare, med vita väggar och tak. Sedan har vi möblerat med en hel del arvegods.
  I det kombinerade köket och matsalen med en bedövande vacker utsikt över fjärden och omgivande holmar står till exempel en gammal blå kökssoffa. Den, liksom de vackra gamla träkistorna som står lite här och var i huset, är ärvda efter Ingrids far, en advokat, som var mycket intresserad av möbler och inredning. Han köpte mängder av vackra gamla trämöbler, många i en Carl Larssonsk allmogestil, och målade sedan om en del av dem.
  Och det gör sig kanske extra bra i den lantliga skärgårdsmiljön.
  – Dessutom tycker vi att man ska ta vara på det man har, i stället för att köpa nytt hela tiden. Det blir mer personligt när hemmet får flera olika lager av familjens arv. Det ger en stil som vi trivs med, säger Ingrid.

  Matbord av spillvirke

  Men för att alla i den stora familjen ska få rum behövs också några nyare och mer praktiska speciallösningar.
  – Vi har till exempel byggt in en del väggfasta bänkar vid matplatsen, så att alla får plats runt bordet samtidigt. Och det stadiga matbordet är gjort av träställningarna som blev över vid ett av husbyggena.
  Det stora rummet med det ljusa köket och matplatsen är den centrala punkten. Här samlas alla, om man inte sitter ute på altanen där man hör vågskvalpet från stranden.
  För Ingrid och hennes man handlar nästa projekt om att flytta bastun närmare vattnet.
  – Vi lägger till saker bit för bit. I somras fick vi vattenrening och en diskmaskin, vilket är underbart. Vi är oerhört förtjusta i vår lilla Bullerby och att hela familjen vill vara här!

  Av Axel Mörner Styling Anette Mörner Foto Anne NyblÆus
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!