• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anna och Johan har inrett sitt nybyggda hus med 70-talsvibbar

  Johan och Anna köpte en tomt på Hönö och byggde sitt drömhus. Inredningen går i 70-talsstil – "Hos oss finns varken blått eller rött och inte heller träslaget ek."

  Huset är byggt 2008 och målat med brun färg från Demidekk.

  I vardagsrummet hänger Annas egna illustrationer av familjen. Soffa "Karlstad" och matta "Stockholm", Ikea. Fåtöljen är arvegods. Soffbord "Tablo" och rullvagn "Block", Normann Copenhagen. Taklampa, troligtvis från Ateljé Lyktan, köpt på Tradera.

  Soffa "Stockholm", Ikea. Golvlampa, lånad från goda vänner. Gula kuddar i soffan har Anna sytt i ulltyg. Bokhyllor "String", String Furniture.

  Byrån är ärvd och ommålad. På lådfronterna har Anna satt dekorplast. Lampfoten har varit hennes farmors. Det grafiska trycket har Anna gjort själv och fågeln på väggen är gjord av washitejp.

  Planlösningen är öppen mellan kök och matplats. Mellan bänk- och överskåp ger fönster utsikt mot gatan. Överskåp, Tibrokök. Kyl, frys, spisfläkt, ugn och mikrougn, Husqvarna Electrolux. Orangemålade barnmöbler, Ikea.

  Anna ville ha köksskåp i valnöt, men för att intrycket inte skulle bli för mörkt valdes vita överskåp, från Tibrokök.

  Brickorna har Anna gjort av egna textiltryck på gamla lakan som hon lämnat in till ett brickföretag för laminering. De säljs även i hennes e-butik, ochform.se.

  Barnstol "Trip trap", Stokke. Eamesstolar och Ikeastolar. Pendellampa "Bumling", Ateljé Lyktan, köpt på loppis. Ljusstakar från Guldkroken, köpta på diverse loppisar och Tradera. Fönsterlamporna är gåvor och begagnade fynd.

  Muggar med blommor, från House of Rym.

  Gunnars rum har en vägg med tapet "Lilly", Sandbergs. Robotar i vinyldekor, Ferm Living. Hylla "String", String Furniture.

  Kontorsstol köpt på loppis. Skrivbordslampa, TraKontorsstol köpt på loppis. Skrivbordslampa, Tradera. Hurtsar, Ikea.dera. Hurtsar, Ikea.

  På övervåningen har familjen ett litet allrum. Soffa "Karlstad", Ikea. Soffbordet är ärvt. Pendellampa köpt på loppis. På väggen har Anna satt upp en perforerad skiva med ram på baksidan.

  Trädtapeten är gjord av gamla tapetbitar och köpt som byggsats, från inke.nl.

  En rullgardin ger insynsskydd i badrummet. Grön mosaik "Mondrian Verde", CC Höganäs. Övriga väggar "Tina Ivory", Svenska Kakel. Klinkergolv "Tina Chocolate", Svenska Kakel. Eftersom badkaret är extra djupt har man gjort en kaklad trappa. Den ger lite extra liv till badrummet.

  På ytterdörrens tsida står det "hej" i dekorplast och på insidan…

  En öppen planlösning på bottenvåningen och dold hall var två av kraven vid valet av typhus.

  En öppen planlösning på bottenvåningen och dold hall var två av kraven vid valet av typhus.

  Egentligen var det Johans pappa som övertalade sin son att köpa tomten på ön. Själv hade Johan, 23 år gammal, inga tankar på att bygga något hus. Han och Anna hade varit tillsammans i ett år. De flyttade till Sundsvall för att plugga och kom tillbaka till Hönö år 2005.
  – Då hyrde vi en lägenhet. När vi sedan hade fasta jobb och funderade på att utöka familjen kändes det som rätt läge att börja bygga, berättar Anna.

  Det är svårt att få tag på tomter på Hönö, och ofta är det billigare att bygga nytt än att köpa begagnat. Efter några misslyckade försök att skissa på huset själva satte Anna och Johan sig ner med massor av huskataloger och letade efter ett hus med den rätta planlösningen.
  – Vi ville att kök, matsal och vardagsrum skulle vara en stor umgängesyta och att sovrummen skulle ligga på övervåningen. En dold hall stod också högt upp på listan.

  Valmöjligheter – på gott och ont

  Hos Sävsjö Trähus hittade de ett hus som motsvarade deras önskemål och gick att anpassa ytterligare efter familjens behov.
  Anna var föräldraledig med Gunnar under byggtiden och kunde med jämna mellanrum kontrollera att allt såg bra ut. Dagen före julafton 2008 flyttade de till slut in.

  Fördelen med att bygga eget var att själva få välja allt, men det var på samma gång nackdelen.
  – Vi fick välja det kök, golv, kakel och de tapeter, lister, dörrar och eluttag som vi ville ha. Men det var väldigt svårt att göra alla val på en gång, utan att se hur det passade ihop. Vi fick helt och hållet förlita oss på bilden vi hade i huvudet, och det togs en del förhastade beslut.

  I efterhand kan de ångra att de snålade på småsaker som att inte sätta eluttag över alla fönster eller att inte låta hantverkarna inreda tvättstugan.
  Både Anna och Johan har vuxit upp på Hönö och har nästan all familj på ön.
  – Livet här är väldigt tryggt. Ibland tar vi närheten till naturen och havet för given. Därför var det bra att vara härifrån i några år. Nu ser vi för- och nackdelar tydligare.
  – Jag längtar ofta efter cityliv men närheten till familjen väger tyngre. Och somrarna är fantastiska här ute! Vi har massor av fina badställen bara fem minuter bort, säger Anna.

  Retro färgskala

  Känslan i hemmet går i 70-talsanda.
  – Det har aldrig varit en medveten tanke, men min sammantagna stil drar visst åt det hållet, säger Anna.
  Hon gillar gult, orange, brunt och grönt i inredningen, men vill inte ha den murriga känslan – därför är väggarna ljusa.
  – Framför allt tror jag att det är val av träslag och färger i inredningen som ger 70-talskänslan. Hos oss finns varken blått eller rött och inte heller träslaget ek.

  När huset var färdigt var tomten bara en stor grushög med ogräs. Andra sommaren byggde de en altan och året därefter rullade de ut en gräsmatta och lade plattor. Ytterligare ett år senare byggde de staket och planterade träd. Kvar är bara sådant som Anna och Johan själva ser som småprojekt.
  – Vi är inte så mycket för stora projekt. Vi är nöjda av oss och vill inte lägga alltför mycket tid på hus och trädgård.

  Visserligen har de planer på att bygga ett förråd eller garage och lägga plattor vid husets entré, men förhoppningen är att kunna anlita någon som gör det.
  – Vi måste ju få tid att sitta i soffan också! säger Anna.

  Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!