• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ljus, rymd och mezzaninvåning – det här huset har allt!

  Hundraåriga takbjälkar, finurlig arkitektur och skandinaviska vintagemöbler. I Katharinas och Martins nybyggda hus i Tyskland är kärleken till återbruk och svenska möbler lika stor som viljan att tänka nytt.

  Husets huvudingång och vardagsrum ligger en trappa upp, medan sovrummen ligger i markplan. Denna otraditionella lösning gör vardagsrum och matrum mycket ljusare. Dessutom finns det en takkupa med fönster i halvvåningen under taket.

  Katharina hittade soffan och fåtöljerna på www.ebay.com. Teakmöbler som dessa blev vanliga efter andra världskriget och typiskt för tiden är de oklädda armstöden. Hon har själv sytt om dynorna med ett mörkblått ulltyg. Soffbordet är köpt på loppmarknad. Matta, Ikea.

  Ovanför den gamla köpmandisken står en samling blått glas fint sorterad.

  Hela den ena sidan av huset är byggd av tegelsten från den gamla ladan som förr stod på tomten. Katharina och Martin tvättade varje enskild tegelsten med borste.

  Den ena sidan av mezzaninen, halvvåningen högst upp, fungerar som en kombination av vardagsrum och hemmakontor.

  En skön korggunga har fästs i taket.

  Från vardagsrummet ser man över trappan in i köket. Taklamporna från Ikea har Katharina lackerat blå med sprejfärg. Trappan leder ner till sovrummet och barnens rum i bottenvåningen.

  Köket går i ljusa toner, men de rustika takbjälkarna ger det karaktär.

  Den ena halvan av vardagsrummet fungerar som matplats som förenar industristil med kärleken till gamla begagnade möbler. Stolar och bänk är fyndade genom www.ebay.com. Lampor, från www.vintagewonderland.com. Matbordet har Katharina fått från den lokala sporthallen som ville kassera bordet för att det saknade en skruv.

  En liten bänk som kommer från ett daghem i närheten, en ommålad kommod och en smaling fina leksaker i trä skapar stämning i barnrummet.

  I sovrummet är väggarna målade i en ljusgrå nyans. Några av kuddarna har Katharina sytt själv, några är från Ikea. Rispapperslampor, från Ikea, har doppats i målarfärg. De små vägghyllorna, från www.strauss-innovation.de.

  Katharina har satt upp en tavla av kork för sina smycken i sängkammaren. Skär korkplattor diagonalt, måla och limma fast dem på en bit kraftig kartong. Använd spik eller häftstift som krokar.

  En liten sminkhörna i sovrummet inrett i pasteller. Spegeln är ett loppisfynd.

  Den gedigna ekplankan som fungerar som badrumsbänk fanns i den förfallna ladan som stod på tomten. Tvättställ, från Duravit.

  Det 200 kvm stora huset står på en norrvänd tomt. För att få in så mycket ljus som möjligt har det fått en annorlunda planlösning med entrén en trappa upp. Dessutom finns här en halvvåning under snedtaket med takkupa.

  Katharina Pasternak kunde se möjligheterna i den över hundra år gamla ladugården. Hon och hennes man Martin hade fått möjlighet att köpa tomten som låg alldeles intill svärföräldrarnas hus i Aschaffenburg i Tyskland. Ladan som stod där var förfallen, men det var högt i tak och de stabila takbjälkarna av mörkt ekträ var mycket vackra. Det fanns en lugn och vänlig atmosfär i byggnaden där kossor hade idisslat år efter år. Med en grundlig renovering och lite tålamod kunde de säkert förvandla den till ett charmigt hem.

  Eller?
  – Jag var helt uppslukad av idén, jag ville inget hellre, säger Katharina.
  Men samtidigt var hon gravid med sitt första barn och realiteterna började torna upp sig.
  – Jag började fundera på hur vi någonsin skulle kunna värma upp en så stor byggnad. De tjocka sandstensmurarna saknade isolering, vilket gjorde det nästan omöjligt att få upp temperaturen till en vettig nivå om vintern. Så i stället för att renovera ladan, som hade stått tom i många år, beslutade vi att riva och bygga ett nytt hus.
  Men de imponerande takbjälkarna var välbevarade och en av ladans gavlar var murad av handgjorda tegelstenar som är svåra att få tag i i dag.
  – Dessutom hittade vi en stapel med dammiga men otroligt vackra kakelplattor från 1920-talet i ett hörn av stallet.
  –  Jag tror på återbruk. Jag blev nog präglad som barn, då mina morföräldrar hade en secondhandbutik med möbler och gamla tyger. Min syster och jag brukade springa runt i butiken och gömma oss bakom gamla klänningar. Än i dag älskar jag den där doften av gamla tyger.


  Entré en trappa upp

  Men även om återanvändning var en grundtanke i det nya huset skulle det också finnas moderna, miljövänliga lösningar när det gällde isolering och uppvärmning.
  – Huset värms upp med en energisnål värmepump. Vårt hus har dessutom treglasfönster och det är så grundligt isolerat att vi aldrig behöver ha golvvärmen på i vardagsrummet. Eftersom sovrummen ligger längst ner i huset, är det egentligen bara dem vi behöver värma upp.
  Den 200 kvadratmeter stora villan består av ett bottenplan med sovrum, barnrum, badrum och kontor. Husets entré ligger ovanligt nog en trappa upp. På första våningen stiger man sedan in i ett allrum som har imponerande högt i tak tack vare en halvvåning, en så kallad mezzanin.
  – Det är en ovanlig lösning. Men eftersom tomten är norrvänd skulle vardagsrummet blivit mörkt och trist om vi hade placerat det på bottenvåningen.
  Dessutom finns det en stor takkupa som släpper in ljus i rummen. Den höga gaveln består av vacker tegelsten i brända nyanser från den gamla ladan.
  – Vi tvättade varje enskild tegelsten med borste. Mycket jobb, men det var det värt, säger Katharina.
  Andra exempel på återvunnet material är de tjocka bjälkarna som stöder mezzaninen och den breda ekplankan som fått bli bänk i badrummet.
  – Jag ville absolut använda den, så vi var tvungna att gå på jakt efter ett tvättställ som passade i format. Det var svårt! Men vi hittade ett och jag tror att det är det dyraste vi har i hela huset, berättar Katharina.


  Älskar svensk design

  Själva inredningen är självklart också präglad av återbruk. Varför köpa nyproducerat när det redan finns så mycket fint? Framför allt funktionell skandinavisk design.
  – Jag hade turen att hitta våra vita matsalsmöbler från Sverige på nätet! Äldre möbler har ofta så god kvalitet att de bara blir vackrare med åren.
  Katharinas jakt på nordiska designklassiker har gett goda resultat.
  – Jag hittade en dansk Kay Bojesen-apa på en loppmarknad för en halv euro! Här i Tyskland är det inte alla som känner igen nordisk design, det är fortfarande möjligt att göra riktiga fynd.

  Av Shanti Broeng Text Nina Sederholm Foto Peter Broeng/Linnea Press
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!