• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Från "sur cigarrlåda" till dansk design när den är som bäst!

  Charlottes och Christians svarta trähus fick genomgå en stor förvandling för att bli ett riktigt drömhus. Innanför de stora fönsterpartierna är inredningen lika rofylld som naturen utanför. Kika in i en dansk idyll!

  Med lyktor och gröna växter går det att skapa stämning utanför dörren – även utan snö.

  Hallen i tillbyggnaden blir lite bredare av den stora spegeln, från House Doctor.

  Köket är praktiskt planerat under snedtaket.

  Planlösningen mellan kök och vardagsrum är öppen och avgränsas bara av en köksö med bred granitskiva. Barstolar, Tolix. Vägglampor "Globe Light", Eleanor Home

  Matplatsen har plats för åtta personer. Bordet är vitpigmenterat och köpt i Frankrike. Galvaniserade stolar, Tolix. Tavlorna är en blandning av bilder och plakat från diverse resor. Lampor, Maison du Monde.

  Vardagsrummet går helt i naturtoner. Tavla med buffelhuvud, av den danske konstnären Kurt Trampedach. Christian har gjort tavelramen. Soffbord, Claythorpe Living. Lampor "Bestlite", Gubi. Soffa köpt i Sverige.

  Föräldrarnas sovrum är så stort att det har plats för ett hemmakontor. Barnskorna på skrivbordet påminner dem om att deras gemensamma företag startade med just barnskor. Bordet har Christian snickrat av betsad furu. Hurts, House Doctor. Kontorsstol "EA219", design Charles och Rey Eames, Vitra.

  Svartmålad sänggavel, Lexington. Pendellampa köpt på Lauritz.com. Vägglampor "Tolomeo", Artemide. Gammal kinesisk kista, Green Square.

  Brädväggarna i Nayas rum är vitmålade precis somi resten av huset. Sänggavel och kuddar, Nordal, Plus Fine och By Nord. Hurts, House Doctor.

  På väggen i Nataschas rum hänger en färgstark tavla som hon har målat tillsammans med konstnären Kristian Hornslet. Skrivbord, Claythorpe Living. Skrivbordsstol, Maison du Monde. Fåtölj "Acapulco", OK Design. Kudde med ansikte, Nordal.

  Badrummet går i klassiskt svart och vitt.

  Uteplatsen används även vintertid. Christian har själv gjort de låga möblerna. Dynor och kuddar, Tine K. Renskinn, Lauritz.com.

  Efter att huset byggts ut med två sovrum och badrum, till tvillingdöttrarna, är det nästan 200 kvm stort.

  Charlotte Balling och Christian Eli bor med sin familj i det som kallas "Den svenske landsby" i Ålsgårde norr om Köpenhamn. Det är en handfull idylliska trähus i svensk stil. De ligger runt en sjö och
  familjens naturtomt är det inget fel på! Den ligger i ett skogsområde, är 1200 kvadratmeter stor och sluttar ner mot vattnet. Men huset däremot har krävt många perioder av renovering under tio års tid.
  – Det var inget drömköp, även om husen här är eftertraktade, berättar Charlotte och Christian. 

  Just det här såldes på tvångsauktion och paret beskriver det som en sur cigarrlåda i behov av totalrenovering. Själva bodde de då i en lägenhet i närheten och bestämde sig för att köpa, trots det dåliga skicket.
  För att forma sitt drömhus har de genom årens lopp tagit ner väggar, höjt taket och byggt nytt kök och badrum.
  – För fyra år sedan byggde vi ut huset med 50 kvadratmeter, så att tjejerna har fått en egen tonårsavdelning med var sitt rum och eget badrum, säger Charlotte.

  Tid för varandra

  Resultatet av all nedlagd tid och allt slit får de njuta av nu. Det svartmålade trähuset på 200 kvadratmeter har inretts så att det påminner om ett enkelt fritidshus. Råa material, spontade väggar och en sparsmakad färgskala av jordtoner ger en rofylld och på samma gång kreativ atmosfär. Och när de flesta njuter av decembermörkret inomhus med tända ljus och varm glögg, gör familjen Balling-Eli tvärtom. De går ut och "hygger sig" på danskt vis i sin utomhuslounge på verandan – med öppen eld och glögg.
  – I december ser vi till att lägga extra mycket tid på barnen, familjen och vännerna, säger Charlotte. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!