• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Huset som växer upp ur berget

    Inga spröjs, inga lister, inga dyra material, inga dyra lösningar. Så såg familjens krav ut. Nu står huset där på naturtomten nära Kyrkesund. – Vi är helnöjda, säger Helena och David.

    Sommarhuset ligger inbäddat i skogen nära havet på Tjörn i Bohuslän. Byggnaden står på plintar och har panel av järnvitriolbehandlad gran.

    Ett litet gästhus med sovloft är placerat på altanen som formar sig kring granithällarna på tomten. Det utskjutande taket täcker en del av den stora terrassen.

    Köket är enkelt byggt. Bänkskivorna tillverkades av Skärhamns snickeri. Stolarna är ommålade loppisfynd.

    Trösklar är portförbjudna. De laserade trägolven är vackra trots att de består av andrasortering. Stolarna är loppisfynd.

    Fönster i alla väderstreck gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut. Den låga bokhyllan delar av rummet i en matdel och en skön soffhörna. Tv, eldstad och vedförvaring är inbyggd i samma murade vägg.

    Skåpet är köpt på NK på 1950-talet och ommålat.

    En stor del av terrassen har tak som skyddar mot både regn och sol.

    Många fönster och stora glaspartier gör att man ser rakt i genom huset.

    Sovrummet i ena änden av huset har liksom de övriga rummen inga öppningsbara fönster. I stället har alla rum fått egen utgång till terrassen.

    Sovrummet.

    För att spara på kvadratmetrarna har barnen inga egna sovrum, utan sovalkover. Avskildhet får man genom att dra för draperier. Våningssängarna är platsbyggda. Madrasserna är specialbeställda från Sova.

    Huset ligger nära Kyrkesund på Tjörn.

    Huset är 97 kvm och har en stor terrass på 140 kvm, delvis under tak. Sommarhuset är ritat av Jenny Stening på Steg Arkitekter i Göteborg.

    Sönerna Paul, 7 år, och Rickard, 5 år, springer hit och dit på altanen medan David dukar upp kaffe och bullar. Bakom träden anar man sundet där fritidsbåtarna trängs för att komma till Marstrand eller Mollösund.

    – Vi tänkte först såga ner dem, men samtidigt är träden ett skydd mot vinden, säger Helena.

    Helena, som är uppvuxen i Göteborg, har tillbringat sin barndoms somrar på västkusten, och hon ville ge de egna sönerna samma minnen. När de fick chans att köpa tomten nära Kyrkesund, slog de till.

    För att få en tydlig bild av hur huset skulle se ut samlade Helena och David klipp från olika tidningar och efter en vinter med diskussioner kunde arkitekten Jenny Stening lägga fram ritningen. Det blev en liten huskropp med en stor uteplats under tak, så att man kan vara utomhus både vid regn och starkt solsken.

    – För att behålla naturen så intakt som möjligt kilade vi in huset mellan bergknallarna, med ravinen i nordväst och den plattare marken i sydost, berättar arkitekten Jenny. 

    Bild 1201857

    Många fönster och stora glaspartier gör att man ser rakt i genom huset.

    Huset byggdes på plintar

    – Vi ville att det skulle se ut som om det växte upp ur berget, som ett hus som vi hade sett i ett reportage från Uruguay, säger Helena.

    När David och Helena funderade över vad som var viktigt i deras sommarhus kom de fram till att det var plats för både vila och umgänge. I den ena änden ligger sovdelen, i den andra finns det stora vardagsrummet. I mitten ligger hall, toa, dusch och kök.

    – Vill man sova hör man inte sorlet från vardagsrummet, säger David, men påpekar samtidigt nackdelen med värmespridningen.

    – Eldar vi i spisen når värmen inte in i sovdelen. Men luftvärmeväxlare och eloljeradiatorer finns också förstås.

    Husets väggar är vita medan möbler och porslin har glada accentfärger.

    – Jag gillar att måla, men när Davids morfars 50-talsskåp från NK-snickeriet blev turkos var det kanske ett helgerån, säger Helena.

    Barnens våningssängar är bredare än standardbredden 90 centimeter.

    – Vi satsade på 105 centimeter. Då får även en kompis plats om det behövs.

    Söderläget gör huset ljust och varmt på morgonen. Helena har löst det med stora mörkblå batikgardiner, som hon gjort själv. Terrassen på 140 kvadratmeter löper runt hela huset och samtliga rum stoltserar med en egen utgång. Det kan låta lyxigt men är i själva verket ekonomiskt. Genom att slopa öppningsbara fönster har man tjänat in en bra slant. En annan sparåtgärd är tvåglasfönster, i stället för treglas.

    – Det räcker, eftersom vi inte är här så mycket på vintern.

    Alla ytor är ruffa. Trägolvet med kvisthål köptes som andrasortering och väggpanelen har den grova sidan ut.

     – Hantverkarna ville ha den inåt. De var inte heller så förtjusta i glappen som blev när vi inte skulle ha lister. Men David underskattar inte deras erfarenhet och yrkesskicklighet.

    Bild 1201858

    Fönster i alla väderstreck gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut.

    – De visste att träet i pelarna, som håller upp altantaket, skulle spricka och vrida sig. I deras ögon var det märkligt att vi ville ha det så. För att slippa diskussioner  hänvisade vi alla frågor till arkitekten.

    David har gjort mycket av inredningsarbetet själv, för att det var roligt, men också för att spara pengar. Även Helena har gjort insatser. Hon minns de där stormiga vårdagarna då barnen bodde hos mormor och morfar och de skulle jobba med huset.

    – På nätterna låg vi här i sovsäckar, bland balar med isolering. På dagarna laserade vi golvbrädor. Det jag kan ångra nu är att vi inte hyrde ett hus och hade som bas, säger Helena.

    Hon medger att ett byggprojekt innebär slitningar.

    – David är sådan att han gärna kunnat bo här fast det var halvfärdigt. Jag däremot vill ha saker och ting klara. Men det som inte söndrar, härdar.

    Och visst finns det fortfarande utrymmen som inte är inredda och saker att ta tag i. Om man vill. Men nu ska familjen göra det som var tanken med sommarhuset, vila och njuta.

    Av Marie Corneliusson Foto Lena Öritsland
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!