• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Totalrenoverat missionshus i gotländska Roma

  Det var en ren slump att de köpte det nedgångna missionhuset på Gotland och renoveringen kom att kosta dubbelt så mycket än de räknat med. Men Lina och Filip ångrar ingenting och längtar ständigt till sitt sköna sommarhäng.

  Filip och Enzo på trappan framför huset. Dörrarna är nyproducerade kopior av originaldörrarna gjorda av Mickes snickeri. Krukor och utemöbler från Ikea. På sommaren hyr familjen höns, då blir det ägg till frukost varje dag.

  Målningar till höger av Ulf Lundell.

  Kring det stora matbordet finns en härlig samling stolar från Edsbyverken, Ikea och diverse loppisar.

  En loppissoffa har fått ny färg och sitsen tyg från Ikea. Korgfåtöljen är även den från Ikea. Originaldörrarna från 1904 står lutade mot väggen. Taklampa, Dis inredning.

  I matrummet kan man elda i vedspisen när man behöver extra värme. Plåtstol, Granit. Linneduk, H&M Home. Väggbonaden är ett arv från Filips mormor. Klockan i fönstret har Linas farfar gjort.

  Gjutjärnsspis "Idun no 1", ljuslykta, Granit.

  Liten trapp som leder upp till Linas och Filips sovrum. Teckning av huset ritad av Linas syster Anna Eidenberg. Nedanför hänger en tallrik av Lisa Bengtsson.

  Kofferten är arvegods från Filips morfar och passar perfekt till skivsamlingen.

  Serveringsvagnen är ett loppisfynd.

  I Linas och Filips sovrum finns en fin kamerasamling, alla arvegods från olika släktingar. Svartvitt foto av Walter Hirsch. Fårskinnet är från Gotland och tofflorna från Kvinnofolki.

  Säng, Ikea. Lakan, H&M Home. Blomtavla från Vintagefabriken och sänglampan är ett DIY-projekt.

  Vid skrivbordshörnan står en klädhängare från Granit. Lampa från etsy.com, blommig nyckeltavla från House Doctor. I en låda på väggen står "Nylle", inköpt på Affordable Art.

  I Sixtens ljusa rum står en säng med sängkläder och pappersdekorationer från Ikea. Vimplar från PUB. Kuddar sydda av tyg från Lotta Kühlhorn. Plastdjur och glasburkar är DIY-projekt.

  Uppe på loftet finns ännu ett sällskapsrum. Loppisfynd och en blomaffisch från Vintagefabriken. Runt bord med hjul från Ladan i Hemse.

  Sixten har en egen koja uppe i trädet, till höger utanför bild. Ett perfekt ställe att sitta med datorn.

  Före renoveringen.

  De 220 kvm är fördelade på sex rum.

  På övervåningen är loftet helt öppet mot nock.

  Mitt på Gotland har Lina och Filip hittat ett eget semesterparadis, långt från Stockholms hetsiga tempo. Fast även om huset i sig är knäpptyst, märkligt tycker de med tanke på allt gammalt trä, fylls det allt som oftast av ljudet från röster eller musik.

  – Vi har ofta gäster, det är själva tanken med huset. Första sommaren var vi ensamma två dagar under semestern, gästerna avlöste varandra. Till slut fick vi sätta upp besöksregler för att få familjetid, skrattar Lina.

  Att det just blev Gotland var inte så konstigt, både Lina och Filip har tillbringat mycket tid här på somrarna, men att det blev ett köp överhuvudtaget var mer en slump. Huset hade legat ute till försäljning i två år, det nedgångna skicket hade troligtvis avskräckt många potentiella köpare.

  – Vi hade pratat lite löst om att skaffa ett lantställe och kikade in på Hemnet på skoj. Missionshuset var det första vi blev intresserade av och det första vi åkte och tittade på. Vi åkte ner en lördag i mars 2012 och huset blev vårt på tisdagen, berättar Lina.

   

  Bild 1201807

  Väggbonaden är ett arv från Filips mormor. Klockan i fönstret har Linas farfar gjort.

  Renovering från grund till tak

  Sedan dess har det gamla missionshuset genomgått en stor förvandling. Huset hade tidigare fungerat som glasbruk, så två stora brännugnar – som visserligen värmde upp hela huset vintertid, fick demonteras.

  De var tvungna att renovera nästan allt, från dränering av grunden till ett helt nytt tak. All renovering las ut på entreprenad och kostade till slut mer än själva huset. Under fyra månader bodde och jobbade hantverkarna i huset och lagom till midsommar var det så pass färdigt att Lina och Filip kunde flytta in. Från slutet av maj till slutet av augusti bor de nu här. Vår och höst blir det också några vändor, däremot inte så ofta på vintern, eftersom huset bara är isolerat till viss del.

  Det var själva rymden och takhöjden i huset som de föll för. Vid renoveringen tog de ner ytterligare ett par väggar för att få in maximalt med ljus och luft. Glädjande nog hittades fin pärlspont i taket under lager av gips.

  – Vi har försökt att bevara så mycket vi har kunnat.

  Det som var för risigt har vi försökt återskapa i ursprunglig stil, berättar Lina. Bland annat anlitades lokala snickerier för att bygga replikor av de gamla entrédörrarna.

   

  Bild 1201808

  Blomtavla från Vintagefabriken och sänglampan är ett DIY-projekt.

  Sport att jaga Loppisfynd

  Så här i efterhand känner Filip och Lina att det var värt alla kostnader med renoveringen, det blev bättre än de någonsin hade kunnat föreställa sig. Men det var däremot också tomt i kassan när de skulle inreda huset. Möblerna är arvegods eller secondhandfynd och det har blivit lite av en sport att hitta fina saker på loppis. En del saker får vara som de är och en del saker fixar de till med färg och tyg.

  – Vi köper sådant vi gillar och det har blivit en bra mix. Eftersom det är ljust och rymligt har vi försökt mysa till det med lite mörkare möbler och träslag, berättar Lina.

  Hon tillägger också att den brokiga mixen av möbler och prylar funkar bra, eftersom basen är lugn och ljus. Musiken från vinylspelaren ger den där extra upplevelsen av både rymd och känsla i huset. Och skivsamlingen växer. Några av de återkommande gästerna tar ofta med sig en skiva som sedan spelas flitigt under hela sommaren.   

  Av Camilla Pérez Foto Lina Eidenberg Adamo
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!