• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Renoverad skånegård – "Rucklet blev vårt paradis"

    En fallfärdig skånegård renoverades och uppdaterades till ett sommarparadis med medelhavskänsla. En plats för många vänner och stora kalas.

    Milsvida vyer. Böljande sädesfält. Raps och vallmo. Villa Hammerhills ligger i hjärtat av Österlen. Havet anas strax bortom de dramatiska kullarna vid Hammars backar.

    Huset ser ut som en klassisk skånelänga, men fick efter renoveringen en takhöjd på sex meter och rejält ljusinsläpp. Kuddar och plädar från Afroart och Reunion Home. Blommor i en korg från Olsson & Jensen. Soffbord, Artwood.

    Ovanför köket ligger masterbedroom. Räcke tillverkat av den lokala smeden Torbjörn Lundahl. Pallar från Sidsid, Ystad. Barstolar, Artwood.

    När man lagar mat vid köksön har man full kontakt med resten av familjen. Köket från Ikea. Golvet från Qvesarum byggnadsvård.

    Bord och stolar från Artwood. På bordet ett sojavaxljus från Reunion Home. Industrilampor från Nordal.

    Familjen har lagt in franska klinker med golvvärme i hela nedervåningen.

    Trappan i betong leder upp till sov- rummen, kontor och allrum. Det gamla bjälklaget kunde räddas.

    I dotterns rum finns en platsbyggd soffa som även funkar som extrabädd när kompisar följer med till landet. Lykta från Reunion Home.

    I sovrrummet finns en fransk balkong med utsikt över sädesfälten.

    Från sängen i masterbedroom har man utsikt ända till Hammars backar.

    Vid duschen på nedervåningen murades en förvaring.

    Familjen älskar sitt sommarhus på Österlen. Döttrarna tycker om att bada i poolen och gå på loppisar.

    Villa Hammerhills i hjärtat av Österlen.

    Matplasten i pergolan går i medelhavsstil.

    Huvudbyggnaden har en öppen planlösning där ena flygeln är öppen upp till nock. Den andra flygeln är byggd i två våningar med sovrum och sällskapsutrymme.

    Huvudbyggnaden har en öppen planlösning där ena flygeln är öppen upp till nock. Den andra flygeln är byggd i två våningar med sovrum och sällskapsutrymme.

    Böljande sädesfält, äpplen, vinodlingar och havet som anas strax bortom de dramatiska kullarna vid Hammars backar. Här, mitt i hjärtat av Österlen, ligger gården Hammerhills, en gammal skånegård renoverad från grunden till ett modernt boende med genuina material.
    När Anna och Hans satte sig i bilen den där septemberdagen 2008, och körde de 35 milen från Lerum till Österlen för att gå på visning, var de mycket förväntansfulla.
    – Vi drömde om att hitta en gammal genuin skånegård som vi kunde renovera till ett sommarhem, säger Anna.

    När de kom fram möttes de av en bondgård som för länge sedan sett sina bästa dagar. Vildkatter hade bosatt sig på vinden och ladan, där korna och grisarna en gång i tiden fått skydd under kalla vintrar, var fallfärdig.
    – Trots detta så älskade vi platsen, säger Hans.
    – Gödselstacken, det nedgångna huset och den övervuxna tomten fick vi tänka bort. I stället fokuserade vi på vilka möjligheter som fanns, säger Anna.
    Den som hjälpte familjen att hitta huset var inredaren Peter Johansson, som paret lärde känna när de bodde på ett gårdshotell på Österlen.
    – Vi kände oss säkra, eftersom vi visste att Peter hade känsla för moderna planlösningar med smarta förvaringar, och samtidigt intresse av att behålla gamla vackra detaljer och därmed husets själ, säger Hans.

    Det var Peter som tillsammans med Anna gjorde upp de första riktlinjerna, som så småningom utökades till en byggnadsritning. För att finansiera det stora projektet var planen att familjen även skulle kunna hyra ut huset till både privatpersoner och till företag.

    Tajt tidsschema

    Tidplanen för att bygga om och bygga till hela huset var mindre än ett år. Anna hade nämligen lovat sin bror en bröllopsfest i huset. Så det var bara för byggteamet att kavla upp ärmarna och sätta i gång.
    – Först tog vi ner det gamla takteglet som låg på ladan. Det skulle återanvändas till det nya huset, säger Anna.
    – Därefter började vi rensa. Hela 50 ton bråte kördes iväg och till slut var det bara de gamla takbjälkarna och de ursprungliga ytterväggarna på bostadshuset som återstod. Golvet fick en ny bottenplatta och golvvärme.

    Eftersom familjen hade planer på att hyra ut huset året runt, ville de ha många sovplatser och fler badrum. För att få mer yta och öka ljusinsläppet byggdes en frontespis, ett framträdande mittparti, som fasad på baksidan av huset.
    – Vi valde att mura en stor del av fasaden ända upp, vilket innebär att det inte blir ett snedtak på ovanvåningen. Tack vare det blev det plats för en arbetsplats, en extra bädd, ett stort badrum och ännu mer av den underbara utsikten.

    I dag finns det 15 sovplatser i villa Hammerhills, fördelade på fem sovrum och ett litet gästhus. Själva huvudbyggnaden har en öppen planlösning där ena flygeln är helt öppen upp till nock, med stora fönster mot söder. Här finns sällskapsytor i anslutning till kök och matplats. I den andra flygeln, som är byggd i två våningar, finns sovrum och vardagsrum.
    Gästhuset och uteplatsen ligger inte i 90 graders vinkel från huset utan är vridna ut mot Hammars backar för att få ännu mer utsikt över kuststräckan.

    Inredaren Peter hjälpte familjen med flera smarta lösningar.
    – Han föreslog att vi skulle ha ett stort skafferi som man kunde gå in i och att vi skulle bygga en separat ingång till tvättstugan som ligger i anslutning till köket. Nu kan vi köra fram med bilen och lasta in matvaror i stället för att släpa på matkassar ända från parkeringen, berättar Anna.
    När huset var klart var det dags att planera uteplatsen.
    – Det var viktigt att tomten var lättskött. En stensatt innergård fick det bli, med pool och ett par uteplatser. För att få lite mer lä länkande vi samman bostadshuset med gästhus och uteplats med hjälp av murar, berättar Hans.
    Tidplanen på bygget höll vilket firades med en hejdundrande fest i kärlekens tecken i det nygamla huset.
    – Men det var på håret, berättar Hans. På förmiddagen rullades gräsmattan ut och vid lunchtid kom gästerna.

     

    Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!