• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Familjen Sallhag har sjönära året om

    Glittrande vågor, svala dopp och brunch på bryggan. Familjen Sallhag lämnade storstan för lugnet och äventyret på landet.

    Det charmiga gulputsade huset ligger vid Nötesjön, strax utanför Svedala, med Skånes vackra natur alldeles inpå knuten. Här bor Andreas och Johanna med barnen Alva och Noah sedan sju år tillbaka. Bostaden är från början Andreas barndomshem. När hans mamma ville sälja fick Andreas och hustrun Johanna chansen att ta över.

    – Vi bodde i ett hus i Malmö som vi trivdes bra i, men när vi fick veta att mamma skulle flytta ville jag att våra barn skulle få uppleva samma äventyr på landet som jag själv varit med om, säger Andreas.

    Dottern Alva var bara sju månader när familjen flyttade in.

    – När barnen var små kunde de inte riktigt uppskatta den här miljön, men nu när de är äldre är det härligt att se dem leka i naturen. De fiskar, klättar i träd, gungar och leker i trädkojan, säger Andreas.

    För Johanna var det inte lika självklart att lämna staden. Bostaden ligger långt från affärer och andra bekvämligheter.

    – Jag är ett riktigt asfaltbarn, uppvuxen i Västerås, så för mig tog det fem år innan jag vande mig vid att bo så här isolerat. Samtidigt förstod jag att vi kanske aldrig skulle få chansen att hitta ett hus med ett sådant fantastiskt läge, till ett bra pris igen.

    Riva innerväggar

    Andreas och Johanna träffades för första gången på en företagsresa när han var nio år och hon sju. Deras pappor hade precis startat ett bokförlag tillsammans.

    Åren gick och de träffades någon gång då och då med familjerna. 1994 var det dags för en ny företagsresa, och den gick till Österrike. På nyårsafton i en liten alpby blev de tillsammans.

     

    Bild 1201096

    Passagen mellan det gamla och nya huset.

    Andreas föräldrar byggde ut huset på 90-talet till 180 kvadratmeter. Andreas och Johanna har renoverat och rivit väggar för att få en öppen planlösning.

    – Vi ville riva några innerväggar och öppna upp hallen så att vi fick fri sikt mot vattnet, säger Andreas.

    – Huset var märkt av nittiotalets färgglada inredningsideal, med kvastade strukturväggar i regnbågens alla färger, så det har varit en del att göra, fortsätter Johanna.

    Kökets behövde åtgärdas ganska akut, eftersom den ursprungliga delen av huset hade satt sig och lutade. För att räta upp golvet fick paret bryta upp det gamla golvet och lägga in ett nytt bjälklag.

    – När Alva gick i sin gåstol rullade hon ner till ena hörnan vid skafferiet och kom inte därifrån. Men hon tyckte inte att det gjorde så mycket eftersom hennes favoritkex fanns där, säger Johanna och skrattar.

    Andreas har renoverat det mesta själv och just köket har familjen speciella minnen från.

    – Jag var höggravid med Noah så vi hade diskuterat fram och tillbaka när vi skulle börja med köket. Kanske skulle vi öppna taket upp i nock eftersom det var så lite ljusinsläpp, säger Johanna.

    – En dag när jag stod och lagade mat såg jag en hammare fara genom taket och samtidigt hörde jag Andreas ropa: "Nu kör vi!"

    Mitt i all röran gick vattnet så det var bara att åka till BB. 

     

    Bild 1201097

    Det gamla båthuset fungerar i dag som festlokal. Möblerna har familjen snickrat själva.

    Panel i köket

    När Johanna och lille Noah kom hem igen var det mesta klart, det var bara köksbänkarna som inte var på plats. Varken Johanna eller Andreas ville ha kakel i köket utan valde liggande, lackad panel som är lätt att torka av och hålla rent. Det nylagda kalkstensgolvet under matbordet visade sig däremot inte vara lika underhållsfritt.

    – Det är extremt känsligt! Kalkstensgolv tål nämligen inte rengöringsmedel. Jag såg ett liknande golv i en lägenhet där jag hade mäklarvisning och det golvet var helt förstört.

    – Men  vi tycker det är värt besväret, för vi vill inte ha något konstgjort material som ska efterlikna sten eller trä, säger Johanna.

    Barnen har en egen övervåning i den nyare delen av huset, medan föräldrasovrummet finns på den gamla vinden. Längst ner på den sluttande tomten ligger familjens båthus, som numera är festlokal. Familjen har kräftskivor varje år med kräftor från sjön.

    – Tyvärr har det förekommit mycket tjuvfiske här, så nu är beståndet väldigt litet, men vi får abborre, gädda och brax.  Att fiska tycker både vi och barnen är jättekul!

     

    Den gamla råvinden isolerades och blev ett sovrum till Johanna och Andreas.

    Barnens sovrum är placerade på övervåningen i den nya delen av huset.

    Köket och hallen tillhör det ursprungliga torpet. Råvinden i den gamla delen isolerades och blev föräldrarnas sovrum. Delen med matsal, passage, vardagsrum, allrum och badrum byggdes till på 90-talet.

    Utsikt från vardagsrummet mot båthuset.

    Det gamla båthuset fungerar i dag som festlokal. Möblerna har familjen snickrat själva.

    Det gulputsade huset är ursprungligen ett torp från 1890.

    Det rymliga badrummet har nylagt golv från Marocko Bazar. Det gamla skåpet från Blocket lämnades in för sprutlackering.

    Med hyllor, askar, lådor och korgar är det lätt att hålla ordning. Alvas rum är inrett med ommålade loppismöbler.

    Från vardagsrummet har man bästa sjöutsikten! Soffa från Larsson Furniture. Bord från Malmö Modern.

    Den gamla råvinden isolerades och blev ett sovrum till Johanna och Andreas.

    Familjens allrum har stora fönster och en platsbyggd soffa. Soffan används till extra sovplatser vid behov.

    Buketten med sommarblommor i grönt och vitt harmonierar med den ljusa matplatsen.

    Vid renoveringen öppnades taket upp till nock för att få mer ljusinsläpp. Bord "Norden", Ikea. Lampa, Ilva. Stolar "Eames Chair, DSW", Vitra.

    I köket är det Andreas som lagar maten. Johanna står för efterrätterna.

    Några innerväggar fick rivas för att skapa den öppna planlösningen i köket. Kuddarna på kökssoffan från Bungalow. Trasmattan har Johannas mormor vävt.

    Köksdelen är rombformad, vilket innebär att det inte finns en enda rät vinkel. Ett snickeri fick göra bänkskivorna som är 80 cm djupa på ena sidan och 63 cm på andra. Kök från Ikea.

    Passagen mellan det gamla och nya huset. Familjens allrum, längre in i den nya husdelen, har stora fönster och en platsbyggd soffa. Soffan används även till extra sovplatser vid behov.

    Andreas, Johanna och barnen Alva och Noah tycker om att fiska vid båthuset.

    Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!