• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ett hem i ständig förändring

  David Hasselhoff, tv och plast. Fulkultur, helt enkelt. Så sammanfattar fotograf Jenny Brandt familjens hem och tillika arbetsplats i skånska Skårby. Här har inget kostat en förmögenhet och allt är i ständig förändring.

  Enhjulingen är dottern Violas och det är fritt fram att balansera inomhus. Den gamla bilden föreställer Jens gammelfarfars firma med personal, Grönbergs däck. Valaffischen med Bobby Kennedy följde med hem efter en resa till favoritlandet USA.

  Den orange soffan fyndades när Ystad Studios hade utförsäljning av rekvisita till Mankellfilmerna. Böcker finns det gott om och hittas lite här och var i huset. Här har några staplats på hög för att bli en piedestal. Jenny byter gärna motiv på tavlorna med jämna mellanrum. Just nu pryds väggen av den egna "Blushing Carl". Postrarna "Äppel Päppel" och "Pirum Parum" och kudden "Splash" är från Fine Little Day. På varsin sida om Viola hänger tavlor gjorda av konstnären Jan Eric Johansson.

  Bokhyllan är platsbyggd av mdf–skivor och rymmer familjens alla böcker och tidningar, plus en och annan pryl. Läsfåtöljen är köpt på loppis och den mintgröna golvlampan kommer från en nedlagd lampaffär i Malmö. Rymdmotivet är ett skivomslag som Jens har designat på uppdrag av skivbolaget Axtone.

  Knopparna har målats i olika färger för att bryta av. Det lilla skafferiskåpet är egentligen en överdel till en ratad bokhylla. Den rosa hyllan rymmer allsköns plastleksaker, vissa från USA, andra från loppmarknader i närheten. Lamporna vid fönstret heter "Hektar" och kommer från Ikea.

  Jenny älskar rosa! Luckor, lådor, arbetsbänkar, täckskivor, ja allt frossar i rosa (NCS S 0510 R-30B).

  Kökssoffan är perfekt för snackiga ungar och gäster som vill hålla kocken sällskap. Den rosa formen av ett berg fortsätter över golvlisten och ner på golvet där den bildar en spets (NCS S 0510 R-30 B). Resten av golvet är målat grått (NCS S 2502-R).

  Vardagsrum och tv-rum ligger vägg i vägg. Den stora världskartan är ofta en samlingspunkt när vänner kommer på besök, köpt på tapetshoppen.se. Mitt i rummet står ett stort lila bord som liksom stolarna är secondhand-fynd. Ljusstakarna är köpta på olika loppmarknader som Jenny sedan har målat i olika färger, inspirerad av världskartan. Lamporna är nyproducerade efter gammal modell. Skänken under fönstret är fylld med leksaker och pyssel.

  Det runda bordet i tv-rummet används flitigt. De gula glasfiberstolarna har räddats från en container. Jennys pappa som är f d billackerare har sprejat dem gula i samma färg som det berömda National Geographic-skåpet (NCS S1080-Y10R). Det runda tulpanbordet är även det ett fynd, köpt via blocket.se. De marinblå sammetsgardinerna ger ett ombonat intryck och används för att slippa blänk i datorskärmen.

  Det blekturkosa skåpet har Jenny ärvt efter sin morfar. Även han var intresserad av foto. På hans tid rymde skåpet all kamerautrustning, i dag är det fullproppat med medieprylar. Bilden ovanför skåpet föreställer ett övergivet motell i Nebraska. Robotarna är loppisfynd som sprejats med guldfärg. Filmaffischerna är köpta i USA och bilden med grismaskerna har Jenny tagit för en svensk tidning.

  Snedväggen i sovrummet är täckt med motiv från gamla filmer, köpta av en man i Nebraska. Överkastet har Jenny fått i present av en kompis. Kläder hänger lite här och var, både på väggen och i taket.

  Det lilla huset som skyddar barnen från att ramla ner i trappa när ett exempel på en kompromiss à la paret Brandt-Grönberg. Egentligen ville de låta göra ett vackert räcke som passade huset, men tyckte att det blev för dyrt. Istället byggde de ett litet hus till Frank av mdf-skivor.

  Gästtoaletten på nedervåningen är helt i originalstil.

  Köket ligger centralt placerat på nedervåningen och på övervåningen ligger sovrummen i fil.

  Familjen Brandt-Grönberg bor i Skårby strax utanför Ystad.

  Klicka på fliken "Stora bilder" ovan för att se bilderna i större format.

  Efter flera års husjakt föll Jenny och Jens till sist för ett litet ruckel från efterkrigstiden. Fasaden var krackelerad och färgen från fönstren avflagnad. I trädgården stod en grävmaskin som hade förvandlat gräsmattan till en leråker. Egentligen var de på jakt efter en charmig gammal skola eller en industrilokal med högt i tak, men kom plötsligt på andra tankar.

  – Vi bestämde oss för att bo billigt och inte vara tyngda av höga lån, berättar Jens. Vi gillade känslan i huset. Och så var vi inte det minsta intresserade av att betala för någon annans renovering.

  För drygt sex år sedan flyttade paret Brandt-Grönberg in med ettåriga dottern Viola i huset som ingen annan ville ha. Grannarna kallade det för "knarkarhuset" och skräckhistorier fanns det gott om.

  En salig blandning

  I dag är huset inte längre byns skamfläck. Sedan familjen köpte det har en hel del gjorts, både invändigt och utvändigt. Inomhus har väggar och köksskåp målats, plastmattorna har slängts på soptippen och de underliggande trägolven dragits över med några lager målarfärg. Vinden är omgjord till tre sovrum och ett lekrum. Allt har gjorts med enkla medel och begränsad budget.

  Bild 1201062

  De gula stolarna i glasfiber räddades ur en container.

  – Jag går i gång på att hitta billiga och smarta lösningar, säger Jenny. Vi kompromissar gärna inomhus. Det är inte så noga om det görs efter alla konstens regler, det blir bra ändå.

  Hemmet är en salig blandning av arvegods, loppis och internetfynd. Tv:n är en helig möbel och syns både från soffan och det runda matbordet. Där spelar familjen gärna Xbox och tittar på tv-serier som "Days", "TV Carnage", "Familjen Adams" och "Scooby Doo". Granne med tv-rummet ligger matrummet med ett stort, lila bord och stolar som Jenny har fyndat i grannbyn.

  Allt är möjligt!

  I den platsbyggda bokhyllan trängs inredningsmagasin med bland annat serietecknaren Jan Stenmarks samlade verk och böcker om norsk black metal. Jennys favoritbok, "Role Models" av Johnny Waters, ligger dock ofta på matbordet, redo för att inspirera. Det finns inte en vägg utan tavlor och motiv; här hänger allt ifrån ärvd konst till albumomslag som Jens har designat och Jennys egna fotografier. Huset är i ständig förändring och blir aldrig riktigt klart. Det är inte meningen heller.

  Bild 1201063

  Det lila bordet är ett secondhand-fynd. Världskartan i bakgrunden är inköpt på tapetshopen.se.

  – Vårt hem förändras i takt med mitt humör och att barnen växer, berättar Jenny och skrattar. I dag ser det ut
  på ett sätt, i morgon kan rummen helt plötsligt ha bytt funktion. Det är lite av vår livsfilosofi. Inget är statiskt, allt är möjligt. Nästa drömprojekt är att anlägga en basketplan à la favoritlandet i väst eller att asfaltera en gång genom gräsmattan.

  – Det ska bli spännande att se vad grannarna säger. Efter drygt sex år har de nog vant sig vid våra infall och ständiga påhitt, säger Jenny och skrattar. Vi får se vad som händer.

  Av Kicki Wieslander Foto Jenny Brandt
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!