• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • 1700-talsstall förvandlades till ett modernt hem

    Gunillas dröm var att någon gång få bo i ett rappat 1700-talshus. Att det huset var ett gammalt stall i Ramshyttan var från början helt otippat.

    När Gunilla och Ove hittade det gamla stallet vid dammen i Ramshyttan visste de direkt att de måste försöka köpa det, även om det ännu inte var ett bostadshus.

    Galleriet knyter ihop den nya delen av huset med det gamla stallet. Böckerna har fått plats högt under taket på hyllor med färgglada konsoler. Golvet som är genomgående i hela den nya delen består av italiensk klinker. Hyllor, Norrgavel. Stege, "Step", Designhouse Stockholm. Grå stol, Myrorna.

    I ett hörn står en Bergslagskamin och sprider värme i det gamla stenhuset. Rutig fåtölj, från K A Roos. Kamin, Vikers Gjuteri i Nora. Pläden är hemvävd av en vän till familjen.

    Den strama köksinredningen mjukas upp av skålade handtag. Kök, Ballingslöv. Ekparkett "Chateau" från Rappgo. Kvastlampor, Iris Hantverk. Plastmatta, Horred. Fläkt, AEG/Electrolux. Kyl, frys och ugn, Siemens. Häll, Husqvarna. Diskmaskin, Fisher&Paykel.

    I hela den gamla delen är det genomgående trägolv, så även i köket. I bänken mot vardagsrummet finns en extra diskho, ovärderlig när gästerna hjälper till med matlagningen. Lampor, Iris Hantverk. Matta, Horred.

    Matplatsen ligger i direkt kontakt med det öppna köket.

    Stallets välvda fönster har djupa nischer, väggarna är vitputsade och i denna gamla del av huset är inredningen mer klassisk. Matgrupp, från en numera nedlagd butik, Prima Galleri. Skåpet är renoverat av en möbelsnickare. Ekparkett "Chateau", från Rappgo.

    Vid sittgruppen i vardagsrummet flödar ljuset in från de gamla välvda fönstren.

    Sovrummet ligger i den nybyggda delen av huset. Sänggavlar och sängbord, Carl Malmsten. Kudde och överkast, Afroart. Lampa, från antikaffären Kavalkad i Örebro. Golvet som är genomgående i hela den nya delen av huset är av italiensk klinker.

    De stora vardagsrumsfönstrena i den nybyggda delen vetter ut mot naturen. Här finns också en utgång till terrassen. Soffa "Koster", från Bröderna Anderssons. Fåtöljer, "Lamino", Swedese. Ullmatta, Gösta Westerberg. Soffbord och hyllor, Ikea. Lampa, Gärsnäs.

    Under nocken ovanför köket, sparades ett litet gästrum med fin utsikt genom det välvda fönstret. Överkast och kuddar, Norrgavel. Stol och bord, är arvegods. Gardintyget är enkelt fäst med en krok i väggen. Tyg med mönster från 1700-talet, Ljungbergs textiltryck.

    I badrummet finns både dusch och ett högt badkar för varma bad. Repet gör det lättare att kliva i och ur. Orientalisk matta från Turkiet. Badkar, "City" från Sanova. Golv av italiensk klinker.

    Det ursprungliga stallet är nu en umgängesdel med matsal, kök och vardagsrum i ett. Ombyggnad och tillbyggnad, tillsammans 160 kvm, är ritade av arkitekt Kerstin Åkerstedt, från Arkitektur och byggnadsvård.

    Det ursprungliga stallet är nu en umgängesdel med matsal, kök och vardagsrum i ett. Ombyggnad och tillbyggnad, tillsammans 160 kvm, är ritade av arkitekt Kerstin Åkerstedt, från Arkitektur och byggnadsvård.

    Gunilla och Ove hade fritidshus i Skåne, barn och barnbarn i Stockholm och bodde själva i Örebro.
    – Vi hade planer på att bygga något permanent i Skåne. Men det skulle bli alldeles för långt till barnbarnen. Så vi var nog lite vilsna, berättar Gunilla Nilsson. 
    När de under årens lopp besökt vänner i Ramshyttan i Bergslagen hade de visserligen i flera år sneglat på ett förfallet herrgårdsstall från 1700-talet som låg så vackert nere vid dammen. 
    – Men vi hade aldrig tänkt tanken att det kunde bli en bostad. När vi återigen besökte våra vänner såg vi att "skalet" på det gamla stallet blivit renoverat och att det var till salu. Huset med de vackra bågfönstrena låg perfekt i utkanten av byn och i bilen på väg hem var Gunilla och Ove helt övertygade om att de skulle slå till.
    – Huset hade vårt namn på sig redan, säger Gunilla. 
    Dagen efter, åkte de ut i hällande regn för att titta på stallet igen och några dagar senare var huset deras.

    Lång väntan på bygglov

    De visste från början att de skulle behöva inreda och bygga ut. Tanken var ju just att barn, barnbarn och vänner skulle få plats.
    – Men vi anade inte att det skulle ta ett och ett halvt år innan bygglovet var klart. Vi hade redan sålt vårt fritids- hus i Skåne, eftersom vi trodde att vi skulle kunna sätta i gång med bygget direkt.
    Problemet var de hårda reglerna kring strandskydd, stallet ligger bara 30 meter från den lilla dammen.
    – Vi var jättenervösa. Mäklaren, säljaren, till och med den arkitekt vi anlitade hade tagit för givet att vi skulle få bygglov, eftersom det tidigare funnits en kuskbostad här.
    Trägen vinner och efter överklagande fick de lov att bygga till efter de ritningar de hade tagit fram.
    Tillsammans med arkitekten Kerstin Åkerstedt satte de upp riktlinjer för bygget. Respekt för miljön och tidsepoken då stallet byggdes var viktigt. Men listan slutade inte där. Det skulle vara tidlöst, funktionellt, gästvänligt, kostnadseffektivt – och byggt av gedigna material.
    – Arkitekten hjälpte oss också att placera tillbyggnaden så att den liksom smyger sig in bakom stallet för att inte påverka utsikten från byn alltför mycket.
    Inuti är den gamla och nya delen av huset åtskilda när det gäller stil och färger.

    Bergslagskamin med charm

    – Jag ville att den gamla delen skulle vara präglad av det gamla medan den nya är tydligt modern, säger Gunilla.
    Förbindelselänken mellan dem består av ett galleri med stora fönster mot en innergård. För att inte stjäla golvyta placerades böckerna på hyllor under taket. När Gunilla skulle köpa konsoler till dem i butiken Norrgavel fick hon idén att välja en av varje färg.
    – Jag fick svaret att alla färger tyvärr inte fanns i butiken just då. Och frågan: "Men du kanske borde jobba här?"
    I den gamla delen som har en helt öppen planlösning fanns från början en bergslagskamin i ett hörn.
    – Men vi beslöt oss för att inte renovera den utan skaffade en ny och mer energieffektiv modell. Kaminerna kanske inte är så vackra, men de hör till Bergslagen och har stor charm, så valet var självklart.
    En annan lite speciell detalj i huset är sittbadkaret i badrummet där det även finns en dusch.
    – Vi har ingen bastu så jag vill kunna krypa ner i varmt vatten ända upp till axlarna. Det kan man i ett högt sittbadkar, förklarar Gunilla.
    Men det är inte bara i badkaret de badar.
    – Ove brukar ta ett dopp i dammen varje morgon, berättar Gunilla. Förra året slutade han inte förrän framåt jul!

     

    Fler bilder från huset på Fotograf Karin Fobergs blogg här.

    Av Sandra Hamilton Foto Karin Foberg Text Nina Sederholm
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!